Отбелязваме 70-годишнина от падането на обсадата на Ленинград

26.01.2014 г. Отбелязваме 70-годишнина от падането на обсадата на Ленинград

 Otbrana.com

Тържествено събрание концерт ще се проведе утре (27 януари) в Централния военен клуб, посветено на 70-годишнина от падането на 872-дневната обсадата на Ленинград през Втората световна война. Проявата се организира с активното участие на Министерството на отбраната, посолството на Руската федерация у нас, Руския културно-информационен център в София, СОСЗР, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и други неправителствени организации.

Събитието започва в 17, 30 ч. в концертната зала на Централния военен клуб. Военнослужещи от Националната гвардейска част и солисти от Представителния ансамбъл на въоръжените сили ще участват с изпълнение на военен ритуал и концертна програма. Във връзка със 70 - годишнина от разкъсването на блокадата  около  Ленинград публикуваме статията на военния историк подполковник от резерва д-р Петър Ненков.

***

Никой не е забравен и нищо не е забравено!

Подполковник от резерва д-р Петър Ненков

Превземането на балтийските републики и Ленинград е съставна част от плана “Барбароса” на немското Върховно командване за инвазия в Съветския съюз. За целта е сформирана група армии „Север” начело с фелдмаршал Вилхелм фон Лееб. В състава ѝ влизат 3-та и 4-та армии и четири пехотни дивизии (10-та, 73-та, 206-та и 208-ма). Заедно с немците при Ленинград се сражават още италиански и финландски части и испанската  Светлосиня дивизия. Общо срещу града на Нева настъпват около 900 000 души от вермахта и неговите съюзници .

Срещу тях се изправят съветските войски на Ленинградския фронт в състав от 725 000 души. След началото на войната, на 29 юни 1941 г. започва частична евакуация на населението от Ленинград с влакови композиции и изграждане на отбранителни линии около града. През месеците юни-юли  близо 300 000 бежанци пристигат в Ленинград в търсене на убежище. На 19-23 юли е спряна първата атака на вермахта на разстояние 100 километра от града. На 27юли Хитлер посещава щаба на група армии „Север”, бесен на забавянето на настъплението. Той нарежда Ленинград да бъде превзет до декември. На 31юли финландските войски атакуват позициите на Червената армия край Ленинград.На 27 август са блокирани всички шосета и железопътни линии, по които може да се извърши евакуация на населението от Ленинград. През месеците август-септември града е подложен на тежък артилерийски обстрел и въздушни бомбардировки от германската армия.

На 8 септември 1941 г. германските войски достигат бреговете на Ладожкото езеро и обкръжават напълно Ленинград. Започва Блокадата на Ленинград. Към този момент в града живеят 2 милиона 887 хиляди жители. На 10 септември Сталин назначава армейски генерал Георгий Жуков за главнокомандващ на Ленинградския фронт, на мястото на провалилият се като военноначалник, герой от Гражданската война, маршал Климент  Ворошилов. На 12 септември най-големият склад за хранителни стоки в Ленинград - Бадаевският е унищожен от пожар в резултат на германските бомбардировки. На 15-ти септември фелдмаршал Лееб е принуден да свали от фронта 4-та танкова група, която е изпратена, като част от група армии "Център за участие в настъпление срещу Москва. На 19 септември настъплението на немските войски е спряно с големи усилия на 10 км. от Ленинград.

На 22 септември  Хитлер заявява, че града трябва да бъде заличен от лицето на земята, а населението напълно унищожено. На 25 септември е извършен Шлиселбургският десант от съветските войски на южния бряг на Ладожкото езеро, но той е унищожен от немците. На 3 октомври е предприет нов безуспешен опит за десант от червеноармейците в района на завод "Пиш-Маш". На 5 октомври  стартира Стрелинско - Петерхофската операция на войските от Лениградския фронт, по време на която се прави неуспешен опит да се свържи Ленинград с Ораниенбаумският плацдарм. На 8 ноември: Хитлер заявява в речта си в Мюнхен "Ленинград ще умре от глад".  На 10 ноември съветските войски преминават в контранастъпление, което продължава до 30 декември, но не успява да разкъса обръча около града. Въпреки това немските войски са принудени да се оттеглят от Тихвин до река Волхов . На 21 ноември в Ленинград спира електрозахранването.На 6 декември спира снабдяването с вода. Спряно е и отоплението в града. По това време Чърчил пише в дневника си: “Ленинград е обкръжен, но не превзет!”

През зимата на 1941 година в Ленинград, поради липса на хранителни запаси, се раздават на отделните категории граждани и военнослужещи минимални количества хляб.На работниците се дават по 250 грама на денонощие.На децата и служителите по 125 грама.На военизирания състав по 300 грама. на воините от  първата бойна линия – 500 грама.В хляба само половината е от брашно,останалото са неядими смески.

На 7 януари 1942 година започва  Любянската настъпателна операция на съветските войски. Тя продължила 16 седмици и завършва без успех: Вследствие на това е унищожена Втора ударна армия, а нейния команд -ващ, генерал-лейтенант Власов, е заловен и дезертира на страната на немците, като застава начело на РОА-Руска освободителна армия . За да разкъсат блокадата на немците, съветските войски започва битката за плацдарма наречен „Невският нос". Боевете за този плацдарм продължават до май 1943 г., с променлив успех. И двете страни понасят тежки загуби.

През април завършва без успех операция "Леден удар" на Луфтвафе, целяща потопяване на съветския Балтийския флот в ледовете край Ленинград. През юни немците докарват ново супермощно оръдие, което обстрелва  Ленинград с 800-килограмови снаряди и причинява големи опустошения в града. През месец август Светлосинята дивизия от испански доброволци-франкисти е предислоцирана близо до Ленинград, за да помогне на хитлеровите войски в боевете с червеноармейските части . От 14 август до 27 октомври финландска военна флотилия „К” атакува съветските конвои по "Пътя на живота" на  Ладожкото езеро.  На 19 август 2-ра и 8-ма съветски армии провеждат операция “Синявин”, която продължава осем седмици. Тя завършва без успех, с тежки загуби за съветските части, но проваля немският офанзивен план "Северно сияние", съгласно който немската армия трябва да се съедини с настъпващите финландски войски намиращи се на река Свир, североизточно от Ленинград.

През януари 1943 година се засилва интензивността на артилерийския обстрел над Ленинград.От 12 до 30 януари съветските войски провеждат успешно операция "Искра" за откриване на коридор между града и брега на Ладожкото езеро.На 5 февруари започва да действа "Пътят на победата" - 33-километровата жп линия, свързваща Ленинград с останалата част на Русия. На 7 февруари в обсадения град пристига първият влак по нея.

На 14 януари 1944 г.Ленинградският и Волховският фронт преминават в решително настъпление. Целта е да се пробие обръчът около Ленинград и да се обкръжи германска армия между Красно село и Ропши, което става на 18-ти януари 1944 г.

Германските части са принудени на 27 януари 1944 да свалят блокадата на града и да отстъпят от своите позиции. Те са отблъснати на 60-100 км. В чест на това събитие Ленинград е озарен от празнични илюминации. Немците в своето безсилие разрушават голяма част от великолепните паметници на културата, като Екатерининския, дворец, Петерхоф, Гатчина и Стрелина разположени по южното крайбрежие на Финския залив и отнасят със себе си много културно-исторически артефакти в  Германия.  По време на блокадата жителите на града търпят огромни лишения. Гладът и силните студове убиват цели фамилии, какъвто е случаят със семейството на невръстната Таня Савичева, описан трогателно от нея в личния й дневник. Но въпреки това Ленинград не се предава.

Парадоксално, но е факт, че във “Всесъюзния институт по растениевъдство” са се съхранявали няколко тона уникални семена за зърнени култури. Въпреки глада, те са останали непокътнати, за да бъдат запазени при  възстановяването на съветското селско стопанство  след войната. По същото време 28 от сътрудниците в института умират от глад. По време на блокадата цялата територия на Ленинград е била подложена на артилерийски обстрел от немската артилерия. Това става причина по много улица на града да се поставят  табелки с надписа: “Граждани! При артилерийски обстрел това е по-опасната страна на улицата”. Въпреки триумфалният поход на смъртта по време на обсадата в Ленинград са открити няколко училища, музеи, театри и две библиотеки.

На 9 август 1942 г. е изпълнена прочутата Ленинградска симфония, която композиторът Дмитрий Шостакович, посвещава на защитниците на града, а по радиото звучат прекрасните стихове на поетесата Олга Берголц.

Евакуацията на населението от Ленинград се извършва с авиация, автотранспорт, кораби и влакове. Тя преминава в два етапа.  Първият етап продължава от 26 юни до 27 август 1941 г., когато немските войски завладяват железопътния път, свързващ Ленинград с намиращите се на изток области от съветската страна. Този период се характеризира с нежеланието на хората да напускат града и с масовата евакуация на деца. От града са изведени 488703 човека, от тях 395091 деца. Евакуирани са на изток 86 крупни промишлени предприятия с 165 хиляди работещи в тях. През зимните месеци на 1941/1942г. започва вторият период на евакуацията, която се осъществява по военно-автомобилен път № 101 по замръзналото Ладожко езеро, който е наречен „път на живота”. Той се оказва единствената връзка на обсадените ленинградчани с останалия свят. Пилотите на  Луфтвафе бомбардират непрекъснато и потопяват много от съветските автомобилни конвои, натоварени с евакуирани лица, продукти и боеприпаси и превръщат „пътя на живота” в „път на смъртта” Независимо от трудностите по това трасе се превозени 360 хиляди тона храни и боеприпаси за обсадения Ленинград . Общо по време на цялата блокада от Ленинград се евакуират до 1 млн. души.

Блокадата на Ленинград се превръща в едно от най-тежките изпитания за съветската държава по време на Втората световна война Тя продължава от 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. и трае общо  872 дни. През това време немците разрушават и опожаряват 3200 жилища, 9000 дървени къщи, 840 фабрики и заводи. Неселението на обсадения Ленинград дава повече загуби, отколкото Англия и САЩ взети заедно по време на цялата война.  Загубите на Червената армия са тежки - 450 000 убити и безследно изчезнали. Смята се, че смъртните случаи от глад, бомбардировки и артилерийски обстрел  всред цивилното неселение на града са между  800 000 и 1 500 000 души.  Немците загубват около 500000 души по време на битката за Ленинград. Близо 600000 ленинградчани загинали през време на блокадата са погребани в Пискарьовското гробище.

През 1956 г. Александър Василев и Евгений Левинсон започват да строят мемориален комплекс, който е открит на 9-ти май 1960 г. През 1945 година Ленинград е обявен за град-герой.