Прекратете сезонната разпродажба на армията. Може да ви потрябва

12.04.2013 г. Прекратете сезонната разпродажба на армията. Може да ви потрябва

 Генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков*

Нещо много зачестиха напоследък приказките срещу армията и военните и като съсели в дупките не поглеждаме какво става наоколо. Последните години бяхме свидетели на масово разграбване на МО и БА (някои ако не знаят какво означават тези абревиатури, да отвори сайта на Министерството на отбраната). Не им стигна преди години, когато раздадоха имотите и имуществата на Организацията за съдействие на отбраната, цената на които беше около 4 млрд. лева, в резултат на което се пръкнаха на бял свят няколко десетки милионери и стотици фирми и фирмички, които ползват закупените на безценица активи на организацията. На ход станаха армията и инфраструктурата и запасите от материални средства, които са нужни на отбраната на страната.

Със самодоволни усмивки (защото си мислят, че ще остане в историята) премиер и министри раздаваха и обменяха имоти, които можеха да се използват от армията и в интерес на отбраната. Никой не искаше пущинаците по планините и мобилизационните бази, изоставените казарми. Всеки бе насочил оченцата си към лъскавите имоти в и около големите градове. Всеки вземаше от армията, но никой не и даваше нищо за да се тя измъкне от тресавището и да заживее нормален войскови живот. От близо 3 хил. имота останаха няколкостотин и дори тях не желаят да ги продадат както трябва. Има оферти за полигони, сгради с предложение за милионни инвестиции, но те стоят по чекмеджетата и не им се дава ход. Но затова пък много успешно вървеше далаверата с неясни за обществото, но много прозрачни намерения с прехвърлянето на собствеността на военните имоти.

Започна се с масово подаряване на военни имоти с отпаднала необходимост на общини, спортни дружества и на кого ли не. То не бяха стадиони, спортни зали, сгради. Цели спортни комплекси във Варна и Пловдив, се прехвърлиха, без армията да получи нищо. Благодетелят, със самодоволна усмивка и с жеста на цар-самодържец благосклонно потупваше по гърба получилия ги и казваше нещо като „Вземайте бе, сега ви се е паднало. Имоти, колкото искаш. Още ще ви дадем и да не забравите кой ви ги е дал”.

Построи МО сграда на гърба на Военната академия за своите служители от военната полиция, но преди да влезе в нея сградата я прехвърлиха на ДАНС. После изхвърлиха ДАНС и прехвърлиха сградата на Агенцията за свалифицирана информация. МО отново не получи стотинка и остана с пръст в уста.

И военното НДК стана непотребно, въпреки, че се изхарчиха над 30 млн. лева пари на армията за строителството му. В продължение на години МО отказваше всякакви оферти за продажба и завършване на строителството му. И хоп, стана собственост на Министерството на правосъдието, без нищо да се даде на армията. На любимата министърка и падна дюшеш това апетитно парченце плюс десетина милиона отгоре да завърши строителството и да го престрои за нуждите на съда. Но на МО не се дадоха тези пари, за да довърши строителството му. Защо не им дадоха казармите на 5-и километър и да направят от тях хем съд за всеки гражданин, хем и да разширят затвора. От съдебната зала и хоп в какаманката. Чиста работа. Колко транспорт и охрана щяха да спестят, с които да помогнат на закъсалите си служители в затворите.

После изведнъж се оказа, че има идеята на мястото на казармите на 5-и километър ще се строи стадион. Естествено никой не е питал народа дали му трябва стадион, но в родната ни страна това няма значение. Важното е да се похарчат парите, които е ясно къде ще отидат. Но батюшката размисли, че не му трябва стадион и идеята се наклони към високотехнологичен парк. Като че ли няма такъв само на няколко километра от там в Младост. Не е ясно, но и няма значение какво са решили последно да правят. Важното е, че имотите ще бъдат прехвърлени на друг, без МО да получи нищо. А това са имоти на стойност милиони, които щяха да стигнат за модернизацията на МИГ-29.

После на старозагорци им се прииска да вземат изпитателния полигон в Змеево. Не на гражданите се е приискало, а на видните граждани да си построят и те нещо подобно като високотехнологичен парк. А бе хора, нали земята е заразена от многогодишните разриви на боеприпаси. Нали някой казва, че денонощно продължават да взривяват ракети. Няма значение, че бодещите очите на американци и съседи ракети ги унищожихме преди години. Важна е идеята и да се набива в съзнанието на обикновените граждани, че полигона е опасен за тях. А това, че на полигона при изстрелването на боеприпас не се отделя повече опасни вещества от това, че някой е взривил кола и офис в Стара Загора няма значение. И никой не поглежда на изток към комините на Марица-изток, защото предвидливите собственици на енергетичния гигант ежегодно попълват дупките в общинския бюджет. Да е чул някой, че в околностите на Мариците стачкуват срещу тройните цени на тока от Мариците и искат затварянето им. Да им пуска по кабелните телевизии филма „Газ над Гълъбово” на журналиста от БНТ Цветан Симеонов, награден през 2008 г. Това, че този полигон е единственият останал такъв експериментален и се ползва от отбранителната индустрия няма значение. Няма значение, че дори референдумът е назаконен, защото обектът е с национално значение за отбраната и сигурността и правителството трябва да реши проблема. Да ама кой е ще става депутат от там....?

Изглежда на родния съд не им стига военното НДК и обърнаха погледи към Военна академия и избуяха помисли да се превърне в съд. В сградите ще съдят, а доволните от решенията миряни ще се разхождат в чудния парк и ще отмарят след съдебните битки. Това, че академията е част от военната ни история и наша национална гордост, че е създадена преди 101 години, преди всичките други институти и университети, също няма значение. Явно на съда не му харесва НДК-то и ще падне повече работа по него и прехвърли апетитите си към академията. Може и да е право. Отбраната на никой не е нужна, а единствено работещите интензивно министерства са финансовото и съдебното и им трябва повече сгради. Дали някой е обърнал внимание, че служителите във финансовото и социалното министерства и на селския министър са почти толкова, колкото е състава на Сухопътните войски....! Как се изхранват толкова гърла...? И по 300-400 милиона само за заплати и канцеларии не им стигат.

Господа самозабравили се управляващи. Избрани сте да управлявате в името на народа, за да му осигурите по-добър живот, а не да прехвърляте имоти с неясни цели. Това, че отбрана и армия въобще не бе сред приоритетите на заминалото си безславно правителство не означава, че трябва да лишава страната от повече сигурност. Около Европа ври и кипи, на прага и цъка часовника на войната, а ние сме на границите на НАТО и на ЕС. Ако патакламата стане ние ще го отнесем.....!

Затова умната...!

И тъй като нито едно законно избрано правителство не желае да обърне внимание на отбраната и армията и непрекъснато посяга на тях се обръщам към служебното правителство, което се отчита единствено пред Президента на страната и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили да обяви за незаконни всички посочени по-горе разпореждания с имоти на военното министерство и спре всякакви апетити за безвъзмездно присвояване на такива.

*Авторът е председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциацията на Сухопътните войски