Ще изграждат мемориал на загиналите от бомбардировките на София

10.12.2013 г. Ще изграждат мемориал на загиналите от бомбардировките на София

 Спирдон Спирдонов

Инициативен комитет от 27 души представи днес на пресконференция в БТА идеята си за изграждане на мемориал в памет на цивилните жертви  от бомбардировките над България през Втората световна война. Очакванията, изразени от Владислав Тодоров, са паметникът да бъде готов до август следващата година. Столичният общински съвет вече е дал своето съгласие. Представен е и идеен проект.

В комитета участват хора на различна възраст и с различни професии, вкючително полковник проф. Димитър Недялков от Военна академия „Георги С. Раковски” и Максим Генов, заместник-главен редактор на сп. „Криле”. Идеята влиза във второто си десетилетие и се надяваме вече да се реализира, каза проф. д-р Людмил Спасов. Според проф. д-р Вили Лилков общинските съветници са я подкрепили единодушно.

Участниците в комитета не искат намеренията им да се приемат като реплика на паметника в София в двор ана посолството на САЩ на американските летци, извършили самите бомбардировки. Те са категорични, че няма да допуснат политизиране на тяхната идея, но в същото време ще приемат подкрепата и на други съпричастни неправителствени организации.

Все още главният архитект на столицата Петър Диков не е определил мястото за изграждане на мемориала. Комитетът има три предложения. Те са в градинката пред ЦВК, около двореца или между Руската църква и Дома на Москва. Желанието е мястото да бъда атрактивно, за да влезе в туристическите маршрути. Средствата ще се набират главно от дарения. Предварителните прогнози са, че ще бъдат необходими около 100 хиляди лева.

Според обобщени данни от Разузнавателното отделение към Щаба на войската и на командира на въздушните войски, в периода 6 април 1941 г. до 1 септември 1944 г. над България са хвърлени близо 50 хиляди фугасни и запалителни бомби от различен калибър. През 1941 г. са бомбардирани 25 населени места, вкл. части на Македония и Беломорска Тракия, през 1942 г. – 7, през 1943 г. – 24 и през 1943 г. – 131. Разрушени са 12 хиляди сгради. Само в София са разрушени 10 002 жилища, 1684 магазини и складове, 396 работилници, 117 предприятия, 42 фурни, 24 болници, 14 черкви, 288 обществени учреждения и 19 училища. Щетите възлизат на 24 милиарда лева. Броят на загиналите надхвърля 1800, а на ранените – 2400. Много от тежко ранените умират по-късно или остават инвалиди за цял живот.