Третоармeйци честваха 100 години бойна слава

19.09.2012 г. Третоармeйци честваха 100 години бойна слава

 Otbrana.com

Плакети и грамоти за заслуги към Българската армия бяха връчени снощи на тържественото събрание-концерт в залата на ДТ „Стефан Киров” по повод честването на стогодишнината от Балканската война и от създаването на Трета българска армия. Инициативата е на община Сливен и военно формирование 22 220, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

С плакет и грамота за специални заслуги към Българската армия бяха отличени началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, кметовете на общините Сливен и Русе - инж. Кольо Милев и Пламен Стоилов, областният управител на Сливен Марин Кавръков, генерал -майор Стефан Василев, армейски генерал Йордан Мутафчиев, генерал полковник Цветан Тотомиров, най-дълго командващия Трета армия генерал - полковник Кирил Косев, генерал - лейтенант Иван Стефанов, генерал - лейтенант Люцкан Люцканов, генерал - лейтенант Методи Гелев, генерал - лейтенант Гиньо Тонев, генерал - майор Тодор Тодоров, генерал - лейтенант Иван Добрев, генерал - майор Димитър Димитров, бригаден генерал Никола Славев и полковник Добрин Сарачев.

Ретроспективен доклад за славните бойни традиции и военни успехи на Българската армия, в това число и на Трета армия, във войните за освобождение, обединение на българските земи, за запазването на суверенитета и териториалната цялост на нашата държава, представи доайенът на командващите Трета армия армейски генерал Йордан Мутафчиев. В словото си Мутафчиев изтъкна, че Българската армия винаги е имала огромно значение в развитието на българската държава и че блестящите победи, завоювани от българския войник, са били и ще бъдат непресъхващ източник на гордост и преклонение пред непобедимия дух, саможертва и любов към Родината.

„Изключително ми е приятно да поздравя наградените тази вечер. Всички ние се гордеем, че сме служили на Трета българска армия, но аз искам да се преклоня пред силата и мъжеството на генерал полковник Кирил Косев, който макар на 93 години е тук сред нас тази вечер”, каза кметът бригаден генерал Кольо Милев, който бе и председател на Инициативния комитет за тържествата в чест на двете годишнини.

На церемонията присъстваха и Н. В. Пр. Сливенският метрополит Иоаникий, общественици и политици, генерали, адмирали, военни от запаса и резерва, офицери, сержанти и войници, заедно с техните семейства, личности отдали вярата и вдъхновението на младостта си в служба на железния трети армейски строй.

По повод честването на 100-тата от Балканската война и от създаването на Трета българска армия поздравителни адреси бяха изпратени от Президента на Р България Росен Плевнелиев, от министъра на отбраната Аню Ангелов, генерал - майор Йордан Йорданов – заместник-началник на отбраната, генерал - лейтенант Атанас Самандов – командващ на Съвместното командване на силите, генерал - майор Стефан Василев – командир на Сухопътните войски, генерал - лейтенант Галимир Пехливанов – представител на началника на отбраната във военните комитети на НАТО и Европейския съюз. Поздравителни адреси имаше още от Община Сливен, Общински съвет- Сливен, Пламен Стоилов – кмет на Община Русе, полковник Стаматов – командир на Център за подготовка на танкови подразделения, Централния съвет на Съюза на офицерите от запаса и резерва, началника на Национален и военен университет – бригаден генерал Харизанов и Атанас Чалаков – началник на Военен клуб Сливен.

„Родолюбието, подвизите и саможертвата на воините, оставили костите си по бойните полета са несекващ източник на национална гордост и самочувствие. Аз вярвам, че техният дух живее в нас. Тяхното родолюбие ни води в тежките исторически изпитания. Тяхната саможертва е наше свято знаме”, се казва в поздравителния адрес от президента. В писмото се посочва още, че Трета армия е била родена в самото навечерие на Балканските войни и че за кратко време е придобила такава неувяхваща слава, демонстрирайки изключителна боеспособност, издържливост, мъжество и устремена сила.

„Трета армия си остава бойната армия на България със своите постигнати победи, преодолени трудности и изпитания, с чувство което тъи всеки един служил в нея за достойно извървения път и достойно изпълненият дълг”, каза в словото си началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и допълни, че Трета армия е взимала участие във всички крупно-оперативни тактически учения, в които щабовете са показали висока сглобеност, щабна и техническа култура, а личния състав е проявявал научените през годините практически умения и навици за действия в полева обстановка.

Празникът в чест на двете годишнини продължи с концерт на Ансамбъла на Въоръжените сили - квартет „Армейска песен”, квартет „Ладена”, танцова формация „Алгара”, Таня Дупаринова, Антония Маркова, Сунай Чалъков, Емилия Валенти, Райко Кирилов, Гуна Иванова и Бойка Дангова.

Програмата завърши с тържествена заря-проверка на площад „Хаджи Димитър” с участието на военнослужещи от Центъра за подготовка на танкови подразделения и ученици от Чинтуловата чета на ПМГ „Добри Чинтулов” – Сливен.

По-рано на Паметника на 7-ми конен полк „Орлето” бяха поднесени цветя в памет на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Венци и цветя на признателност поднесоха кметът бригаден генерал Кольо Милев, началникъ на отбраната генерал Симеон Симеонов, представители на Министерството на отбраната, генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ на Съвместното командване на силите, областният управител на Сливен Марин Кавръков, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, Командването и личния състав на Центъра за подготовка на танкови подразделения, комодор Митко Петев, командир на ВМБ- Бургас, кметът на Русе Пламен Стоилов политически партии и организации, граждани.

Кметът на Сливен откри паметната плоча в чест на славните победи на Трета Българска армия се и достойните бойци и командири. Тя е изработена от скулптора Кунчо Кунчев. На плочата е изписано – 100 години Трета армия – От Одринските тепета до бреговете на Драва. Това е част от бойния път на армията по време на балканските войни.