Първите ракетчици на България отново се събраха в Карлово

16.09.2012 г. Първите ракетчици на България отново се събраха в Карлово

 Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов изпратиха поздравителни адреси и награди.

Спирдон Спирдонов

Вие дадохте много за мощта на Българската армия, това ви дава право да вървите с гордо вдигната глава. Това каза заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов на генералите, офицерите, сержантите и войниците от резерва и запаса, които в събота дойдоха в Карлово от различни краища на страната, а някои и от чужбина, за да отблележат две славни годишнини от военната ни история.

Общинската организация на СОСЗР със съдействието на Общината и лично на кмета д-р Емил Кабаиванов и на Военния клуб се бяха постарали по най-впечатляващия начин да бъдат отбелязани 50-годишнина от първия пуск на оперативно-тактическа ракета (ОТР) за Българската армия от 56 ракетна бригада и 50-годишнина от дислоцирането в район Марино поле, гарнизон Карлово, на двете основополагащи поделения за ракетните войски на Българската армия 56 ракетна бригада и 129 подвижна ракетна техническа база (пртб).

Генерал-майор Йорданов връчи на първите ракетчици награди от името на министъра на отбраната и началника на отбраната. Удостоените от министър Ангелов бяха офицерите от резерва и запаса полковник Иван Ватев, генерал-лейтенант Димитър Ж. Тодоров, генерал-лейтенант Добри Караджов (посмъртно), полковник Ради Диков (посмъртно), полковник Иван Велков и полковник Съби Събев.  Със заповед на генерал Симеон Симеонов бяха наградени полковник Веселин Цанков, полковник Петко Лазаров, подполковник Димитър Славов, младши сержант Никола Чанакчиянров, полковник Александър Генков, полковник Веселин Ганчев, полковник Енчо Бочуков полковник Тоньо Тонев (посмъртно) и подполковник Илко Трендафилов (посмъртно).

В поздравителните си адреси министърът и началникът на отбраната подчертаха, че дълги години Ракетните войски са били надеждна опора на националната ни сигурност. Те приветстваха запасните и резервистите, че продължават да съхраняват традициите на Ракетните войски в България.

Бяхте елита на Сухопътните войски, оставате в него, свалям ви шапка. Това каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. Оценявам по достойнство това, което в ония години сте направили, тогава нищо не се даваше даром, продължи той. Генерал-майор Василев награди полковник Иван Ушев, старшина Митко Митев и полковник Иван Иванов (посмъртно).

От името на ЦС на СОСЗР награди на генерал-майор Петър Салтиров, полковник Владо Симеонов, полковник Васил Славов и други офицери, сержанти и войници връчи генерал-майор от резерва Георги Кендеров – председател на ЦКК на съюза. Участниците в срещата бяха поздравени и от генерал-майор от резерва Вълчо Фотев – председател на клуб „Ракетни войски и артилерия „Олимпий Панов”. Той награди полковник Танчо Гаджалов, подполковник Борис Данов и полковник Иван Василев – първият преподавател на българските ракетчици.

В Стремската долина винаги са били дислоцирани елитните поделения на Българската армия, каза в приветствието си заместник-кметът Антон Минев. Той награди Общинската организация на СОСЗР с председател полковник от запаса Антон Мерудийски с юбилейна грамота „175 години от рождението на Васил Левски”. От името на кмета бяха връчени юбилейни грамоти, посветени на честването на двете годишнини.

Първият боен пуск на ОТР постави началото на епохата на Ракетните войски в Българската армия. Това заяви генерал-лейтенант от запаса Димитър Ж. Тодоров – безспорният ракетчик №1 на България. От името на началник-щаба на 56 ракетна бригада полковник Иван Ватев, който не е в добро здравословно състояние, приветствие поднесе неговият по-малък син. За професионализма и ентусиазма в онова време говориха полковник Иван Велков – командир на Първа стартова батарея на Първи дивизион на 56 ракетна бригада, осъществила първия пуск; полковник Съби Събев -  командир на техническата батарея, подготвила ракетаа на пуска, полковник Петко Лазаров – основател и командир на 129 пртб и полковник Цветков – последният командир на бригадата.

За да поздравят първите ракетчици и се поклонят пред тяхното дело на тържеството бяха дошли още команидрът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Красимир Кънев, деканът на шуменския факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „Васил Левски” полковкик доцент Нелко Ненов, командирът на артилерийски полк в Асеновград полковник Димитър Илиев, полковник Валентин Георгиев от командването на Сухопътните войски, генералите от резерва Симеон Петковски и Янко Янев. Поздравителни адреси имаше още от заместник-министъра на отбраната Валентин Радев, командващия СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов, бригада „Логистика”, Общинския къвет на СОСЗР във Варна, почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов и др.

Започва изграждането на паметник на българския ракетчик от Карловския гарнизон. Тази инициатива оповести секретарят на Общинската организация на СОСЗР майор от резерва Стефан Груев. Вече се работи по идейния порект. В ход е набирането на средства. Броят на дарителите е надхвърлил 80. До този момент основен спомоществовател се явява генерал-майор от резерва Ангел Марин – бивш командващ Ракетните войски и артилерията и вицепрезидент. Необходими са около 25 хиляди лева. Готовност да подкрепи проектирането и строителството на паметника е изразил и Георги Гергов. 

На снимката: Генерал-майор Йордан Йорданов – заместник-началник на отбраната, участва в празника на първите ни ракетчици, който се проведе в събота в Карлово.

 

От историята

Първото тактическо учение с ракетен дивизион от ракетно съединение с РК - ОТР, се провежда през втората половина на месец август 1962 г. на полигона на Съветската армия Капустин яр, Казахска АСР - Площадка 71. Цялостната дейност на оперативната група на командването на артилерията, УАВ, контролната група на РВ на БНА и особено на командването на 56-а РБр и участващите подразделения получават отлични оценки по подготовката на техниката,  на ракетата и учението с боен пуск. Тактическото учение започва с начало 26 август, а на 28 август 1962 г. в 11 ч и 20 мин местно време е извършен първият боен пуск с оперативно-тактическа ракета в историята на БНА на разстояние 120 км и отклонение от определената цел: разстояние 70 м и направление 50 м. Оценката по КП - 62 г. за ОТР е „отличен". Контро-лът на изпълнението на тактическите и огневите задачи в хода на учението след бойния пуск е предоставен изцяло на контролната група за РВ в БНА.

Вечерта на 28 август 1962 г. в емисията си на български език Радио Лондон съобщава, че българските ракетчици са осъществили първия си пуск с оперативно-тактическа ракета. След първия боен пуск личният състав на бригадата е поздравен от председателя на Държавния съвет и първи секретар на БКП Т. Живков, а основният команден състав е награден с ордени и предметни награди.

С решение на ръководството на Министерството на народната отбрана формираната 56-а РБр се преподчинява на 2-ра армия с гарнизон Марино поле (бивше летище и бивша база на закрития Учебен център за преподготовка и подготовка на офицери,  сержанти и войници за нуждите  на  ПВО),  като  щабът  на  бригадата  се  разделя  на  две  части  и  се извежда личният състав на 2 РДн за формиране на 66-а РБр до октомври 1963 г.