На 4 май- спектакъл <Искри>, на 5 - концерт в НДК, на 6 - парад

04.05.2013 г. На 4 май- спектакъл <Искри>, на 5 - концерт в НДК, на 6 - парад

 Otbrana.com

Тържествата по повод Деня на Храбростта и празник на Българската армия в София започват с Церемония-спектакъл „Искри”, в която участват военнослужещи от Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. Столичани и гостите на София ще могат да наблюдават спектакъла на 4 май 2013 г. от 20.40 ч. на пл. „Княз Александър І“, съобщава Пресцентърът на МО.

Празничен концерт за участниците в парада, за военнослужещите и цивилните служители от Софийския гарнизон и техните семейства ще се състои от 19.30 ч. на 5 май в Зала № 1 на Националния дворец на културата. В програмата са включени изпълнения на Гвардейския представителен духов оркестър и на солисти от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.

В навечерието на празника от 21.00 ч. в град София Националната гвардейска част ще проведе тържествена илюминация.

На 6 май в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София ще започне празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I” в София. В 10.20 ч., докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява Химна на Република България, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

В парада ще участват над 500 военнослужещи от Българската армия. В седем представителни блока ще преминат военнослужещите от Военна академия „Г.С. Раковски”, Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите. В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини: Самарското знаме, знаме на Стиляна Параскевова,  знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 1-ви конен полк, знаме на 15-ти Ломски полк, знаме на 13-ти Рилски полк, знаме на 24-ти Черноморски полк, знаме на 25-ти Драгомански полк.

Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили – генерал-майор Константин Попов.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.

Денят на Храбростта и празника на Българската армия ще бъде отбелязан  и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Айтос, Горна Оряховица, Русе.

Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини. Представители на Министерството на отбраната ще участват в църковно-военен ритуал по отбелязване на Деня на Храбростта и празник на Българската армия на военното гробище в с. Ново село, Струмишко, Република Македония.

Командващият парада – командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов

Генерал-майор Константин Попов е летец-пилот I-ви клас и инструктор с изключително богат опит и професионална подготовка. Летял е на самолети L-29, МиГ-15 и МиГ-17, лети на МиГ-21 и МиГ-29.

Роден е през 1961 година в град София.

Службата си като офицер от Българската армия започва през 1984 година в изтребителния авиационен полк в Граф Игнатиево. През годините последователно преминава през всички длъжности от младши пилот до командир на вид въоръжени сили.

Завършва с отличие Военна академия „Георги Стойков Раковски”, а през 2001 г. и Генерал-щабната академия на Военновъздушните сили на САЩ, където е удостоен с най-високото международно отличие за постижения и заслуги в развитието на Военновъздушните сили.

Годините на професионално израстване на генерал-майор Попов са свързани с бойни дежурства и стотици полети в небето на България, с изпълнението на все по-сложни и все по-отговорни задачи в процесите на развитие и модернизация на авиобаза Граф Игнатиево и Военновъздушните сили.

В периода от 2005 до 2008 година заема и висши командни длъжности в Щабове на НАТО. Той е първият български генерал, изпълнявал задълженията във военновъздушния компонент на Силите за незабавен отговор на Алианса.

От юни 2009 година генерал-майор Попов е начело на българските ВВС.

Ден на Храбростта и празник на Българската армия

Денят на Храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батемберг  учредява военния орден “За храброст” - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ     № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена “За храброст”. Тържеството завършва с военен парад.

До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година). През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление.

След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. - 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август - денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

Националният военноисторически музей представя изложбата „Измерения на храбростта”. Тя ще бъде открита от заместник-министъра на отбраната Ася Давидова на 6 май от 11,30 часа.

Изложбата показва как представата за храброст се пречупва през личните съдби на хора с различно положение в йерархията на Българската армия, живели в различни времена. Включени са повече от 20 героични прояви на обикновени редници, подофицери и висши чинове по време на войните и в мирния период. Измеренията на храбростта са потърсени в способността за съдбоносното и рисково решение на пълководеца, в смелостта да вдъхновиш бойците и сам да ги поведеш срещу врага, в саможертвата в името на националния идеал или защитата на мирното население.

Чрез личните вещи на герои посетителите се докосват до вълнуващи истории като:

Старшина I степен Димитър Димитров, спасил с цената на живота си екипажа на своя кораб при внезапно избухнал пожар в трюма с боеприпаси (4 март 1965 г.)

Подофицер Иван Балахуров от 29-и пехотен ямболски полк, носител на 3 ордена „За храброст”, който заедно с другарите си задържа коменданта на Одринската крепост Шукри паша;

Поручик Ангел Янчев, спасил от плен знамето на 35-и пехотен врачански полк по време на Първата световна война.  

Полковник Никола Ботев, командир на 31-ви пехотен силистренски полк, който на 4 април 1945 г. в хърватското село Подтурен сам повежда щабната рота и пробива обкръжението, в което полкът е попаднал.

Генерал-майор    Григор Кюркчиев, командир на 2-ра бригада от 11-а пехотна Македонска дивизия, който в боя на 1 ноември 1915 г. при Долно Чичево е ранен и претърпява ампутация на крака. Въпреки това остава в строя и продължава да командва поверената му част;

Генерал-майор Константин Каварналиев, успял  да удържи напора на две гръцки       дивизии при Дойран по време на Междусъюзническата война (1913 г.) и заплатил с живота си, за да даде възможност на българското население да се оттегли.

За първи път в изложбата се показват портрети на кавалери на военния орден „За храброст”, рисувани от известния художник Васил Димов на фронта.

На призива на НВИМ за предоставяне на предмети, снимки или документи, пазещи спомена за храбростта в родовата история, които да намерят място в изложбата, се отзоваха внучката на полковник Борис Дрангов Райна Дрангова и родственици на полковник Бохос Бохосян. Очакваме още родолюбци да се включат в инициативата.

Изложбата е част от „Заветите на България" - кампания на bTV Media Group за величието и славата на предците ни. Продължава до края на август.

По традиция на 6 май НВИМ обявява Ден на отворените врати. Празничната програма продължава с атракции с военен характер. Ще бъдат отворени за достъп част от експонатите от външната експозиция - Самолет  МиГ-21бис, самоходна минохвъргачка Б1-10 „Тунджа”, вертолет Ми-8 и зенитен ракетен комплекс „КРУГ”- М1. Гостите на музея ще се потопят в ежедневието на българския войник, опитвайки от неговата боб чорба, приготвена от истински военен готвач на полеви условия. Най-малките ще се залюлеят за здраве на гергьовската слънчева люлка, а хорото ще поведат възпитаници на 144 СОУ „Народни будители”.

Празнуват военно-патриотичните съюзи

На 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, своите празници ще отбележат и военно-патриотичните съюзи: Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на ветераните от войните на България и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите в България. На 9 май те ще честват Деня на победата и Деня на Европа. Малко повече от 7 хиляди останаха живите фронтоваци в България. На 21 и 22 юни те ще проведат своя Девети конгрес.