За кого бие камбаната на Българската армия, господин Върховен главнокомандващ?

24.02.2013 г. За кого бие камбаната на Българската армия, господин Върховен главнокомандващ?

 Полк. Борис Дрангов: „Българският войник е създаден да побеждава, а не да бъде бит и мачкан

Проф. д-р (о.з.) Стойко Стойков, експерт на Нова Алтернатива

Отива си най-лъжливият екип в Министерството на отбраната от началото на демократичния ни преход, демонстрирал по изключително арогантен начин безразличието си  към съдбата на хората под пагон. Екип, който след като се беше възползвал максимално от „привилегиите и компенсациите” за вярната си  служба на партията – „ръководител и вдъхновител на всички наши победи”, самовлюбено, самоуверено и безцеремонно проведе реваншистката политика на ПП „Герб” за унищожаване на остатъците от постоянно „риформиращата” се армия.

През последните години въоръжените защитници на България бяха превърнати чрез нямащите никакво разумно обяснение маневри с преместванията и закриванията на поделения и гарнизони, в хора, служещи под огромно напрежение от постоянния стрес за несигурното си бъдеще в униформа. Хранещи някаква илюзорна надежда за достойна служба, те, заедно със своите семейства през всичките тези „23 демократични години на българския преход”,  носеха на плещите си несгодите и лишенията на военната служба, без да  потърсят сметка от сменящите се спасители на държавата ни за натрупания огромен морален дълг към тях.

Достойните момчета и момичета в униформа през тези години на експерименти, които настройваха обществото против армията ни и нагнетяваха напрежение с безмислените партизирани реформи, промени и трансформации във вид на съкращения, не позволиха  да бъдат партийно употребени и не допуснаха една капчица кръв да се пролее по асфалта на кипящите от крайните страсти  на противопоставянето български градове и села. Те не само бяха, но и останаха истински патриоти, защото не излязоха срещу своя народ, а поеха по пътя към неизвестното, знаейки, че техният свят никога вече няма да бъде същият.

Създадените безброй „стратегически” по своето безмислие, празнословие и противоречия  документи, позволиха на политическия кабинет на „Герб” в Министерството на отбраната да узакони принципа на единовластието на реформатора-министър Аню Ангелов, който превърна в дела любимата песен на своя патрон - „Батальона се строява за …последен път”!

И поделенията, и гарнизоните на Българската армия се строяваха за последен път пред обвеяните с кръв и слава бойни знамена! След което останаха районите и сградите с отпаднала необходимост, които бяха харизани на точните хора в общини и паланки!

Авторитетът на армията ни в обществото, изграден сред огнения валяк на войните за национално освобождение и обединение на третата българска държава, беше престъпно и безмилостно разрушен от управляващите през последните две десетилетия. Връх в това безсрамие бе наложеният в публичното пространство циничен  пазарлък  между министрите в кабинета на Партията за европейско развитие на България за  „увеличение на доходите срещу рестрикции в социалната област”.

Но дойде време и целият този политически сервилен екип в МО, който за тези безкрайно дълги 4 години се  издигна  до върха на собствената си некомпетентност, да падне оттам. Да, да, ама не, както беше възклинал един от випускниците на Американския колеж!

В момента, когато  президентът и върховен главнокомандващ  Росен Плевнелиев трескаво провежда консултации и търси изход от кризата, създадена от управленската немощ на партийно назначените калинки на всички нива и етажи на държавната власт, министърът на отбраната в оставка Аню Ангелов и началникът на политическия му кабинет Йордан Божилов са започнали безпрецедентни по своята наглост спешни кадрови промени в МО. Целта им е политическият кабинет на ГЕРБ в Министерството на отбраната  да бъде разпръснат на нови  длъжности, но да си остане в министерството, за да го ръководи в сянка,  като  влияе върху работата на бъдещия служебен министър.

Аню Ангелов, след като преди известно време преназначи политическите си съветници Елена Маркова – за директор на дирекция „Правно-нормативна дейност” и Иван Пейков – за директор на дирекция „Инфраструктура на отбраната ”, със  своя заповед от вчера преназначи своя  съветник и член на политическия кабинет – генерал- лейтенант от запаса Атанас Запрянов за директор на Дирекция „Отбранителна политика”.

Най-висшата административна длъжност в министерството пък от вчера е  оставена  вакантна, след като Постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков е напуснал поста си „по собствено желание”  и  се връща като партийно назначение отново в Министерството на външните работи. Според запознати със спецификата на особените взаимоотношения между членовете на политическото управление на МО, д-р Милков е бил принуден да си подаде оставката,  за да бъде назначен на неговото място след еднодневен престой на друга длъжност сегашният шеф на политическия кабинет в МО – Йордан Божилов.

И за най-непредубедените е ясно, че  ГЕРБ ще направят всичко възможно да не загубят „дойната крава –властта” и с цената на всичко и до край ще залагат свои хора в цялата администрация, армия и полиция, подготвяйки своята машина за участие в  идващите парламентарни избори!

Истината е, че „най-добрият министър-реформатор на отбраната”  с извършените в последната минута назначения за политическите си съветници  на административни длъжности  като държавни експерти окончателно показа безпринципност  и пълен контраст между думи и дела. Военният министър Аню Ангелов, който пропусна да чуе в Парламента собствената си оставка, защото бе в Брюксел за срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, започна непознати в най-новата ни история на демократична държава опити за замитане на дейността на политическия екип в МО и  залагане на бъдещи проверени и партийно верни кадри  сред очакваната нова структура на МО.

Плъховете бягат от потъващия кораб на властта, но гледат, ако може, още малко да похапнат на  държавната хранилка.

Специално за военното министерство, където не само реализираните  далавери, но и пропуснатите комисионни от несъстоялото се сключване на договор за закупуване на „бъдещия самолет изтребител” са изключително големи и се очаква президентът Плевнелиев, който ще съставя служебното правителство, да бъде подложен на изключителен натиск от страна на  последните двама министри на отбраната  Аню Ангелов  и  Николай Младенов.

След кадровата катастрофа от импровизации и управленска некометентност, която се вихри в държавата ни,  тези действия на министъра на отбраната и на министъра на външните работи са най-малкото некоректни към усилията България да излезе от политическата криза, чиито плодове тепърва предстои всички ние заедно да берем.

Уважаеми господин Президент и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, Вие самият преди повече от два месеца имахте доблестта да заявите пред всички, че в армията ни има напрежение! Да, така е, и това напрежение непрекъснато се увеличава от пагубните за сектор „Сигурност” на държавата ни действия на министъра в оставка Аню Ангелов! Не допускайте  и занапред Министерството на отбраната  да се управлява без Аню по Анювски!

Вината за приближаващата катастрофа обаче не е на  протестиращите, а на тези, които  ги докараха до пълната безизходица да избиват семействата си с оръжието, което им е поверено за да защитават Родината си! Жалко за младите хора, които още са в тази държава и още по-жалко за тези от тях, които са приели за свое призвание да служат на нея!

Ще имате ли сега силата и достойнството като Президент на всички българи да прекратите това злокобно министерстване, като спрете партийно-политическите назначения в Министерството на отбраната, защото организираното от Българската офицерска легия „Раковски” шествие в защита на умишлено орязаните социални и професионални права на българските военнослужещи вече е пред Президенството.

Но щом и Армията се включва в протестите чрез своето  шествие, ИМА НАДЕЖДА нещата в тази държава да се подобрят….