Министър Ангел Найденов награди генерал-лейтенант от запаса Иван Цеков

15.06.2013 г. Министър Ангел Найденов награди генерал-лейтенант от запаса Иван Цеков

 Спирдон Спирдонов

С награден знак „За принос към МО” министърът на отбраната удостои генерал-лейтенант от запаса Иван Цеков. Поводът бе 70-годишнина на генерала. Мотивите – неговият сериозен принос за изграждането на Българската армия.

Отличието бе връчено на специално организирано тържество в Дупница от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Той предаде на юбиляра и почетния знак „Самарски кръст“ в чест на 135-та годишнина от Освобождението на България от османско иго, с който го удостоява Националният организационен комитет. Генерал-лейтенант от запаса Цеков получи и почетна грамота от Националния инициативен комитет за честване на 100 години от Балканските войни – 1912-1913 г. Специални отличия имаше от Национална асоциация „Сигурност” и други неправителствени организации.

Честването бе организирано от Областния и Общинския съвет на СОСЗР в Кюстендил и Дупница, откъдето юбилярът също получи поздравителни адреси и награди. Той е член на съюза и работи активно в местната общинска организация с председател полковник от запаса Иван Шопов. Генерал-лейтенант от запаса Цеков е в ръководството на първото у нас военно народно читалище „Ген. Георги Тодоров”, което стана факт, благодарение на инициативността на СОСЗР в Дупница.