Оставката на кадровика Иванов - поредната гавра на военния министър

06.01.2013 г. Оставката на кадровика Иванов - поредната гавра на военния министър

Преди Богоявление имаше и други кръщавки – уволнения и оставки

Красен Гоцеделчевски

„По-добре късно, отколкото никога...” – и това може да се каже за оставката на кадровик №1 на армията, който я хвърли несъгласен с политиката на военния министър Аню Ангелов. За съжаление хората няма да забравят, как именно полковник Иванов разкарваше запасния генерал Ньойски като панаирджийска мечка по гарнизоните и го представяше за велик експерт по сигурността. Офицерите знаят, че той вкупом съгреши с всичките, когато заедно с министъра режеше със сатъра жива и кадърна армейска плът в началото и по време на мандата на това правителство. Помни се неговото лично участие в прекрояването на закона, в уреждането на свои хора, в разправата с някои от истинските и достойни офицери, в съкращаването на поделения, в пробутването на лица, които са узурпирали днес малко над- средния ешелон на армията

Добре е, че полковник Иванов хвърли оставката, но защо не го направи няколко години по-рано, когато вече е подозирал, че патронът му преследва личния си интерес, а не този на войската. И защо не излезе с имена и факти, за да са сигурни хората, че си е посипал главата с пепел. И не на последно място, защо пак се обвързва с с блюдолизци и тъпанари, които галят егото му, а всъщност търсят
нови облаги около организацията, която ръководи.

Ще припомня, че не само нещата, за които полковник Иван Иванов информира, но и още много други бяха изнесени от Otbrana.com през последните няколко години. Ще припомня само един от многото коментари за за кадруването в МО. Ето го: „От всички посоки се вижда, че „министерската свита» / заместник–министърката, кандидат за посланик и гафаджия; на началника на политическия кабинет – сивия кардинал на ведомството; директора на дирекция „УЧР - угодника и мандатоносителя; една правистка - вярна и безславна и няколко съветника и приближени от висшия команден състав/ реже и коли във ведомството. Много са извършените от тях мръсотии, представяни като реформа. Много са пострадалите и унижените офицери и цивилни служители. Да вземем като пример ненастъпилата промяна в чл. 160, ал. 1, т.т. 1,7 и 8 от ЗОВС на Република България от декември 2011 г. Или най-пресните промени в подписания и обнародван вече Указ на новия президент относно утвърждаването на длъжностите във ВС на РБ, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания (генералски/адмиралски). Целта в тях е една и се постига сто на сто- води до разчистване на сметки......»

Погледне ли човек коментарите в сайта, ще види колко точна е характеристиката за Аню Ангелов и „придворните му” по всички направления на реформата в армията. Но човек не може да си трае, като вижда как манипулативно този бивш генерал представя миналото си. В едно интервю казва, че се гордеел най-много с годините, в които е бил командир на бригада и сега, когато е министър. Виждате как прескача онези времена, когато е бил генерал в СВ и ГЩ и е давал посоката на развитие на армията чрез конгресни директиви. Срамува се от най-зрелите си години, сякаш не е бил жив, сякаш го е нямало. Боже пази армията от такива, които се отказват избирателно от миналото си, които за да са верни на новата си партия и актуалния си интерес, са готови да се откажат от петилетки в биографията си.

Полковник Иванов си хвърли оставката, но не го стори и няма да го направи нито един генерал. Уволняват техни кадърни подчинени, а лампазите си траят сякаш не режат живо месо от армията. Казал съм го и друг път, ако пипнат една генералска привилегия, те първи ще си подадат оставките. Ако вземат двадесетте заплати, още на другия ден голяма част генералитета ще си хвърли пагоните.

В едно друго интервю един уважаван от мен адмирал се чуди, защо военният министър не е повишил възрастта за пенсиониране на някои от генералските чинове. Ами просто е, Аню Ангелов е искал да се отърве от някои , които все пак са изказвали и свое мнение в мълчаливия хор на Съвета по отбрана. Някои се уволниха, на други им запушиха устата с нови длъжности в министерството. Подготвя се генералска смяна. Политизирането и оставката на вицето Пламен Манушев малко обърка министерските сметки, но той ще изчисти и другите неудобни нему генерали зазедно с изтичане на мандата на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Представете си само, че той е научил за увеличаване на възрасттта за пенсиониране на воините в деня на заседанието на Съвета по отбрана. Не срам, не позор, просто ужас. Но докато е този военен министър, началникът на отбраната винаги ще е нула номер. А ако някой повиши глас, ще бъде заточен в Брюксел в добрия случай или изритан от армията.

И затова войската го кръсти Аню Ньойски. Самият военен министър си мисли, че този прякор му дадоха само заради съкращения на гарнизони и хора в армията. Нееееееееееее! Името на това преградие на френската столица му е лепнато, защото е позорно. Прякорът му е даден и затова, че раздаде на безценица армейските имоти, затова че скара българските сержанти, офицери и войници, затова че раздели офицерите и обиди с приказки и уволнение майори и подполковници, които посягоха дори към маршалския жезъл, затова че обезличи генералите и сведе военната експертиза до мълчаливо и страхливо съгласие, заради смачкването и политизирането на генералитета, заради смешния военен бюджет, заради отнемането на военните на десетки социални права, заслужени през годините. Читателите могат да продължат да изброяват…

Аню Ньойски – отива му като шамар на буза ! Не случайно в последно време са се обвързали със Соломон Паси като свински черва. Тук има нещо, много, много гнило. Ама не, не в Дания...

Гледах поръсването на знамената със света вода в София. Чух главнокомандващият да казва бодрячески думи за военната реформа. Явно и на него разни съветници, секретари и лично свитата на военния министър са започнали да му промиват мозъка. Г-н президент, защо не отидохте на Богоявление в Шумен, за да сте заедно с воините, които напускат армията и да чуте тяхната истина за реформата. Защо не отидохте в Графа, за да поприказвате без посредници с пилотите, на които всеки полет е риск за живота. Майната му на гафа с Аспен, от него не зависят човешки съдби. Вижте как се реже жива плът от армията, чуйте какъв е рейтингът на военния министър вътре в казармите. И ще ви почервенеят ушите от срам.

А полковник Иван Иванов, като е казал „А”, трябва да стигне до „Я”. Само така може да измие срама от челото. „Prinsipils obsta” – възпротиви се в самото начало. Това го е казал още Овидий. Някога времето ще отсъди, че е малко да стискаш юмруци в джобовете, когато става въпрос за честта на българския офицер и за Българската армия. Това се отнася и за бившия директор и за генералите. Може да направи и една първа стъпка, за да му повярват хора. Да махне Аню Ангелов като почетен председател на асоциацията, която му даде рамо за политиката.