Парадоксална държава сме

31.08.2013 г. Парадоксална държава сме

 За 24 години България стигна най-голямото си  падение в своята история, а народът  просто изнемогва

Петър Ненков

Смятам, че днес, след 24 години на така  наречения преход към демократично общество, положението на обикновените хора и на  запасното войнство у нас е плачевно. Офицерите, които години наред са били обучавани и възпитавани, че  трябва да защитават  с живота си своята Родина, офицерите, които имат по едно и  две висши образования и граждански специалности, офицерите управлявали хиляди хора в казармата и сложна техника  за милиони левове, сега са изхвърлени по един унизителен начин на улицата и  са натикани  в “калта на живота”. Вследствие  на  политическите чистки, наречени  завоалирано “военна реформа“ те бяха превърнати  в социални аутсайдери, с които днес се провеждат квалификационни курсове за фермери и готвачи и които  дежурят край бариери, като охранители  !?

Боли ме, че за 24-те години  на прехода Родината ни от образцова витрина на изобилието заприлича на бананова република от Третия свят със затихващи функции, в която бандитите шетат безнаказано, селското стопанство колабира, промишлените зони в градовете пустеят, защото заводите  умишлено бяха доведени до  фалит и  продадени с компенсаторки на приятелски кръгове, а обикновените хора, построили  с труда си  националното богатство, днес са чудят как да свържат двата края. Много от бездомниците и клошарите които бъркат в кофите за смет, за да намерят нещо за препитание - имат висше или средно образование. Лично за мен това е страшно и звучи като  присъда и оглушителна плесница  за така наречената политическа класа !? И докато те тънат в мизерия, новоизлюпени парвенюта и бизнесмени за кратко време  вдигнаха  замъци в стил „ мутробарок”  и карат луксозни лимузини за десетки хиляди левове, закупени с пари от търговия с женска плът, наркотици, фалшив алкохол, рекет и пране на пари.                                                                              

Това са двете  противоположни лица на  нова България – едното на  политическия  хайлайф, който се сеща за трудовите хора, само когато дойдат изборите, а другото на социално онеправданите и унизените, които едва преживяват с 150 – 200 лв. месечна  пенсия и заплата. Няма що - парадоксална държава сме! Ако бяхме нормален народ, щяхме ли да  позволим  такива грозни аномалии, като  тези в които народни представители стават милионери, по време на мандата си, ”икономисвайки  от банички” и сервитьори да стават банкери и цинично да напират години наред към кметските места и депутатските банки.

През годините на прехода в България армията на безработните  достигна драстични размери. Вместо да разкриват нови работни места, някои политици се заеха с подмяна на имената на улици и площади, със събаряне  паметниците на  убитите  антифашисти, със стръвно трупане на първоначални капитали, напомнящо времето на Алеко Константинов и неговите герои!?... 

Затова много ми се иска  да  попитам властимащите: Докога реваншизмът ще бъде основна доминанта във вашата  политика? Докога ще вършите далавери, с които да  облагодетелствате   своите приятелски кръгове, а не мислите, как да управите затъналата икономика и бедния народ ? Иска ми се да вярвам, че  българите отдавна са забравили площадните страсти и самозваните ментори, които ги надъхваха с омраза!  Смятам , че хората  вече поумняха и няма да се оставят пак да бъдат купувани с кебапчета, с голи обещания и  красиви  лозунги . Мисля, че е крайно време да заявим, че вече не сме  опитни мишлета и че правителството на България  не е  лаборатория за дилетанти, които  тепърва се учат да управляват. Народното събрание може да работи много по ефективно, като институция за защита интересите на гражданите и за създаването на нормативната база за развитието на страната. Смятам , че  лозунгът , който краси фасадата му: “ Съединението прави силата!”- може да се изпълни с реално съдържание, защото е срамно в началото на XXI век, народните представители да се замерят с обидни квалификации и каруцарски жаргон или четири години да мълчат, като риби и да забравят всъщност за какво  са отишли  в  тази свещена сграда !?