Национална гордост или употребявани изтребители? Швеция има оферта...

01.09.2012 г. Национална гордост или употребявани изтребители? Швеция има оферта...

 Otbrana.com

Влиятелният сайт за военни новини „Румъния милитари” (Rumania Military) публикува статия със заглавие: „Национална гордост или употребявани изтребители? Швеция има оферта...”. В статията е поместено интервю с Ричард Смит, директор в Сааб за кампанията на „Грипен” в Европа, както и анализ на автора на статията по темата. 

„Румъния милитари”: В случай, че Румъния придобие няколко нови изтребителя „Грипен”, да кажем 24 или 48, без значение от сумата, която ще бъде платена, какъв процент офсет ще доставят Сааб за Румъния? 

Ричард Смит: Не можем да сравняваме офсетните споразумения в различните държави, тъй като те се различават като тип офсетни инвестиции и като прилагането на предварителен офсет. Има различни закони за офсета в различните страни и ние изцяло ще се съобразим с изискванията на румънското законодателство в тази област. 
Сааб има ненадминат опит в изпълняването на споразумения за индустриално сътрудничество. Офсетът носи икономически ползи, както и съществени индустриални, търговски и финансови инвестиции и в същото време създава нови работни места и спомага за запазването на съществуващите. Качеството и количеството на осъществяването на офсет, свързан с покупката на „Грипен”, бяха една от основните причини Унгария и Чехия да изберат този тип изтребител. 

„Румъния милитари”: Възможно ли е да се разбере в проценти каква част от вноските за изтребителя ще се покрият чрез сумите, генерирани от инвестициите на Сааб? Ако не е възможно да се даде такъв отговор теоретично за Румъния, можем ли да кажем колко от сумите платени от Унгария или Чехия се връщат в държавния бюджет като резултат от офсета на Сааб? 

Ричард Смит: Трудно е да се изчисли сума, но във основа на опита ни вярваме, че инвестициите, които Сааб и партньорите ни могат да донесат на Румъния, ще създадат хиляди нови работни места и ще генерират значителен принос към държавния бюджет. Скъпо е да се закупят и използват изтребители, ето защо ние не предлагаме просто изтребители, а цялостен пакет, който ще помогне на Румъния да се справя с разходите при минимален ефект върху финансите на страната. Покупката на „Грипен” с индустриално сътрудничество от Сааб и дългосрочно финансиране от Швеция ще намали разходите за румънските данъкоплатци за разлика от който и да е друг изтребител. Важно е също да се отбележи, че изтребителят „Грипен” до момента е с най-ниските оперативни разходи, което се потвърждава нееднократно както от настоящи клиенти на „Грипен”, така и от независими оценители. 

„Румъния милитари”: Защо Сааб не правят по-агресивна реклама в Румъния, фокусирана върху икономическите ползи, новите работни места, данъци, които ще се плащат на държавата, инвестициите за милиарди? Абсолютно сигурни ли сте, че пътят за нови изтребители е затворен за нас? 

Ричард Смит: Въпросът, който можем да зададем е: „Защо Румъния да инвестира сега в стари изтребители, където не се предлага индустриална програма, а след това да инвестира отново огромни суми, когато тези стари изтребители ще бъдат неизползваеми? Не е ли по-добре да се намерят иновативни начини за финансиране и покупка на изтребителна система с най-новите технологии, каквато е системата „Грипен”? 

Авторът на статията анализира отговорите на Ричард Смит и казва, че офсетът по евентуална сделка би стигнал 100% от общата стойност на договора. Той добавя, че и в Чехия, и в Унгария Сааб е изпълнила офсетните си задължения преди крайния срок, което означава повече пари в държавния бюджет. Румъния ще сключи много по-добра сделка, ако реши да закупи нови, вместо употребявани изтребители. 
Авторът добавя: „Защо да инвестираме ресурси, които така или иначе нямаме, в инфраструктура, пилоти и техници за самолети втора ръка като е ясно, че имаме друга алтернатива?” 

Той продължава анализа си: „Ако има някакво съмнение относно интереса на Сааб към Румъния, вече знаем, че Швеция заедно със Сааб е готова да сложи сериозна и качествена оферта на масата. Швеция предлага почти всичко, което можем да искаме: финансиране, което може да бъде договорено, нови изтребители, нови работни места и сериозен шанс за оцеляване на румънската индустрия. 
Швеция вече е доказала, че е сериозна, защото представи две оферти на Румъния – една за 24 и една за 48 изтребителя. Но финансовото решение ще бъде взето от властите, които трябва да направят разумен избор.”

От Pan.bg