Паметни плочи в столицата напомнят за достойно изпълнен воински дълг

14.12.2013 г. Паметни плочи в столицата напомнят за достойно изпълнен воински дълг

 Българските военнослужещи, загинали в Камбоджа и в Ирак, посочи министърът на отбраната Ангел  Найденов, са част от бойната слава на Българската армия и на българската държава. Нацията няма да забрави саможертвата и подвига им, заяви президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

Спирдон Спирдонов

С впечатляващ и в същото време тъжен ритуал в столицата във Военния мавзолей-костница бяха открити две паметни плочи. На първата -  имената на десеттте български военнослужещи, загинали в Камбоджа в операцията на ООН по поддържане на мира. На втората – имената на тринадесетте наши миротворци от мисията на Международните сили по възстановяване и стабилизиране на Ирак.  Църковният ритуал и освещаването на паметните плочи бе извършен от  Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан.

България участва в операцията на ООН в Камбоджа от 4 май 1992 до 27 ноември 1993 г. с пехотен батальон, а в Ирак - от 22 август 2003 г. до 20 декември 2008 г.

Днес, каза в словото си министърът на отбраната Ангел Найденов, се потопяваме в скръбта на отминалото време и отдаваме значение на фатални събития и на две годишнини, натоварени със скръб и мъка за офицерите, сержантите и войниците от Българската армия, загинали в Камбоджа и в Ирак. Отминалото време, продължи той, не може да изтрие от паметта спомена за нашите военнослужещи, за синовете, съпрузите, бащите, за приятелите и за колегите, които загинаха, оставайки верни на воинската си клетва.

Българските военнослужещи загинаха на хиляди километри от България, изпълнявайки с чест и мъжество своя дълг и отдавайки своя живот, бе категоричен Ангел Найденов. Той отбеляза, че българският принос към международните усилия за поддържане на мира и стабилността и в борбата с тероризма се измерва и с тяхната гибел и с професионализма и всеотдайността, с която и днес нашите миротворци участват в мисии и операции зад граница, за които мислим всеки ден и всяка минута.

Българските военнослужещи, загинали в Камбоджа и в Ирак, посочи министър Найденов, са част от бойната слава на Българската армия и на българската държава. Техните имена, заяви той, ще бъдат редом с имената на други воини, загинали в други битки, но също като тях изпълнили със  смисъл и съдържание воинската клетва.

Към родителите и близките на загиналите министърът на отбраната се обърна с думите: „Не сме ги забравили, няма и да ги забравим. В паметта ни са живи поуките, драмата ни държи нащрек, житейският и професионалният път на българските военнослужещи е в нашите сърца. Дълбоко скърбим заедно с вас за тях. Поклон пред светлата им памет.”

Загиналите в мироопазващите мисии български воини изпълниха достойно дълга си в служба на отечеството и на своя народ, подчерта в словото си президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Нацията няма да забрави саможертвата и подвига им, посочи той. С участието си в мироопазващите мисии след края на „студената война“ Българската армия научи своите сурови уроци и даде достоен принос в усилията за мирната подредба на света и за по-доброто бъдеще на човечеството,  отбеляза държавният глава. С операцията на ООН в Камбоджа беше прекратен геноцидът към един народ след 20 години на унищожителна гражданска война, припомни Росен Плевнелиев и отбеляза приноса на българските военни контингенти в състава на многонационалните мирни сили след 2003 г. за стабилизирането и възстановяването на Ирак.

На ритуала бяха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, роднини и близки на загиналите, заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев, командващият СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов, директорите на дирекции и служби в Министерството на отбраната, офицери от Българската армия. 

Да се поклонят пред паметта на достойно загиналите български войни дойдоха председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Съюза на ветераните от войните д-р Иван Сечанов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, почетният председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ полковник от запаса Никола Рухчев, председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков и други председатели и представители на военно-патриотични сдружения.

По-късно в църквата „Свети Георги Победоносец“ се състоя панихида в памет на загиналите български военнослужещи. 

***

Българските военнослужещи, загинали по време на участие в мисията на ООН в Камбоджа (UNTAC) - 4 май 1992 - 27 ноември 1993 г.

Лейтенант Иван Диков Иванов (13.03.1962 - 13.02.1993)

Младши лейтенант Цветомир Иванов Петков (27.01.1974 - 03.04.1993) 

Младши лейтенант Петър Кръстев Байчев (21.04.1970 - 03.04.1993)

Младши лейтенант Атанас Петров Радев (12.03.1972 - 03.04.1993)

Младши лейтенант Венцислав Ангелов Мирчев (13.01.1969 - 19.04.1993)

Старшина Атанас Петров Тонев (02.05.1951 - 06.03.1993)

Сержант Димитър Милчев Димитров (10.01.1973 - 20.10.1992) 

Редник Съби Ясенов Хаджийски (22.07.1963 - 30.09.1992) 

Редник Кирил Жечев Киров (26.08.1967 - 27.10.1992)

Редник Стоян Добрев Иванов (26.01.1961 - 11.07.1993)

 

Българските военнослужещи, загинали по време на участието на Българската армия в състава на Многонационалните сили в Ирак (22.08.2003 г. – 20.12.2008 г.)

Майор Георги Христов Качорин

Старши лейтенант Николай Ангелов Саръев

Офицерски кандидат Марин Милев Милев

Офицерски кандидат Цветан Стоянов Камов

Офицерски кандидат Паун Стоянов Георгиев

Офицерски кандидат Иван Христов Инджов

Офицерски кандидат Антон Валентинов Петров

Офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров

Офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров

Офицерски кандидат Владимир Неделев Пашов

Офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев

Офицерски кандидат Преслав Йорданов Стоянов

Офицерски кандидат Валентин Николаев Донев

 

На снимката: Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов откриват паметните плочи.

Снимка Димитър Бебенов