Още не сме избрали многоцелеви изтребител, Румъния гледа към F-16, а след 20 години – към F-35

05.09.2012 г. Още не сме избрали многоцелеви изтребител, Румъния гледа към F-16, а след 20 години – към F-35

 Спирдон Спирдонов

С инвестиционния проект за придобиване на нов тип основен боен самолет ще бъдем готови през септември-октомври, прогнозира министърът на отбраната Аню Ангелов. Той обеща през ноември да го внесе в Министерския съвет. Целта на проекта е постигане на способности за осигуряване на въздушен суверенитет на Република България в интегрираната система на ПВО на НАТО и за  охрана на въздушното пространство, за нанасяне на удари по морски и наземни цели и разузнаване от въздуха. С неговото реализиране ще бъде преодоляна критичната технологична изостаналост от съюзниците в НАТО. Според Закона за отбраната и Въоръжените сили проектът трябва да бъде одобрен от Народно събрание.

С Румъния имаме един и същ военно-транспортен самолет „Спартан”, каза министър Ангелов, което ни позволява сътрудничество в логисистиката. Ако така се случи и с бойните самолети, ще разширим тези възможности. Мнистърът на отбраната коментира този въпрос в присъствието на румънския си колега Корнелиу Добрицою, след като командирите на ВВС на двете държави генерал-майор Константин Попов и генерал-лейтенант Фаника Кърну подписаха Техническото споразумение относно презграничните операции по Air Policing.

Позицията на Румъния е за закупуване на нов боен самолет 5-то поколение, който да служи от 30 до 50 години.  Корнелиу Добрицою бе категоричен, че всяко друго решение е антинационално. Северните ни съседи обаче също са ограничени финансово. За това са решили в преходния период да си осигурят изтребител, с който от една страна да изпълняват съюзническите си ангажименти, а от друга да им излезе по-евтино. Визията на румънския военен министър е, че в следващите 20 години страната ще има готовност с офертата си за боен самолет 5-то поколение.

На този етап бихме могли да прогнозираме, че след две десетилетия ВВС на Румъния ще имат например F-35 „Мълния“ II или F-22 Раптор (Хищник). Те са реактивни многоцелеви стелт-технологии. Какъв ще бъде преходният румънски боен самолет? Преди известно време  европейски компании, произвеждащи военна техника, реагираха на коментарите на румънския министър на отбраната Корнелоу Добрицою, че страната може да закупи изтребители F-16 на компанията “Локхийд Мартин” директно от Португалия. Отбранителната индустрия още веднъж настоя Румъния да проведе тръжна процедура. 

Това е вторият случай в рамките на две години, в който изказвания на румънски официални лица за закупуване на F-16 без търг предизвикват бурен отклик. През 2010 г. президентът на Румъния Траян Басеску обяви, че правителството ще закупи 24 употребявани изтребителя F-16 от САЩ на цена 1.1 милиарда евро, за да замени остарелите руски МиГ. Изявлението тогава предизвика критики от страна на европейските компании, произвеждащи изтребителите „Еврофайтър” и „Грипен”, които настояха, че е нужно провеждането на търг, каквито са изискванията на Европейския съюз. След дебати в парламента и медиите решението беше отменено няколко месеца по-късно. 

Правителството сега е готово да се върне към темата и да прокара бърза покупка. Военният министър Добрицою каза за агенция „Агерпрес” (Agerpres), че португалските самолети са в „много добро” състояние по думите на експертния екип, който ги е проучвал. „Заключенията на екипа надминаха очакванията", каза Добрицио. Той добави, че Румъния се нуждае от бързо решение. „В противен случай ще останем без изтребителна авиация след девет години, защото самолетите МиГ след 40-годишна служба ще останат на земята. В напреднал процес на получаване на разрешение сме. Ще повдигнем въпроса на първото заседание на румънския Висш съвет за отбрана (CSAT).” 

Спорно е докъде ще стигнем, ако го караме на преходи, т.е. на временни самолети, смятат експерти от нашите ВВС. Впрочем това мнение не е само българско.