Военното разузнаване събра историци и експерти

29.01.2013 г. Военното разузнаване събра историци и експерти

 Спирдон Спирдонов

Докато депутатите обсъждат и гласуват закона за военното разузнаване, Служба „Военна информация” – МО и Военна академия „Георги С. Раковски” пишат „История на българското военно разузнаване”. По този повод днес в академията се проведе кръгла маса. Процесът е напреднал доста, свършена е много изследователска работа, но трудното тепърва предстои, бе един от изводите на форума.

Опитът трябва да бъде събран и разказан, бе категоричен началникът на академията комодор Димитър Ангелов. Амбицията ни е написването на цялостна история на най-старата специална служба в Българската армия, каза полковник от резерва Веселин Иванов, директор на Служба „Военна информация”. Той отдаде значимото на ръководителите на службата преди него, които са събрали доста материали за 105-годишната история на нашето военно разузнаване. Според него подвизите на военните разузнавачи са известни на малцина. Тази история, допълни той, е нужна както на обществото ни, така и за самочувствието на днешните разузнавачи.

Председател на редакционния съвет за написване на книгата е Веселин Иванов, негов заместник – капитан І ранг професор д.с.н. Янцислав Янакиев, секретар - Станислава Попова. Членове са академик Георги Марков, генерал-майор от запаса Чавдар Калайджиев и професор Искра Баева. Авторският колектив е в състав полковик доцент д-р Станчо Станчев, доцент д-р Румен Николов, доцент д-р Йордан Баев, които са от научна секция „Военноисторически изследвания и поуки от практиката” в Института за перспективни изследвания за отбраната на Военна академия и полковник от резерва Христо Иванов от Служба „Военна информация”.

Очертава се изданието да бъде структурирано в четири глави. За времето на военното ни разузнаване до Първата световна война ще пише полковник доцент д-р Станчо Станчев, до края на Втората световна война – доцент д-р Румен Николов, за Студената война – доцент д-р Йордан Баев и за годините на прехода до наши дни – полковник от резерва Христо Иванов. Авторите представиха своята концепция. Организаторите бяха поканили сериозно представителство от експерти, за да чуят и тяхното мнение. Там бе например генерал-полковник от запаса Васил Зикулов, ръководил военното разузнаване от 1967 г. до демократичните промени. Президентът бе представен от неговия секретар по отбрана и сигурност Васил Маринов и съветника му по националната сигурност генерал-майор от запаса д-р Стоимен Стоименов, който е бил заместник-директор на Служба „Военна информация”. В кръглата маса се включи и началникът на политическия кабинет на МО Йордан Божилов.

Презентациите на авторите обещават, че историята ще бъде обективна и в същото време интересно четиво. И преди 100 години например е имало опити, включително и на най-високо ниво, за съкращения на състава на разузнавателната ни общност. Тази операция се повтаря не само при ограниченията на Ньойския договор, но и в резултат на решенията на родните политици. Както през 1991-1993 г., когато са съкратени над 300 оперативни работници, за чието възстановяване са били необходими много усилия и средства.

Документите ще бъдат първият информационен източник за авторския колектив. Ще се разчита и на спомените. Около 40 ръководители на военното разузнаване са написали свои мемоари. От предадения в Комисията по досиетата архив на службата са изследвани 15-20 хиляди страници, а от личния архив на Тодор Живков – около хиляда с подписа на генерал Зикулов. Много информация имало в личния архив на Георги Димитров, в донесенията на военните аташета, в документите на МВР и Първо главно управление и др.

Историята ще стигне до наши дни, т.е. до разработването и приемането на Закона за военното разузнаване. Не може да се подценява нейната значимост. Особено днес, когато, включително и в Народното събрание, се поставя въпросът „Защо ни е военно разузнаване?” Така че авторският колектив поема една много голяма отговорност пред историята, настоящето и бъдещето на военното ни разузнаване.

На снимката: Началникът на ВА „Георги С. Раковски” комодор Димитър Ангелов и директорът на Служба „Военна информация” полковник от резерва Веселин Иванов откриха кръгла маса на тема: „История на българското военно разузнаване”, като част от събитията посветени на 105 годишнина от неговото създаване.

Снимка Димитър Бебенов