Вън търговците и „експертите” от храма на Българската армия

09.04.2013 г. Вън търговците и „експертите” от храма на Българската армия


Вън търговците и „експертите” от храма на Българската армия

Петър Ненков е полковник о.р., завършил Висшето военно училище във Велико Търново ”Васил Левски”, Военната акадамия ”Георги Раковски”, Генералщабната академия във Виена, Австрия и Военен колеж на НАТО – SHAPE в Оберамергау в Германия.
През годините на службата си в редовете на армията последователно е заемал ключови длъжности като специалист по Бойна подготовка I БА, старши помощник-началник на направление „Планово” към ГЩ на БА, командир на мотострелкови полк в гарнизон Сливница, началник на направление „Планиране на финансови средства за БА” към ГЩ на МО.
Бил е изпълнителен директор на Изпълнителна агенци на МО “Управление на частната и държавна собственост на МО”.
Владее немски и руски език. Женен, има син.

„Провокиран съм да публикувам това мое лично мнение от поредните „Управленски приоритети” на поредния министър на отбраната на РБ от 20-ти март 2013 г. Знайно е, че всяко ново правителство идва с „нови” управленски приоритети, както и настоящето такова. Само че тези нови приоритети, уви, са пак добре познатите и изтъркани от употреба стари. Народът си го е казал:„Преоблякъл се Илия, пак в тия!”
За кой ли път и на сега назначените от Президента военни вождове първата им задача е „формиране на отбранителна политика”. За два месеца ще формират, видите ли, нова отбранителна политика. Това, ако не е тъжно, е поне достатъчно смешно.
На всеки две-три години всеки нов управляващ идва и казва: диалог с обществото, максимална прозрачност, отчетност... Общи, изпразнени от съдържание думи, което, както е видно, важи с пълна сила и за МО. Управленската военна немощ се задълбочава, армията се съкращава и прочее, за да се дойде до ПЪРВАТА ЗАДАЧА на новото ръководство на МО - „Стабилността в отбранителния сектор ще бъде осигурена чрез непрекъснато и устойчиво управление на контингентите и дежурните сили, изпълнение на стратегията за трансформиране на участието на Въоръжените сили в операцията на ръководените от НАТО международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан”.
Хора българи, разбрахте ли приоритетите на министъра на отбраната на Република България - да управлява контингента ни в Афганистан! А, къде ти е бойната готовност, бойната подготовка, снабдяването и осигуряването на БА на територията на твоята държава, г-н теоретик и технократ? Вярно е, че в последните години не се връщаш често тук, ама поне проформа кажи нещо за България...
Жал ми е за Тагарев, когото познавам в качеството му на почтен и честен човек. Вината не е негова, милия. Виновен е този, който го е назначил и системата, която го е изградила. Тя, системата, го е назначила и такива като него винаги са на добра заплата в някоя неправителствена организация, обвързана с НАТО. Там те са получили прехрана и им е
лепнат важния етикет „експерт по отбраната”.
А доколко са експерти си личи още от първите им и най- вайжни задачи, за които стана дума по-горе.
Обикновено в нашите среди през годините най-добре се изявяваха като такива „експерти” офицерите от Противовъздушната отбрана. Радиолокаторчици, които не са така натоварени с изпълнение на безброй задачи по управление на войски като другите родове въоръжени сили, разполагат с доста свободно време за участия в семинари, курсове и конференции, както и за изучаване на английски език, т.е. езика на НАТО. Там, току виж, неведнъж биват забелязвани от някой висшепоставен американски военен, например, и хоп - станат я зам.- министърчета, я министърчета (има доста такива случаи в БА) или пък в по-лошия случай - „експерт по отбраната”.
Ето защо не е чудно защо основния приоритет на тези „експерти” не е състоянието на бойната подготовка и осигуряване на БА за охрана суверенитета на републикака, а контингентите от „печалбари”. Всъщност това са момчета, които наистина имат нужда от тези пари и лично аз не виждам нищо лошо в термина „печалбар”, но не това е единственото предназначение на родната ни армия!
От друга страна, според мен, може би други са му написали това „експозе от приоритети”. Те могат да са само от следните категории „важни” за МО служители.
Първо, това са така наречените „безценни пенсионери”, които нямат амбиции за техните „експертни” места, кютат си на сянка и които реално дърпат много от конците в МО. Те стоят много често в МО до самия си биологичен край. Лесно може да се направи справка колко хора от личния състав на министерството надхвърлят 60-годишна възраст. Доста са! В МО за млади хора, при това и кадърни, трудно може да става дума. То, както се шегуват по-млади колеги, е
Последния Пенсионерски Клуб.
Второ, не са за подценяване или за изхвърляне и така наречените „тарикати”. Достатъчно опитни и ловки, които с времето оплетоха с подставени фирми МО и създадоха непробиваемо ядро, с което вече са управляващи, независимо от „експертите”. Които дори не подозират за какво става въпрос, а ако покапва и нещичко за тях, услужливо си трайкат. Участниците в това ядро вътре в МО са все хора на ключови позиции - „Човешки ресурси”, „Снабдяване и търговия”, „Инфрастуктура на отбраната”, „Политика на въоръжението”...
Е, тогава не би трябвало да е чудно защо например над двадесет години вече се продават, ликвидират и т.н. излишните за БА имоти и имущества. И със сигурност още поне двадесет години няма да се продадат. Армията няма да я има, както е тръгнало, но такива търговци ще има.
Те провеждат търгове, те организират ремонтите в БА, те определят какво и колко въоръжение да се закупува. Ще ви дам няколко примера. От 2003-та година до днес са проведени 2 или 3 търга за охрана на обекти с отпаднало предназначение, в резултат на което вече 8-10 години съществуват редица райони, които се охраняват в разрез със закона - без никакви договори и то при условия, подписвани още през 2003-та и 2005-та година. А би трябвало тези търгове да се провеждат всяка година или в краен случай на всеки три.
Уникум - „Министри”, „Зам.-министри”, „Правна дирекция”, „Инспекторат”, „Военна полиция” и не знам какви още контролни органи има още в МО, а в същото време се нарушават повечето закони и правилиници. Как и защо може да се допусне години наред да се охраняват военни обекти от частни фирми без договори, да им се плаща с цени от преди осем, десет години, а другите условия да са си същите.
Даже и сега, при набързо проведения за 4-5 месеца търг за охрана, цените с които се печели са от порядъка на 376 лева. Обяснете ми, господа „експерти”, как са спазени законите за минимална работна заплата, за социални осигуровки и ред други изисквания. Пълна трагедия! Но, разбира се, това великите „експерти”, които или не знаят, или не ги интересува, или няма кой да им го каже. За тях контингента в Афганистан е единствено важния.
Общоизвестно е например
плачевното „супер въоръжение”
и параметрите на закупените, забележете, витлови самолети „Пилатос”. Пореден пример - знае се, че само за 2-3 години се нарязаха за скрап над 1000 танка. Рязането обаче е за сметка на МО, което впоследствие продава желязото. Да вметна, че цената по рязане на танка е по-висока от цената на полученото от него желязо! Изобщо, примери в общественото пространство, с лопата да ги ринеш - то не бяха розови БМВ-та, то не бяха вечеринки и банкети в хотелите и почивните бази на МОь то не бе занижен войскови контрол, то не бе разграден армейски двор...
Тези военни управници толкова много „мислят” за личния състав на БА, че осигуриха 1,5 пъти повече хотелски места за 20 хилядната ни войска в сравнение с времето, когато нашата армия е наброявала 120 000. Ще кажете - социална политика, но аз ще добавя и 40% подкупи за ремонти и поддръжка, например.
Та, това е горе-долу „състоянието на положението”, както навремето бе казал един старшина, г-н министър!
Доколкото разбирам, даже и Обществен съвет по отбранителна политика си спрягаш от честни и наивни генерали, полковници и други люде. Които май ще служат единствено за параван да си вършат „вашите хора” работата си. Пък на тях може и някое кебапченце да дадете, понеже то обранителна политика просто липсва от край време!
Но най-важното в момента е питането „Къде е мястото на действащите офицери изобщо в БА?” В ъгъла, в най-тъмния, студен и влажен ъгъл. Мъчно ми беше да гледам крачещите почти под строй момчета от Легия „Раковски”, със застанали начело на редиците им вождове с тъмни очила. Може би за да не им виждат очите?! Трагедия!
Уважаеми „велики експерти по отбраната и националната сигурност”, какво правят в структурата на МО тези отпаднали обекти, това рязане? Та тези обекти трябваше по план още през 2004-та година да бъдат предадени на държавата или на общините. Кой ще бъде този герой-министър, който ще се реши да сложи край на лапането, или идват избори и пари отново трябват? Народът гладува, фирмите фалират, но на тези юнаци от МО животът е светъл. Поне част от парите да влизаха в армията пак добре, а то всички средства потъват в бездънния джоб на републиканския бюджет.
Вижте с какво е оборудвана нашата армия –
„Пустинни котки, плъхове, хлебарки”,
не танкове „Ейбрамс”, например. Или може би „експертите” предвиждат, че в скоро време при нас ще е пустиня? Както е тръгнало, май натам отиват нещата.
Чуйте още една основна задача, този път на Военно окръжие - да обслужва излишните за БА имоти. Срам и резил! Вместо да правят мобилизации на запасни и резервисти - обикалят изоставени казарми.
Аз съм сигурен, че НАТО няма вина за това ни състояние. Кой знае какви наколенки им хвърлят „експертите” само и само да може да продължи цицането от вимето. Но така беше и в предишните времена, само че с руски наколенки.
Крайно време е някой пореден министър да погледне реалното състояние на техника, въоръжение, бойна готовност, бойна подготовка, резерв... Да секне това прословуто провеждане на реформи, които в същността си са просто съкращаване на хора и поделения, некупуване на нова техника и въоръжение.
По същество срочно е необходимо да се спре ликвидирането на БА!
Не желая да ставам поредния клакьор и да се занимаваме с политика. За мен щом една партия е регистрирана, то тя е достойна за уважение, която и да е. Въпросът е доколко тя помага с работата си за националната сигурност. Ето защо говоря за БА, а не за политика. И ако сега пиша това, то то е защото ме боли да гледам как години наред БА се разсипва от редица правителства.
Искам да поставя два въпроса на по-умните от мен „командващи на БА” и се надявам на отговор от тяхна страна:
1. Защо преминахме на професионална армия и зачеркнахме наборната служба? Някога се твърдеше от едни други „експерти”, че било по-евтино. Сега май излиза точно обратното. Не се повиши нито бойната готовност, нито бойната подготовка. Ако беше направен баланс и се допуснеше редом с професионалната да има и наборна, то щеше да имаме и по-голям контингент за обучение, та дори и положителен ефект от съвместната служба на различните етнически групи от населението, например.
2. Защо беше намален до минимум числения състав на БА? Та да не може да се изпълни каквато и да е операция на което и да е направление? Но нека възприемем отговора, че сме част от НАТО и че нямаме врагове. Тогава логично би било да нямаме армия. Защо тогава всички наши съседи, също членове на НАТО, като Гърция и Турция, например, поддържат огромни в сравнение с нашата, армии? И фалирали ли са тези държави от поддържането им. Ако ли пък е заради чужди на българските интереси желания, то нека честно да го кажат пред народа на България.
Не се изживявам като идеален или пък като последна инстанция. И аз си имам своите грешки и кусури като всеки човек. Но ми е мъчно като бивш полковник, командир на полк, образуван още от една от опълченските дружини, който бях заставен да го ликвидирам уж в името на развитието на БА, да виждам вместо това, че и аз участвам в разсипията на армията...
Ще ми се колеги, приятели и неприятели, да седнем заедно и да проявим общ разум, за да помогнем на нашите деца, които сега са в БА. И да започнем с един девиз - „Вън търговците и „експертите” от нашия храм - Българската армия”!


Петър Ненков