Министерска награда за генерал-майор от резерва Вълчо Фотев

20.03.2013 г. Министерска награда за генерал-майор от резерва Вълчо Фотев

 Спирдон Спирдонов

Със заповед на министъра на отбраната генерал-майор от резерва Вълчо Фотев бе удостоен с награден знак „За принос към Министерството на отбраната”. Отличието е присъдено за дългогодишната му служба в Българската армия и активно военно-родолюбива дейност. То бе връчено от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов на тържеството в ЦВК, с което генерал Фотев отбеляза своята 70-годишнина.

Юбилярът получи множество поздравителни адреси. Между тях бяха тези на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, на Европейската академия за иновации и на кмета на Поморие Иван Алексиев. В ЦВК лично дойдоха да го поздравят десетки ракетчици и артилеристи, с които генералът е служил.

След завършването на артилерийското училище Вълчо Фотев започва офицерската си служба като командир на взвод в 66 Ракетна бригада в Ямбол, припомни подполковник от резерва Ценко Велев, главен редактор на Военното издателство, който имаше честта да води церемонията. По-нататък службата на генерала преминава през преподавател в Шуменското военно училище, началник на „Ракетни войски и артилерия” на 11 Танкова бригада в Карлово, заместник-началник на Оперативен отдел в Командването на Ракетни войски и артилерия в КСВ, командващ Ракетните войски и артилерията на Трета армия, главен инспектор по Ракетни войски и артилерия в Инспектората на МО, началник на самостоятелен отдел „Ракетни войски и артилерия” в ГЩ на БА, заместник-началник на Главно оперативно управление в ГЩ, началник на управление „Личен състав” в Главния щаб на Сухопътните войски и началник на управление „Ракетни войски и артилерия” в Главния щаб на Сухопътните войски.

В момента генерал-майор от резерва Вълчо Фотев е председател на Клуб „Ракетни войски и артилерия „Олимпий Панов” в Столичната организация на СОСЗР.

На снимката: Генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов връчва наградата на генерал-майор от резерва Вълчо Фотев и поздравява съпругата му Петранка.

Снимка Димитър Бебенов