Честват 100 години на първия военен санаториум

29.11.2013 г. Честват 100 години на първия военен санаториум

 Събитието ще започне утре в 12 ч. с тържествено събрание и празничен концерт в сградата на санаториума на ул.“Иван Вазов“ № 5 в Банкя, съобщи Пресцентърът на МО.

Otbrana.com

Постоянният секретар на Министерството на отбраната Добромир Тотев ще участва утре в честване на 100-годишнината от създаването на първия военен санаториум в България в гр. Банкя. Събитието ще започне в 12 ч. с тържествено събрание и празничен концерт в сградата на санаториума на ул.“Иван Вазов“ № 5, съобщи Пресцентърът на МО.

Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация към Военномедицинска академия в гр. Банкя е наследник на първия военен санаториум в страната ни. Базата е превърната в специализирано лечебно заведение за болести на сърдечносъдовата система и за неврологични заболявания. Приемат се и пациенти с всички постоперативни състояния на сърцето като поставяне на байпас, изкуствени клапи, катетърно разширяване на коронарните съдове и поставяне на стентове.

***

Болницата  за долекуване, продължително лечение и рехабилитация към Военномедицинска академия в гр. Банкя е наследник на първия в България военен санаториум. Създаден през 1913 г. за нуждите на пострадалите от Балканската война,  през първите си години  санаториумът е разгърнат  в палатки.

По време на Първата Световна война балнеолечението се разширява и се поставя въпроса за построяване на санаториум. През 1926 г. о.з. майор Никола К. Иванов (роден в гр.Велико Търново на 16.09.1859 г. ) заедно със съпругата си Елена правят дарение от  3 млн. лева и 1 700 кв.м. земя в Банкя, благодарение на което започва планирания строеж. През 1927 г.   Министерството на войната открива още една  санаториална сграда  чрез дарение на сем. Домна и Михаил Теневи в памет на загиналия син на Домна от първия й мъж Коста Паница.  В края на 60-те години е построена и най-новата сграда към санаториума. Рехабилитацията и профилактиката се  разширяват и се поставят на научни основи.

Днес базата е превърната в специализирано лечебно заведение за болести на сърдечносъдовата система и за неврологични  заболявания. Приемат се и пациенти с  всички постоперативни състояния на сърцето като поставяне на байпас, изкуствени клапи, катетърно разширяване на коронарните съдове и поставяне на стентове. Тук те имат възможност  да  възстановят състоянието си и съответно да  затвърдят постоперативните си резултати.

В болницата работят лекари – специалисти по вътрешни болести, кардиология, неврология и физиотерапия. Основните дейности, които извършват, са свързани с долекуване, ранна и последваща рехабилитация и профилактика на сърдечно-съдови и неврологични заболявания. Базата  предлага на своите пациенти  най-съвременни условия  за възстановяване чрез апаратна физиотерапия,  водолечебен комплекс с минерална вода и възможности за провеждане на двигателна рехабилитация с лечебна физкултура и теренно лечение. Разполага с изцяло обновена хотелска част и модерни отделения за  кардиологична и неврологична рехабилитация,  отделение за рехабилитационна медицина, както и сектор за интензивна терапия.

В допълнение на широките й лечебни възможности е и уникалното  въздействие на природните дадености в Банкя. Районът на града е с  по-голям и по-активен обмен на въздушните маси от посока на Люлин планина и вследствие на това с високо кислородно насищане. Базата на ВМА  ползва локален източник и всички водни процедури се извършват с минерална вода. Температурата й е около 38 °, а съдържащият се в нея богат полиминерален състав позволява  употребата й и за пиене.

Лечебното  заведение е широко отворено за всички български граждани и чужденци, като  с преференции се ползва контингентът на Министерството на  отбраната.  Санаториумът работи по програмата за рехабилитация и профилактика на НОИ, има сключен договор и с НЗОК.

Досега през 2013 г. в БДПЛР- Банкя са се лекували над 2000 пациенти, от които близо 700 от контингента на МО, 160 – по договор с НОИ,  450 – по договор с НЗОК, 180 – по договори с други ведомства, и близо 500 души на свободен прием. Средният лечебен престой за годината  на пациент е10 леглодни.

***

До началника на Военномедицинска академия

ген.-майор проф. Стоян Тонев, дм

П о з д р а в и т е л е н   а д р е с

Уважаеми господин генерал,

За мен е изключителна чест и удоволствие, от името на Управителния съвет на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВИВП) и лично от мое име, да Ви поздравя по повод честването на 100-годишнината от основаването на първия български военен санаториум. Нека този вековен юбилей бъде отправна точка за щастливо продължение на всичко, което Вие и военномедицинските екипи правите в областта на българската военна медицина!  

Изразявам нашето уважение към Вас и всички военни лекари, фелдшери, медицински сестри и обслужващ персонал, за упоритата работа и за полаганите усилия в интерес на каузата на хуманността, авторитета и влиянието на Военномедицинска академия (ВМА). Като специализиран контингент на Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация (БДПЛР) към ВМА в гр. Банкя, ние - военноинвалидите и военнопострадалите, високо ценим всичко, което правите за нас. С уважение за професионализма и самоотвержената Ви работа, днес отново отправяме към Вас нашата искрена и огромна благодарност. Благодарим Ви, че Ви има!   

В своята 100-годишна история БДПЛР винаги е била надежда и упование за ранените български воини, отстоявали по многобройните фронтови линии свободата и териториалното обединение на български народ. През изминалия век Военният санаториум в Банкя е този, който лекува и подпомага тежкия живот на ранените в мир и бран български войници. Този факт никога не ще забравим, тъй като е пряко свързан с полагането на основите на нашия Съюз, възникнал в резултат на една от най-кратките, но и най-кръвопролитните войни, водени от Българската армия – Междусъюзническата война 1913 г. През същата година в София е основано и първото дружество „Военноинвалид”, чиято 100-годишнина продължаваме да честваме. Неслучайно Военният санаториум в Банкя е бил създаден и подпомаган през годините чрез дарения от военнопострадали семейства – членове на СВИВП, така както и санаториумите в Поморие, Хисар и Нареченски минерални бани. 

Днес, отбелязвайки този славен вековен юбилей, ние военноинвалидите и военнопострадалите, сме убедени, че във Ваше лице ще продължим да намираме подкрепа за решаване на тежките медицински проблеми на пострадалите защитници на Родината и техните семейства. Честит празник и за много години!

Председател на УС на СВВП

мл. лейт. о.з. инж. Петър Велчев