Президентът поиска „Актив Индевър” в Черно море

11.09.2012 г.  Президентът поиска „Актив Индевър” в Черно море

 Спирдон Спирдонов

В словото си при откриването на Десетата юбилейна международна конференция за сигурността в Югоизточна Европа президентът Росен Плевнелиев заяви желание „Актив Индевър” да се разпростре и в Черно море.

Повече НАТО в Черно море

За съжаление, подчерта държавният глава, широкият Черноморски регион все още е нестабилен и с тлеещи конфликти. Процесът на стабилизация и разширяване на демократичните реформи, смята той, до голяма степен зависи от присъствието на НАТО в региона. Именно по тази причина, каза Росен Плевнелиев, операцията на Алианса „Актив Индевър”, имаща за цел да демонстрира решителността на борбата на НАТО с тероризма и състояща се в развръщането на елементи от постоянния флот на Алианса в източната част на Средиземно море с цел установяване на присъствие и осигуряване на превантивен контрол трябва да се разшири и в Черно море.

Тази операция е една от мерките на НАТО за борба с тероризма и се изразява във възпиране, защита и откриване на терористични действия в акваторията на Средиземно море. Преди няколко дни правителството разреши фрегатата „Верни” от състава на Военноморските ни сили да вземе участие в операцията на НАТО в Средиземно море „Актив Индевър”. С щатното си въоръжение и екипаж от 131 души тя ще се включи в операцията между 3 октомври и 1 ноември т. г.

Засилване на регионалното сътрудничество

Двойната роля на България, Румъния и Гърция като държави членки на ЕС и страни от региона е от основно значение за политиката на ЕС в Черноморския регион, който е от стратегическо значение за енергийната сигурност на Съюза и за диверсификацията на енергийните доставки, отбеляза държавният глава. Той смята, че засилването и укрепването на регионалното сътрудничество между България, Румъния и Гърция като държави членки на ЕС и на НАТО, ще допринесе за повече сигурност в целия регион, както и за сигурността на енергийните доставки за ЕС. По думите му, България вече започна реализацията на редица проекти, които ще гарантират енергийна диверсификация и енергийна ефективност. 

Поръчителите и извършителите на атентата в Бургас ще бъдат разкрити

Пред участниците във форума президентът отново изрази убеденост, че рано или късно поръчителите и извършителите на атентата в Бургас на 18 юли ще бъдат разкрити и справедливо наказани. Държавният глава припомни, че веднага след терористичния акт Консултативният съвет за национална сигурност прие с пълен консенсус становище и предложи на правителството конкретни действия. Налице е пълен политически и обществен консенсус за необходимите мерки, подчерта Росен Плевнелиев. Посещението на министър-председателя, както и на правителството, включително и на вицепремиера, който отговаря за сектор "Сигурност" в Израел е доста знаково и важно за хода на разследването, коментира пред журналисти президентът. 

Законите за службите ще бъдат в парламента през октомври

Президентът припомни, че беше ускорена и работата по специалните закони за сектор „Сигурност”, като те ще бъдат публично обсъдени и се очаква да бъдат внесени за разглеждане от парламента през октомври. Той определи като изцяло нов и „исторически” подхода на изработването на проектозаконите за службите в сектор „Сигурност” - с пълен консенсус, при пълна прозрачност и контрол. Пред журналисти държавният глава коментира, че ролята на Съвета по сигурността към Министерския съвет, която е записана в предложените законопроекти за службите, ще елиминира възможностите в сектор „Сигурност” да се работи „на парче” и без ясни приоритети. Подготвяните закони ще дадат и възможност за обществен и парламентарен контрол върху дейността на службите, смята президентът. 

За общи проекти на държавите от региона

Като ново предизвикателство пред страните от Югоизточна Европа и Черноморския регион президентът Плевнелиев открои възможностите на държавите от региона да се развиват заедно икономически, като спазват общи правила и стандарти. Росен Плевнелиев призова за реализацията на общи проекти на държавите от региона в областта на пътната и ж.п. инфраструктурата, по трасетата на трансевропейските транспортни коридори, изграждането на цифрови мрежи и достъп до широколентов интернет и други. Тези проекти ще способстват за подобряване на средата за инвестиции в региона, подчерта още държавният глава.