Парламентарна комисия не подкрепи проектобюджета за отбрана

01.11.2012 г. Парламентарна комисия не подкрепи проектобюджета за отбрана

 Otbrana.com

Предложените бюджети на Министерството на външните работи, Министерството за отбраната, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана не гарантират по никакъв начин изпълнението на целите и задачите, които са заложени в политиките им. Средствата са недостатъчни и не решават проблемите, които стоят пред тези ведомства.

Това каза в интервю за БГНЕС Ангел Найденов, депутат от КБ и зам.-председател на Комисията по външна политика и отбрана след днешното безпрецедентно решение Комисията да не подкрепи предложението за бюджети на държавните структури.

Като конкретни аргументи Найденов изтъкна, че няма достатъчни средства за възнаграждения, поддържането на материалната база, реализация на приоритетни политики. Това означава и неприемане на предложението за подкрепа като цяло на бюджета на страната за 2013 г., допълни той.

Бюджетът на МО е недостатъчен, той е под тези 1.5% разходи за отбраната, които бяха гласувани от сегашното мнозинство като процент, който е необходим, за да се гарантира модернизацията на военните сили, конкретизира се депутатът. "Като представител на левицата не бих пледирал за увеличение на средствата за отбрана, но като пристрастен човек казвам, че тези средства са недостатъчни", заяви Найденов.

Особено в частта за възнагражденията на военнослужещите, посочи зам.-председателят на Комисията. Предвидени са средства за някакво увеличение, те обаче са обвързани с повишаване на възрастта за пенсиониране, обясни той. "В този смисъл, аз не мога да подкрепя тези предложения. Недостатъчни са средствата, но по никакъв начин не мога да подкрепя промяна за условията на пенсиониране", каза още Найденов.

МВнР е по същия начин, там нямаме увеличение на средствата, а тези, които са заложени, не гарантират изпълнение на приоритетните политики, подчерта народният представител. По неговите думи разходите са запазени на нивата си от 2010 г. "Дори да погледнем само инфлацията и промените в цените ще е ясно, че няма как с един и същ бюджет да се покриват разходите през различните години", коментира Найденов.

По-важното е, че и тук, както и в целия бюджет няма приоритетни цели, няма нужните инструменти, следователно няма и осигурени необходимите средства, заключи зам.-председателят на Комисията. "Това е слабост като цяло на бюджета и тя се мултиплицира във всяка една от отделните сфери на дейност", добави той.

Днешното решение означава, че ще бъде представено отрицателно становище на Комисията, поясни Найденов и остана скептичен относно възможността за промяна на бюджета за МВнР и МО. "Съдейки по нагласите на представите на мнозинството едва ли, макар че те осъзнават необходимостта от корекции на бюджета в тази му част", допълни депутатът.

Бюджетът на първо четене ще бъде гледан и гласуван като цяло, продължи Найденов. "След като се гласува като цяло бюджетът, това, че в определена сфера на дейност не е подкрепен няма да повлияе на отношението на мнозинството. Тук имаме по-скоро показателно отношение в тази му част, която засяга външната политика и отбраната", каза той.

Външната комисия на парламента не можа да събере достатъчно гласове за подкрепа на бюджета за 2013 в частта за Министерство на външните работи, Министерството на отбраната, НРС и НСО. 8 депутати гласуваха „За", 6 бяха „Против", а двама „Въздържал се", което означава, че няма валидно мнозинство за подкрепа на бюджета за двете министерства и двете служби, съобщи Ангел Найденов от БСП, цитиран от репортер на News.bg.

Прецедент: Комисията по външна политика и отбрана НЕ прие бюджетите на МО, МВнР, НСО, НРС и служба Военна информация, коментират народният представител Венцислав Лаков.