МВР с двама четиризвездни генерала, а армията – с един

27.08.2012 г. МВР с двама четиризвездни генерала, а армията – с един

 Спирдон Спирдонов

Когато премине в резерва главният секретар на МВР става четиризвезден генерал. Това определя правителствено постановление за привеждане категориите на служителите по Закона за МВР и ранговете на служителите от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност” от резерва в съответствие със званията на военнослужещите по Закона за отбраната и въоръжените сили.

Категорията „главен секретар” в МВР се приравнява в резерва на званието генерал или адмирал. Във вътрешното министерство има двама с такова звание – главният секретар и заместник-главният секретар. Във военното е един – началникът на отбраната.

Други приравнявания: главен секретар в структура на МВР – на генерал-лейтенант или вицеадмирал; старши комисар – на генерал-майор или контраадмирал; комисар – на полковник или капитан І ранг; главен инспектор – на подполковник или капитан ІІ ранг; старши инспектор – на майор или капитан ІІІ ранг; инспектори първа, втора и трета степен – съответно на капитан, старши лейтенант и лейтенант.

Главният полицай, главният пожарникар, главният спасител и главният сътрудник се приравняват към воинското звание „старшина”, а полицаят, пожарникарът, спасителят и сътрудникът първа, втора и трета степен съответно на старши сержант, сержант и младши сержант.

По силата на това постановление, когато премине в резерва главният секретар на МВР Калин Георгиев ще бъде със звание генерал. Същото се отнася и за неговия заместник Станимир Флоров. Двамата ще бъдат и с по-високи звания от премиера Бойко Борисов, който така и си остана само генерал-лейтенант.

На снимката: В резерва Калин Георгиев е генерал с четири звезди. На пагоните на Бойко Борисов ще има една звезда по-малко. Той е генерал-лейтенант.