„Шабла-2013”: Всички пускове успешни, всички цели поразени!

30.08.2013 г. „Шабла-2013”: Всички пускове успешни, всички цели поразени!

 Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, под чието ръководство се проведе учението, поясни, че успехът на едни такива съвместни действия зависи изцяло от добрата координация между въоръжените сили, институциите и страните съюзници.

Otbrana.com

Такава е равносметката за формированията на българските Военновъздушни сили след приключилите вчера стрелби на полигон Шабла. На това своеобразно съревнование за лидерство между събраните на едно място сили за ПВО на трите вида въоръжени сили и в приятелската конкуренция с формированията на сръбските ВВС, те заслужено завоюваха приза на първенците. Благодарение на сериозното планиране и управление. На проявената тактическа гъвкавост. На бързите и оригинални решения на щабовете и стрелците. На отличната комуникация и координация между отделните структури, участващи в учението. На брилянтната подготовка на българските бойни пилоти от Трета авиобаза  и от Базата за предно разполагане - Безмер, и на ракетчиците от Първа зенитно-ракетна база с командир полковник Емил Димитров. Нашите дивизиони стреляха под командването на подполковниците Пеню Неделчев, Николай Василев и Младен Андонов. Разчетеното бомбопускане на парашутните мишени се извърши от екипаж на самолет Су-25 в състав подполковник Валентин Иванов и майор Калоян Милков

Бяхме свидетели на успешно учение, видовете въоръжени сили показаха своето бойно майсторство и поразиха целите, изключително съм впечатлен от бързината и точността, на които станахме свидетели, заяви българският президент и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, след като наблюдава заключителния етап на съвместните българо-сръбски стрелби „Шабла-2013” на Зенитния полигон на Военновъздушните сили. Нашите военни демонстрираха уменията си в много добър синхрон и в дух на истинско приятелство със своите сръбски колеги, с това задават не само еталона за професионализъм, но и правилната посока за регионално сътрудничество, отбеляза още държавният глава.

Министърът на отбраната Ангел Найденов даде висока оценка за професионалните действия на военнослужещите, за начина, по който е организирано и проведено учението и за постигнатите резултати. Той подчерта, че родовете войски са показали високо ниво на подготовка, на владеене на въоръжението и на възможностите си за съвместни операции със съседните страни. Определи видяното като стъпка към укрепване на доверието и сътрудничеството помежду им. Министърът даде изявлението си в присъствието на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и началника на Генералния щаб на Армия Република Сърбия генерал Любиша Дикович. Гости на учението бяха още генерали и офицери от видовете въоръжени сили на двете държави, военни наблюдатели от Република Словения, представители на правителството и на местната власт.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, под чието ръководство се проведе учението, поясни, че успехът на едни такива съвместни действия зависи изцяло от добрата координация между въоръжените сили, институциите и страните съюзници.

Единствено чрез нея може да се разгърне структурата за командване, наблюдение и управление, нужна за осигуряване изпълнението на подобни сложни мисии. Той обърна внимание на това, че в подготовката за учението на българските формирования за ПВО и на бойната ни авиация активна роля са играли ВВС на Гърция и Румъния. Техните изтребители влизаха в ролята на противникови цели по време на летателната тренировка „Тракийска звезда” през юли т. г.

Гостите имаха възможност за кратък отрязък от време да наблюдават стрелби от суша и въздух в динамична мишенна обстановка. Видяха отличните резултати при ракетните пускове на разчетите на ВВС, извършени с комплекси „Нева” и „Куб”. Аплодираха бързия захват и едновременното поразяване на мишените с по две, а понякога дори с по три ракети,  скоростната размяна на разчетите, водещи стрелбата от бойните машини и оттеглящите се ракетчици.

Искрен възторг предизвикаха и екипажите на основния изтребител за ПВО на българските ВВС – МиГ-29, които впечатлиха наблюдаващите, поразявайки радиоуправляема мишена, намираща се извън пределите на визуалната видимост с ракета за далечно действие Р-27. Досега са провеждани само два аналогични пуска, като резултатът винаги е бил отличен.

В групата на ВИП-гостите полетите на майор Димитър Семков и капитан Иларион Иларионов внимателно наблюдаваше командирът на Трета авиобаза бригаден генерал Цанко Стойков.    Неговият заместник полковник Иван Лалов бе в Базовия оперативен център по време на изпълнението на задачите.

Ефектът от пуска винаги е съпроводен от доза адреналин и голяма концентрация от наша страна, споделя майор Димитър Семков, командир на Отделното учебно звено в авиобаза Граф Игнатиево, който стреля с управляемите ракети с топлинна глава за самонасочване.

Капитан Иларионов, заместник-командир по летателната подготовка на изтребителната авиационна ескадрила в базата, участва за пореден път в бойни стрелби. Винаги изпълнението на подобна задача е свързано с предварително вълнение и напрежение, малко преди момента на пуска, вече няма и помен от тях – защото умът е фокусиран върху радара и целта, посочва капитанът. Той реализира успешна стрелба с управляемата ракета за далечен въздушен бой по радиоуправляема мишена Р-01.

И двамата изразиха признанието и благодарността си за прекрасната съвместна работа с щурманите от Командния пункт майор Росен  Иванов, капитан Янко Топузов и капитан Николай Георгиев, както и на всички техници и авиационни специалисти, които подготвиха самолетите и въоръжението в базата. Нашата работа е синтез на знанията, уменията и усилията на всички тях, обобщават те.

Военновъздушните сили излязоха от това учение с повишени бойни способности, по-силни гражданско-военни отношения и подобрена координация и взаимодействие между институциите. Потвърждават го поразените цели и отличната организация на цялото учение.

На снимката: Командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов показва нивото на подготовка на подчинените му формирования.

Снимка ВВС

Използвана е информация на ВВС и н аавиобаза Граф Игнатиево