Военните се отказват от увеличението на заплатите, не искат възраст за пенсиониране

30.09.2012 г. Военните се отказват от увеличението на заплатите, не искат възраст за пенсиониране

 Спирдон Спирдонов

Това, което министрите на отбраната и финансите са съгласували във връзка с евентуално увеличение на заплатите на военнослужещите с 8-10 процента, което предполага въвеждане на възраст за пенсиониране и изчисляването на отпуските в работни, а не в календарни, дни, предизвика недоволство в армията. Израз на това бе днешното събиране в ЦВК, организирано от Българска офицерска легия „Раковски”.   

Няколкото десетки офицери, някои от които бяха дошли със съпругите и децата си, решиха да изпратят отворено писмо до президента, председателя на парламента, премиера, министъра на отбраната и началника на отбраната. Отказаха категорично да удостоят с това внимание министъра на финансите.

В писмото ще бъде заявено, че те се отказват от предложеното увеличение на заплатите от 1 януари 2013 г., като настояват предвидените за това пари да бъдат дадени на пенсионерите, майките с малки деца, лекарите и учителите. Едновременно с това се изразява категорично несъгласие от въвеждането на възраст за придобиване право на пенсия, освен съществуващото сега условие за 27 години осигурителен стаж. Т.е. да не се правят никакви промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили и в Кодекса за социално осигуряване. Включително и за отпуските.

Очакваме, каза председателят на легията майор Иван Милов, до 3 октомври да получим отговор на нашето отворено писмо. Ако не ни удовлетворява, продължи той, на 7 октомври ще организираме в София национален митинг-шествие под наслов „Да живее Българската армия!”.

От изказванията на участниците, които не се поколебаха да се представят, стана ясно, че никой не се е допитал до тяхното мнение. Много от тях дори изразиха недоумение защо докладната записка до министъра на отбраната със споменаните предложения не е от началника на отбраната, а от постоянния секретар на отбраната. 

Нежеланието за въвеждане на възраст за пенсиониране се основава най-вече на несигурността по отношение на социалния статут на военнослужещите. Честите промени в последно време – осигурителният стаж за придобиване право на пенсия бе 20 години, стана 25, а само за няколко дни и 27, са довели до недоверие към обещанията на политиците. Не може да си служил 27 години и да те изхвърлят на улицата, за да чакаш две, четири или повече година правото си да получаваш пенсия, бе един от най-често споменаваните аргументи.

Тревогата идва както заради неясното бъдеще на военнослужещия и неговото семейство, така и на Българската армия. За какво е тази техника, която ще се купува, ако в поделенията няма хора, питаха се участниците в събирането.

Не бяха забравени и войниците. Мотивацията при тях за професионално отношение към службата изчезва напълно при положение, че тази професия не им дава шанс да се пенсионират и след като години са носили военната служба се оказва, че трябва да си отидат без нищо.

Категорично бе заявено желанието, ако все пак се правят някакви промени, свързани със социалния статут на военнослужещите, да има т.нар. гратисен период от няколко месеца или година, за да си направи всеки сметката. Поставянето пред свършен факт се приема най-малкото като неуважение към мнението на потърпевшите.

Всички офицери попитаха защо при въвеждане на нови параметри, включително на необходимите години за осигурителен стаж за пенсиониране, не се променят техните договори за военна служба.

Като подигравка бе определено предложението отпускът да се бори в календарни, а не в работни дни, при положение, че дали е в отпуск или не е, заплатата на военнослужещия е една и съща.

В офицерите личеше обидата от кампанията в обществеността, която се дирижира от политици, че едва ли не те са паразити и само  ядат хляба на народа.

Изразявайки тревога за бъдещето на армията, офицерите ще запишат в отвореното писмо своето настояване бюджетът за отбрана за 2013 г. да бъде 1,5 на сто от БВП, както е записано в Бялата книга за отбраната, гласувана от това Народно събрание през октомври 2010 г. Майор Милов информира че предложенията са обсъдени и с военнослужещи от южните гарнизони.

На снимката: Майор Иван Милов, председател на БОЛ „Раковски”