Оставката на Аню - в джоба на всеки войник!

13.10.2012 г. Оставката на Аню - в джоба на всеки войник!

КРАСЕН ГОЦЕДЕЛЧЕВСКИ

Точно така. Както маршалският жезъл е в раницата на всеки лейтенант, така и оставката на министъра трябва да е в джоба на всеки войник. Дошло е време разделно, сам Аню Ньойски го заяви с разделението на офицерите и войниците. Да вбиеш клин между тях не е нищо друго освен правилото на политически силния в момента, на хората с безпардонно самочувствие и болезнено опиянение от властта. Това е старата максима «Разделя и владей!», само и само да покажеш, че си министър, че може да мачкаш, че друго мнение освен това на финансиста Дянков , не те интересува. Да минеш през офицерски и войнишки трупове в защита на своя интерес. Това е Ньойски. Така , както той се опита да раздели офицерите, не стана дори по времето на министър Луджев /старите ще уволним, младите ще купим/ и дори по времето на конфликта между генералите Петров и Люцканов/тогава Аню Ангелов пак излезе чист от кашата/.

Едва ли утрешното шествие на офицерите от легия «Раковски» ще има успех ?! Хората наистина ги е страх и в редиците на смелчаците едва ли ще видим всички, които открито се противопоставят на Аню и свитата му. На шепата спартанци от легията трябва да знаят, че всички кадрови военнослужещи са с тях, без някои висши офицери, живуркащи в сянката на райския щат. Зад тях са и хиляди офицери от резерва и запаса, на различна възраст, които в кафенета, градинките и клубовете подкрепят инициативата за шествие и справедливите искания на офицерите, без да са членували никога в организацията.

Макар че Аню е взел всички мерки за предотврати шествието, то той ще се състои. Големият военен интригант е организирал паралелна проява в авиационния музей в Крумово, на която без никакви притеснения е поканил главнокомандващия. Защо ли ? Ами защото много членове на легията са тъкмо от Военновъздушните сили, пак от ВВС са по-смелите и инициативни мъже в армията. Със задължаването им да бъдат в Крумово ще се отвеме възможността да шестват по жълтите павета. А след проявата главнокомандващият и Ньойски ще имат възможността отново да оплюят малката и манипулативна частица от армията, която е дръзнала без тяхната благословия да мине в името на България и Българската армия през президенството.

Десетки военнослужещи ми се обадиха да разкажат за нескопосаните опити на генерали и висши командири, които цяла седмица са убеждавали хората в строя, колко прав е министърът. Едва ли честните от тях са били убедени в попските си литургии, но собственият залък винаги е по-сладък и за предпочитане пред чуждия. Дали пък няма да има някой генерал или полковник на шествието? Кои ли ще са съгледвачите, които после да докладват като очевидци.

Защо министър Аню не се появи сам на шествието? Чий ще го клати в Крумово, когато войнишки обувки ще тропат на жълтите павета. Не е ли мястото на главнокомандващия сред войската, когато те ще бъдат пред държавния му дом. Един мъдър човек ми каза, че с всичките си кусури, президентът Първанов ще остане в историята като държавен глава, който е помагал на армията или най-малкото не й е навредил. С какво ще запомни войската годишнината на земляка Плевнелиев ? Ами с появяването му и празните приказки на няколко офицерски сбора, инкогнито посещението в Афганистан, похвалните думи на едно тактически учение и с размахания пръст срещу групата офицери, дръзнали да изкажат мнение, което е различно от това на генерал-министъра. Жалко е, че главнокомандващият се доверява на министъра на отбраната по най-лесния начин. Жалко е, че военната му експертиза е толкова слаба и безволева, страхлива и комформистка. Ако главнокомандващият не защити войниците си, кой? Кой !? Жалко е, че говори против малка част "манипулативни и грешни военни", а не се интересува от факта, че в армията продължават да служат стотици приближени на неговия министър, които са изкарали в армията до 56 и 59 години и продължават да ядат белия и хляб като пенсионери. Жалко е, че не вижда сред тези, които утру ще са по площадите, истинското бъдеще на армията! Жалко е, че не се доверява на младите!

През март 1993 г. генерал Аню Ангелов е активен участник в една нелегитимна среща на Военния съвет на Сухопътни войски с клубовете на легия «Раковски». Тогава във войската се ритат атовете и той дриблира умело за собствения си интерес. Деветнадесет години по-късно той е върл противник на легията и гледа с презрение на представителите и. Ето това е двуличникът, който дори годините и зрелостта не са променили. Това е шлифованият до съвършенстмо Анювски конформизъм, който му помага да оцелява, да търси печалбата за себе си и дори в момента да гледа напред. Защото той със сигурност ще иска пост за себе си и след министерстването си.
Всеки офицер, сержант и войник трябва да носи оставката на министър Аню Ангелов в джоба или мешката си. И Дянков мрази военните, и премиера Борисов си трае в другия окоп, а министърът се спотайва, поласкан от думите им, че е «голям реформатор». Той е човекът, който в този момент трябва да бъде на мирната барикада, сред буйните армейски глави, сред каймъка на армията. Но  за съжаление предпочита, както и в други случаи, да оплюва, да хвърля кал върху противника, да защитава силните на деня. Да е в кръгова отбрана за интереса си.

И една «пушка да пукне» утре в центъра на София, ще е победа за армията. Е, няма да е като тази през Балканската война. Но най-накрая на годините на овчедушие ще бъде сложен кръст, а шепата храбреци ще понесат своя кръст за армията. Историята ще запомни това!

Кураж, дружина!