Конференция анализира модернизацията на армията

09.10.2013 г. Конференция анализира модернизацията на армията

 Проектите чакат...финансиране. Липсва съгласуваност и обвързаност. Във флота са загубени ключови способности. Необходимо е да се възстанови Военновъздушното училище. 540 млн.лв. за модернизация на 12 МиГ-29А, плащането за 10 години.

Otbrana.com (използвана е информацията на Pan.bg)

Днес е вторият ден от конференцията на тема „Мястото на отбранителната индустриално-технологична база на България в новия Инвестиционен план на Министерството на отбраната - очаквания, резултати и перспективи”. Форумът се провежда под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов и се организира от Асоциацията на Сухопътните войски на България съвместно със сдружение „Българска отбранителна индустрия” и Националния институт за стратегически изследвания. Какво се случи вчера?

Модернизацията чака...финансиране

Полковник от резерва  Максим Алашки, от дирекция "Инвестиции в отбраната"  представи състоянието на 14-те приоритетни проекти от Инвестиционен план на МО 2011-2020. От това става ясно, че почти няма проект, по който да се работи на практика. Завършени са само подготвителните процеси, като се чака финансиране. По пр. 1 за Батальонни бойни групи се разчита основно на средства от САЩ по съвместните проекти. По пр. 2 за нови ПКР за фрегатите Е-71 през 2014 при отпускане на пари ще стартира процедурата. По пр. 3 за нов основен тип боен самолет нещата са ясни. По пр. 4 за осигуряване на летателната годност на МиГ-29 има подписан рамков договор за 4 години и се работи. По пр. 5 за интегрирана логистична поддръжка на вертолетите Cougar и Panther предстои да се подпише договор. В момента има договор за 500-часова инспекция на борд 704 и пакет резервни части за борд 706.  
По пр. 6 за модернизация на навигационните и комуникационни системи на корабите от ВМС се чакат средства. По пр. 7 за модула за комуникационно-информационна поддръжка се чакат средства. По пр. 8 за терминал от системата за наземно наблюдение на НАТО NATO AGS се чака финансиране. По пр. 9 за технически системи за стратегическо разузнаване се работи, чакат се средства. По пр. 10 за доизграждане на Силите за специални операции са осигуряват отделни позиции свързани с въоръжение, завършване на комуникационната система и нови парашути. По пр. 11 за съвместен оперативен център (СОЦ) на СКС през 2014 г. евентуално ще има развитие при наличие на средства. По пр. 13 за развите на системата АИС на МО и БА се работи по отделни модули. По пр. 14 за ИЛП на самолети Spartan има рамков договор и първи тгодишен договор който се изпълнява. 

По програма План 2011-2020 трябва на всеки 2-3 години да се актуализира, така че сега след края на Стратегическа преглед на сигурността и отбраната ще има нова редакция.

Липсва обвързаност и съгласуваност

Генерал-майор от резерва Кольо Бъчваров от Асоциацията на Сухопътните войски представи анализ на проектите за модернизация на въоръжението и техниката на СВ. Той посочи че за дълъг период от време след приемането през 2004 г. на Програмата от 11 приоритетни проекти за модернизация на БА реално за СВ са реализирани само проектите за нова колесна техника от "Мерцедес" с доставени около 600 единици, системата ПИКИС в 61-ва бригада, която на практика в момента не действа, а модула от нея в ЯХБЗ батальона в Мусачево след снемането му от разузнавателните машини "Маяк" стои немонтирана и се водят спорове на какво да се монтира. 

Закупени са 7 бр. бойни машини М1117 "Гардиън" и са модернизирани ограничено количество БТР-60ПБ до стандарта МД-1. Осигурени са и отделни модули походно и лагерно имущество и други дребни поректи. По думите на ген. Бъчваров липсва взаимна обвързаност и съгласуваност на отделните реализирани проекти. По думите му записаните като цел в края на 2014 г. 80 танка, 96 артилерийски системи над 100 mm и 260 бойни машини на пехотата са нелепи на фона на геополитическа обстановка и новите предизвикателства. Ген. Бъчваров спомена и за призивите армията да затвори границата с Турция заради сирийските бежанци и постави риторичния въпрос "А ще можем ли?" 

Във флота за загубени ключови способности

Вицеадмирал от резерва Минко Кавалджиев в ролята си на зам.-председател на фондация "Хемус-95" представи работата по 11-то издание на изложбата и покани фирмите да участват в него. 
След това като председател на секция София на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище в изключително точно и аргументирано изказване представи анализ на проектите за модернизация във ВМС. Подчерта, че в последните години във флота са загубени ключови способности като подводниците, ударните сили в лицето на ракетните катери, десантните кораби. Адм. Кавалджиев подчерта че с придобиването на политически цени на трите фрегати Е-71 и минния ловец "Цибър" българските ВМС са се интегрирали успешно в НАТО, а с участието им в мисии в Средиземно море политиците са натрупали дивиденти. За съжаление липсата на поддръжка е довела до изключително ограничените им оперативни способности в момента. Според адм. Кавалджиев от мащабния проект "Екран" е завършен само модула за наблюдение на надводната обстановка, но остават тези за въздушната и подводната. От 6 са доставени 3 вертолета AS565MB Panther, но без никакво въоръжение. По думите му предстои да се извърши огромна работа, за да може българските ВМС да станат отново гарант за сигурността и безопасността на море, при това в невралгичен район като Черно море където минава външната граница на ЕС и НАТО.

Да се възстанови Военновъздушното училище

Полковник от запаса Ангел Георгиев, председател на Българската авиационна асоциация направи преглед на състоянието във ВВС. По думите му за гражданите остава незабелязано ежечасното дежурство по мисията "Еър полисинг", но пък са видими резултати от участието на ВВС в борбата с природните стихии и за медицинска евакуация. Ето защо по думите му задължително условия за поддържане на техниката е отделянето на 1,5% от БВП за отбрана. Друг въпрос който той повдигна е за възстановяване на военно-въздушното училище в Долна Митрополия за осигуряване на качествен учебен процес. За пример той посочи случая в който парашутната подготовка на курсантите от Факултет "Авиационен" е пларана след края на летателната им подготовка. Разгледан бе и въпроса за новия изтребител, като по думите на о.р. полк. Георгиев най-добре е да се придобие нов самолет, за да не се наложи след 10 години пак да се дават пари за да се преодолява технологичното изоставане. 

Как да модернизираме 12 МиГ-29А?

Последва дългоочаквания доклад на Сотир Николов от инвестиционния фонд Uniglobe Capital Trust за модернизация на 12 бр. МиГ-29А от състава на българските ВВС. Като вече знаят нашите читатели се предлага проект за инвестиционно финансиране при който тръста поема разходите пред партньорите, а МО изплаща нужните около 540 млн. лв. на равни вноски по около 55 млн. лв. за 10 години, сума поносима за военния бюджет. Плащанията започват едва след завършване на модернизацията. Тя предвижда нови двигатели РД-33 сер. 3, нов радар, нова система за самозащита, нова авионика в кокпита, нов боекомплект от ракети с близко и далечно действие "въздух-въздух", нови умни боеприпаси "въздух-земя", нова система за изобразяване на информацията на визьора на шлема и други авангардни системи произведени в Израел и предназначени за техните F-15 и F-16 и бъдещите F-35. 

Генерал-майор от резерва Съби Събев от ИПИО на ВА "Г. Раковски" постави въпроса дали подобна модернизация като предлаганата за МиГ-29 е осъществена някъде, както и дали след като ескадрилата ще е сертифицирана по стандартите на НАТО ще има предвидена щанга за дозареждане във въздуха при прелети на големи разстояния. За съжаление г-н Сотир Николов беше тръгнал и не бяха дадени директни отговори на тези въпроси. Полковник от запаса Ангел Георгиев от БАА припомни опита от други модернизационни проекти, който показва че ако имаме средства подобна щанга не би била технологичен проблем. Що се отнася да опита от подобни модернизации, той поясни че подобен пакет досега не е реализиран, като новост от досегашните варианти е финансовата схема, както и авангардния комплект авионика и въоръжение. По думите му всичко ще зависи от техническото задание, желанията на ВВС и отпуснатите средства за проекта.

На снимката: Конференцията бе открита вчера във Военна академия „Георги С. Раковски”.

Снимка Димитър Бебенов