За една година три батальонни бойни групи сертифицираха Сухопътните войски

07.11.2013 г. За една година три батальонни бойни групи сертифицираха Сухопътните войски

 Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев даде висока оценка на подготовката на Третата батальонна бойна група. В същото време той изрази тревога от намаляването на разходите за отбрана. Непрекъснато падаме под заложените 1,5 процента от БВП, посочи президентът, което се отразява на модернизацията на армията. Проектобюджетът за следващата година предвижда 1,28 на сто от БВП за Министерството на отбраната, отбеляза държавният глава.

Спирдон Спирдонов

На учебен полигон „Ново село“ днес се проведе заключителният етап на тактическото учение за национално сертифициране на 3-та батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски „Мирен страж 2013”, което започна във вторник.

Участниците

Това бе финалът от подготовката за сертифициране на 2-ри механизиран батальон от 61 механизирана бригада и придадените му формирования, които образуват 3-та батальонна бойна група с командир подполковник Милен Гегов. Близка авиационна поддръжка и авио-медицинска евакуация извършиха екипажи от авиобазите Безмер и Крумово, и екипи на Военномедицинска академия. В „Мирен страж - 2013 г.“ участваха и военнослужещи от Националната гвардия на щата Тенеси, Корпуса на морската пехота на САЩ и взвод военна полиция от Сухопътните войски на САЩ в Европа. Общо 875 военнослужещи бяха привлечени за участие в „Мирен страж 2013”. Планиращ учението бе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, а директор - командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

ВИП-гости

Действията на военнослужещите от 61-ва механизирана бригада – Карлово, наблюдаваха президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирите на Видове Въоръжени сили и съединения, съветникът на върховния главнокомандващ по военната сиггурност комодор Георги Фиданов, кметът на Сливен бригаден генерал от резерва Кольо Милев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов и други кметове на общини и населени места, бившият началник на ГЩ на БА генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров, бившият командващ на Сухопътните войски генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, който е и председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната и акредитирани у нас военни аташета.

Отзиви

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев даде висока оценка на подготовката на Третата батальонна бойна група. В същото време той изрази тревога от намаляването на разходите за отбрана. Непрекъснато падаме под заложените 1,5 процента от БВП, посочи президентът, което се отразява на модернизацията на армията. Проектобюджета за следващата година предвижда 1,28 на сто от БВП за Министерството на отбраната, отбеляза държавният глава. Той изрази надежда, че по този въпрос ще има конструктивни разговори.

Високата оценка, подчерта командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, е в резултат на усилията на 61 механизирана бригада и по-точно на 2 механизиран батальон. Те наистина демонстрираха, че имат способности да изпълняват задачи по трите мисии, които са възложени на Въоръжените ни сили, включително на Сухопътните войски.

Командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков лично благодари на българските и американските военнослужещи за отличното представяне и изрази надежда, че и занапред ще продължават със същата висока мотивация.

Представихме се отлично, подготовката, която проведохме, както в район Казанлък, така и в учебен полигон „Ново село” даде своите резултати днес, бяха първите думи на заместник-командирът на Третата батальонна бойна група майор Петко Цанев.

Първите две

Първата батальонна бойна група бе сертифицирана на 8 ноември м.г. по време на тактическото учение „Съюзна сила 2012” с командир подполковник Цветан Кочанков. Тя е от състава на 61 механизирана бригада.

Втора батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски с командир подполковникт Тихомир Димчен получи оценка „Боеготов” на 22 май т.г. на тактическото учение „Тракийски страж 2013”. Тя е от състава на 2 механизирана бригада с командир бригаден генерал Любчо Тодоров. В момента групата е на мисия в Кандахар.

Така при всеки министър на отбраната през последната година – Аню Ангелов, Тодор Тагарев и Ангел Найденов, има по една сертифицирана батальонна бойна група. При Ангел Найденов може да станат повече. През 2014 и 2015 г. е планирано да се формират, подготвят и сертифицират още три батальонни бойни групи.

Нов ТОЦ

При създаването на батальонните бойни групи бе прието решение да се оборудват с Тактически оперативни центрове. Първата пратка от оборудването е дошла в края на август т.г. Тя включва цялото палатково оборудване на центровете, агрегатите за осигуряване на захранването, климатиците и част от комуникационно-информационното оборудване.

Характерното за новите ТОЦ е, че всичко се осигурява за полеви условия. Цялата информация, която се предава между отделните ТОЦ, стъпва на радиокомуникация. Хората, които работят в центъра получават реална картина от бойното поле. С такова оборудване разполагат малко армии от НАТО. То бе видяно от президента и придружаващите го лица.

Симулация

Благодарение на СКС на нашата армия и на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа в учението бяха използвани комплекти от симулационните системи MILES и DITS.  С тях се симулират условия, близки до реалната оперативна обстановка, в която се изпълняват задачи по време на операции.

На снимката: Винаги ще бъда с вас, каза на отиване президентът Росен Плевнелиев. Той получи от командира на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков реплика на камата на Апостола на свободата Васил Левски.