Първата батальонна бойна група е готова, започва подготовката на втората

08.11.2012 г. Първата батальонна бойна група е готова, започва подготовката на втората

 Спирдон Спирдонов

Българската армия вече разполага със своята първа батальонна група. Тя е от състава на 61-ва механизирана бригада. От януари следващата година започваме да готвим втората, каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Тя ще бъде от 2-ра механизирана бригада.

На полевия учебен полигон „Ново село“ днес завърши заключителният етап  на процеса по подготовка и оценка на първи механизиран батальон от състава на 61-ва механизирана бригада и сертифициране на първата батальонна бойна група. Командирите и техните подчинени получиха високи оценки от министъра на отбраната Аню Ангелов, посланика на САЩ у нас Марси Рийс и заместник-началника на Щаба на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа бригаден генерал Майкъл Бийлс.

Оценките

Аз лично съм впечатлен от действията на батальонната бойна група, което е резултат от многомесечните тренировки съвместно с подразделения на САЩ, Македония, Грузия, Украйна и н авсички онези, които участват в съвместния учебен център сухопътното командване на САЩ в Европа. Смятам, че групата може да бъде успешно сертифицирана и да изпълнява задачи по трите мисии на нашите  Въоръжени сили. Това бе една изключително впечатляваща информация на много сложно учение, бе оценката на посланик Рийс. Показахме добър пример за партньорство между нашите две армии и държави, отбеляза бригаден генерал Бийлс, прогнозирайки, че това ще бъде и с 2-ра механизирана бригада.

В българо-американско обучение „Съюзна сила - 2012“, което започна от понеделник, участваха общо 788 военнослужещи и 177 единици бойна техника. Оценяването на действията на формированията от групата, в съответствие със стандартите на силите на двете стратегически командвания на НАТО, се провеждаше от национална комисия в състав 12 офицера от Щаба на отбраната, ръководена от полковник Ананиев.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командващият СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, генерали и адмирали, народни представители, кметове на общини, чужди военни аташета. В езерото до вишкаата, която бе използвана да се покаже обезвредяване на бунтовническа група по способа „бързо въже”, спокойно плуваха и наблюдаваха екшъна пет наскоро пристигнали лебеда.

Участници

* Всички формирования от състава на батальонната бойна група, с изключение на личния състав от 1-ва механизирана рота, зенитно-ракетния взвод, противотанковия взвод и един огневи взвод от самоходната минохвъргачна батарея на групата, които бяха сертифицирани по време на ротация 13-01 в Съвместния център по подготовката на Сухопътните войски на САЩ в Хохенфелс (Германия).

* Един пехотен взвод от 173-та въздушнопреносима бригада на армията на САЩ.

* Два вертолета от авиобаза „Крумово“

* Екип за авиомедицинска евакуация от ВМА София.

Подполковник Цветан Кочанков е командир на първата бойна батальонна група.

Той заслужава поздравления. Макар че при толкова ВИП- гости остана встрани от вниманието на медиите. Това е същият офицер, който като командирът на осма рота за охрана на летище „Кандахар” през втората половина на 2010 г. бе удостоен с „Медал за достойна служба на НАТО” от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Наградата бе  за отлична служба, забележителни лидерски качества и висок професионализъм, проявени при изпълнението на задълженията в операцията на НАТО в Афганистан. Медалът му бе връчен  3 септември 2010 г., от тогавашния командир на 61 механизирана бригада бригаден генерал Красимир Кънев, който вече е заместник-командир на Сухопътните войски. Очевидно тези качества на подполковника, които показа и на „Съюзна сила -2012”, са надделяли, за да стане първия български офицер – командир на батальонна бойна група.

Ръководство на „Съюзна сила- 2012”

Щабът за ръководство на учението включваше 14 военнослужещи от щаба на 61-ва механизирана бригада и 6 офицера от 172-ра пехотна бригада на армията на САЩ. За оценяването по време на учението бе определена група за наблюдение и контрол в състав 4 офицера от 61-ва механизирана бригада и двама офицера от 2-ра механизирана бригада, преминали съответния курс в Германия. Те работеха съвместно с 6 офицера от 172-ра пехотна бригада на армията на САЩ. Групата се ръководеше от командира на 2-ри батальон от 28-и пехотен полк подполковник Линдзи.

Противник

За имитиране действията на противника имаха грижата 150 военнослужещи от 3-ти механизиран батальон, управлявани лично от командира подполковник Деян Дешков. Те създадоха достатъчно близка до реалната действителност обстановка, за да почувстват значимата роля на батальонната бойна група, включително и гостите.

Сценарият на учението бе базиран върху оперативни ситуации от последните въоръжени конфликти в Близкия Изток и опита от участие на български контингенти в операции зад граница.