Министърът на отбраната доц. Тодор Тагарев: Протягам ръка на легия <Раковски>

20.03.2013 г. Министърът на отбраната доц. Тодор Тагарев: Протягам ръка на легия <Раковски>

 Военната експертиза трябва да се чува. Щом влязох в МО, още първия ден се срещнах с ген. Симеон Симеонов и му казах, че трябва да има повече видимост на военната експертиза, включително и публична.

Евгени Генов, в. „Преса”

-Кой ви покани за служебен министър на отбраната, г-н Тагарев?

- Официално президентът. Преди това имах разговори с други представители на администрацията. Но това е разбираемо, защото, когато президентът реши да покани някого, изборът в известна степен се счита за окончателен.

- А изненадахте ли се?

- Наистина се изненадах. Не съм очаквал, че мога да бъда поканен за министър на отбраната, и се колебаех.

- Защо?

- Това е твърде отговорен пост. Малко хора знаят, че според чл. 28 от Закона за отбраната военният министър взема решение, ако в страната има ситуация „ренегат". Тоест ако и у нас има събития като 11 септември в САЩ във въздушен, морски или сухопътен вариант. Министърът на отбраната е длъжностното лице в държавата, което трябва да реши дали да бъде свален самолетът, или потопен корабът. Това е изключителна отговорност и всеки здравомислещ човек би се притеснил. Освен това служебният кабинет е с ограничени правомощия и разполага с твърде кратко време, а очакванията към нас са големи. Реших да приема, защото много хора ме познават като експерт по въпросите на управление на отбраната. С тази проблематика се занимавам повече от 15 г. Прецених, че един експерт, ако държи да бъде признат като такъв, не бива да отказва предложение в своята област от толкова високо място.

- Запознахте ли се със състоянието на армията и отбраната, след като чухте докладите на генералите и шефовете на подчинените ви служби?

- С основните параметри - да. Но детайлно - едва ли. Все пак съм от няколко дни в този кабинет.

- Заявихте, че няма да давате оценка на наследството, което заварвате от предишния министър. Защо?

- За да се даде такава оценка, трябва да разполагам с много по-детайлна информация. Така че това ще се случи във времето. Много от генералите и цивилните директори заявиха готовност да докладват обстойно, но аз отложих това за известно време, докато сформирам екипа си, за да могат и заместниците ми да присъстват и да слушат тези доклади. Не искам да губя времето на хората и да ги викам два пъти.

- След това, което чухте като първоначална информация, има ли проблем, който ви тревожи?

- Финансовото състояние на Военномедицинска академия (ВМА). Оказа се, че към края на януари има задължения от 66 млн. лв. Иначе общо просрочените задължения на МО с тези на ВМА са 68 млн. лв. Министерството има неизчистени дребни дългове от 2 млн. лв., което е в рамките на нормалната практика. Започваме да търсим изход как да решим проблема на ВМА.

- В неделя посрещнахте ротата, която се върна от Кандахар. Заявихте, че мисиите са финансово осигурени. Колко харчим за тях?

- Миналата година парите за всички мисии са били близо 62 млн. лв. Тази година средствата се редуцират с около 10 млн. лв., защото изтеглихме основният контингент от Кабул. Парите, които ще бъдат икономисани от редуциране на участието в Афганистан, ще бъдат пренасочени за армията у дома и това вече е отразено в Закона за бюджета. С тях ще компенсираме по-високите цени на водата, горивата и тока. Така е - армията си плаща всичко, което ползва. Войската е като всеки гражданин в държавата, който се бори с ежедневните проблеми.Средствата в бюджета за отбрана не достигат за бойна подготовка на формированията у нас и за инвестиционния план за купуване на техника и въоръжение до 2020 г. Всичко това оказва влияние за постигане на 100% оперативни способности, заявени по Целите на Въоръжените сили за НАТО и за Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Парите са достатъчни за издръжка на армията, но не и за пълноценната й модернизация.

- Казаха ли ви, че заради липса на средства има доста неизправна техника във ВВС, която чака ремонт и обслужване?

- Доложиха ми. Но какво мога да направя, проблемът е сложен. Нашето правителство не може да печата пари. Не може да прави друг бюджет. Няма парламент, нямаме законодателна инициатива, за да променим нещо. Трябва да работим стриктно и да спазваме тези законови параметри, които сме заварили.

- Във Военната академия, когато ми преподавахте мениджмънт на отбраната, си спомням, че бяхте особено стриктен и обичахте точните доклади. Сега такъв ли ще сте и към тези служители в министерството, които отговарят за този ресор?

- Да. С тази разлика, че тук не мога да пиша двойки.

- Защо уволнихте о.р. ген. Атанас Запрянов, който бе съветник в политическия кабинет на бившия министър Аню Ангелов? Дни преди да сдаде поста, Ангелов го назначи за шеф на дирекция „Отбранителна политика".

- Въпросът е принципен и постъпих именно от такива съображения. Ние имаме смесена система и назначаването на един служител от политически кабинет за директор на дирекция, и то когато е приета оставка на политическо ниво, нарушава определени принципи. Затова се разделихме. Подобно назначение дава изключително лош сигнал към тези момчета и момичета, към младите хора, които идват в МО. Те работят усърдно, учат се, стараят се да се докажат и когато видят, че по високите позиции назначенията не зависят от това как се трудиш, а са резултат на някаква друга конюнктура, това оказва деморализиращо влияние върху тях. Докато съм министър, няма да допусна такова нещо.

- Ще възобновите ли диалога с офицерска легия „Раковски" по социалните проблеми на войската?

- Да. И не само с легия „Раковски", а с всички организации, които проявяват активност и се отзоват на поканата ни за разговор по всички аспекти на отбранителната и социалната политика.

- Значи ще извикате на разговор председателя на легията о.р. майор Иван Милов, така ли?

- В кабинета ми ще има и двама съветници, чиято основна задача ще бъде да подготвят и да организират диалога с обществените организации. Те ще подготвят конкретния механизъм как това да се случи. Легията ще бъде поканена в диалога по въпросите на социалната политика на МО.

- Склонен ли сте да се вслушате в мнението на генералите и въобще на военната експертиза, защото това е сериозен проблем в МО?

- Абсолютно. МО включва и армията и затова военната експертиза е неотменима. Освен това имаме и цивилна, и политическа. Настройката и взаимодействието между тези три професионални групи е много фина дейност и изисква внимателен подход и уважение един към друг. Има граници, които не бива да се прекрачват в този диалог. Всеки от професионалистите в тези групи е незаменим и не трябва да има опити да се изземват функции. Щом влязох в МО, още първия ден се срещнах с ген. Симеон Симеонов и му казах, че трябва да има повече видимост, повече чуваемост на военната експертиза, включително и публична.

- Какво правите в свободното време? Имате ли хоби?

- Почти нямам свободно време. От години графикът ми е много интензивен. Все пак, ако се появи, обичам да ходя в планината. Нямам претенции да съм истински планинар.