Генералското блеене-по-лошо от мълчанието им, Аню стреля по легията и резерва

13.02.2013 г. Генералското блеене-по-лошо от мълчанието им, Аню стреля по легията и резерва

 

Красен Гоцеделчевски

Брееееееееее, то генералското мълчание било по-хубаво от генералското блеене. Преди около три години и половина бях писал, че генералското мълчание за Анювите реформи в армията е като мълчанието на агнетата от едноименната драма. В него ставаше въпрос за кланета. Сега се убедих, че то е било по-малката злина отклокото блееенето, в което не прозира загриженост за армията и военните, а за само и единствено за собствената си кожа. А Аню Ангелов освен по „агнетата” отстреля и легията, и резерва.

Нека се подсетим за казаното от командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. „Напусналите! Едни си заминават, други идват. Нормален процес.”, пъчи се той. Кое е нормалното, г-н генерал. Нормално е, когато офицерите и сержантите се пенсионират нормално по години и стаж. Не е нормално, когато напускат твои набори , че и по-млади, които както се казваше са на жизненото поприще в средата. Ял сте попарата на старите генерали. На Вас хубаво ли ви беше, когато генерал Добрев ви разкарваше по наши и международни гарнизони като мечка?! Ами ако ви бяха уволнили. Бизнес с трънки ли щяхте да развивате ? Та тези момчета са сред най-добрите в армията. Представяте ли си как са обсъждали със семействата си това съдбоносно решение. Представяте ли си, какъв катарзис са изживяли. Та нали и вие сте от едно малко прекрасно село, та нали сте пили потен вода в Марица. Нима реформите са ви промили мозъка и сте забравили кой откъде е. Помнете, че наколенките са временни, а плодовете на СВ са раждани тъкмо от тези хора, които напуснаха. По-добре да бяхте мълчали. Във вашия случай мълчанието щеше да е злато.

Чу се гласът и на военен №1, както някои си спомнят, че наричахме бившите началници на ГЩ на БА, а сега и началника на отбраната. Генерал Симеонов си каза приказката в едно интервю и незнайно защо някои побързаха да го обяват като герой. Ако беше такъв, той трябваше да си подаде оставката, още когато се гавреха с него преди удължаването на мандата му. Сега е имал втори шанс да стане герой, но го е пропуснал. „Докладната записка за пенсионната възраст бе връчена на цялото военно ръководство малко преди началото на заседание на Съвета по отбрана. Тогава ние предложихме да има преходен период от 1-2 г., но не се прие.» Златен шанс. Но и той и другите генерали са предпочели да преклонят главица пред министъра, да запазят дупетата си и да продължат напред с остатъците от армията.”Дали става дума за вълна, или за нещо друго, не споря, но е факт, че над 650 офицери подадоха рапорти за напускане. Разбирам техните действия - това е техен личен избор, но твърдя, че става въпрос за прекрасно подготвени майори, подполковници и полковници - все в разцвета на силите, чиито места не може автоматически да се запълнят. Опитът не се придобива за ден-два”. Да, тези приказки ги говореше още генерал Любен Петров. Но той се бореше тези неща да не стават и си плати за това с всичките минуси и плюсове и за него и за армията. А сега военен №1 е осъзнал нещата, вижда ги, но мълчи и всъщност на практика подкрепя министъра. Страх го е , разбира се. И той душа и деца, семейство храни. Но защо говори тогава, по-добре да мълчи и псува на ум. Или иска някой да го чуе преди изборите ?!
Пред двамата генерали, постъпката нна кадровика полковник Иван Иванов е дваж пъти по-достойно. По-добре късно, отколкото никога. Този рефрен е в сила за него и го издигна в очите на хората с точния анализ на управлението на Аню, през което цъфнаха само безплодни филизи. Остава само полковникът публично да заяви, че министър Ангелов се кичи с това, че е почетен председател на завършилите натовския колеж в Рим. Че е лъгал. И да го каже на протеста на легия „Раковски”.

Така че в случая някои от генралите е по-добре да си кютат, отколкото да се правят на революционери. Някои техни интелигентни колеги разбират това и говорят не за реформата, а за славната история на войската и ежедневните проблеми, визират бъдещата модернизация на армията и така минават между капките. Но и така дори е по-добре, отколкото да подсвиркваш във фалшивия хор на Анювата трупа или да да си признаваш вина след дъжд качулка.

И ето идва ред на Ньойски, който след като се подигра тотално с армията и действащите офицери, отстреля и резервистите. „ Министерството на отбраната е имало добри взаимоотношения с Легия “Раковски” преди, но вече не я разглежда като легитимен изразител на интересите на офицерския, сержантския и войнишкия състав в Българската армия» казва военният министър Ангелов. Според него повече от половината от ръководния състав на легия «Раковски» са от резерва. Ето това вече е върха на наглостта. Ето тук вече трябва да се даде тон на «Боят настана!». Те били от резерва. Ами от резерва са и всичките тези членове на 25 –те родолюбиви организаци, които трябва да подкрепят протеста. Самият Аню като генерал-министър е от запаса. Много от неговите съветници , бивши генерали и полковници в МО са от резерва. Те безгласни букви ли са и само пари ли получават. Ами от резерва са и семйствата на уволнените военнослужещи, които са споделяли «несгодите на службата». Дано има мислещи глави сред действащите военнослужещи и разберат, че резервистите излизат на шиствие в тяхна защита и в техен интерес.

Аню Ангелов може да го видим на протеста, само ако министър-председателят Борисов реши да поговори с офицерите и сержантите, така както говори с оръжейниците в Сопот. Или пък някой посъветва президентът като главнокомандващ да покаже смелост и сила. Иначе Ньойски ще се покрие като плъх в потъващ кораб. Едва ли ще се реши някой от генералите да подкрепи справедливите искания на резерва. Със сигурност ще има един-двама «разузнавачи» от пресцентъра на МО , за да докладват обстановката.

Боят настана? Нито крачка назад? Жребият е хвърлен! Тези клишета в определено време звучат страшно актуално.