472 ученици са победители в националния конкурс за Балканската война

14.09.2012 г. 472 ученици са победители в националния конкурс за Балканската война

 Връчването на наградите ще бъде на 21 октомври в Смолян.

Спирдон Спирдонов

Голям интерес към Националния конкурс за ученическо творчество на тема  “Балканската война 1912–1913 г.  – война освободителна“ отчете на свое заседание Изпълнителното бюро на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните. Комисията е проверила материалите, направила е изводите и е класирала участниците. На национално ниво са класирани 472 ученици и 96 учители научни ръководители. Връчването на наградите ще бъде на 21 октомври в Смолян.

Резултатите от конкурса разкриват верният подход на Съюза на ветераните от войните на България, ефективното съдействие на Министерството на образованието, младежта и науката и подкрепата на Националния комитет за честване 100 години от Балканската война, за родолюбивото възпитание на българските ученици, казва заместник-председателят на съюза полковник от запаса ст.н.с., д.и.н. Марин Калонкин. Част от класираните материали ще бъдат публикувани в сборника „Паметта на времето”. Това ще бъде второ издание. Първото събра ученическото творчество от националния конкурс, посветен на 65-годишнина от Победата през Втората световна война.

В творбите има много проучвателска работа, отворени са доста семейни архиви, развита е родовата памет, покосва още полковник Калонкин. На преден план учениците показват саможертвата и героизма на българския войник. В същото време категорично личи отрицанието на войната от тяхна страна. Огромна и непосредствена е помощта на учителите, които участват като научни ръководители и консултанти, като организатори и водещи в целия процес на подготовката на материалите. Участието на учениците в конкурса е стимулирано от директорите на училищата. Тяхната заинтересованост е изразена в проведените извънкласни дейности и функционирането на литературните кръжоци.

От националната комисия са класирани 126 реферата, 23 разказа, 29 репортажа, 36 очерка, 10 интервюта, 63 есета, 32 стихотворения и 153 рисунки. По области участието на финала е следното: РЛазград – 57 участника, Варна – 36, Благоевград – 32, Силистра – 26, Русе – 25, Велиок Търново – 23, Плевен -22, Кърджали – 20, София област – 18, Ловеч – 15, Сливен – 15, Смолян – 14, Ямбол- 11, Пазарджик – 11, Бургас – 8, Кюстендил – 7, София град- 6, Враца – 6, Шумен – 5, Габрово- 4 и Добрич – 3. Единствено Перник е без участие. Индивидуалното класиране може да намерите на сайта на Съюза на ветераните от войните http://www.svv-bg.com.

Освен удовлетворението от добре организирания и проведен конкурс членовете на бюрото изразиха и тревога за неговия финал. Все още няма яснота дали ще се осигурят необходимите финансови средства както за наградите, така и за останалите разходи по транспортирането и настаняването на учениците и учителите до Смолян. Погледите са насочени към Националния инициативен комитет за честване на 100 години от Балканските войни (1912-1913 г.) с председател вицепремиера Цветан Цветанов и министерствата на отбраната и на образованието, науката и младежта. На место ниво всички проблеми са решени. Остава това да се случи и на национално.