Отзвук от пресконференцията на министъра на отбраната

29.07.2012 г. Отзвук от пресконференцията на министъра на отбраната

 Otbrana.com

Какво се случва с проверката на констатираното неправомерно изнасяне на 7 юни на 103 авиационни ракети „Въздух-земя” от авиобаза „Безмер”, за което се вдигна едва ли не повече шум, отколкото около гръмналите по това време складове с боеприпаси на „Берета трейдинг” край пътен възел „Петолъчката”? На този въпрос отговор даде министърът на отбраната Аню Ангелов на последнат аси пресконференция. Най-общо той бе, че констатираните нормативни недостатъци вече се отстраняват, а на виновните лица са наложени строги наказания.

След информацията в „Отбрана” последва отзвук от наши читатели, за което им благодарим. Те поставят въпроса дали служебната проверка е обекстивна или нагласена.

Да припомним историята, така, както бе представена от медиите в началото на юни.

Сержант и майор от Авиобаза "Безмер" са задържани и обвинени за откраднатите 103 авиационни ракети от типа "Въздух - земя", които бяха открити от полицаи при проверка на микробус на пътя Сливен-Ямбол. Премиерът Борисов поиска тежки наказания и определи случая като безрасъдно престъпление.

Това съобщи началникът на Военно-апелативна прокуратура в Сливен ген. Крум Манов, цитиран от "Фокус". 

Ракетите са откраднати от „Безмер” и са били превозвани в бус, собственост на ВМЗ - Сопот. Той е бил спрян за проверка от автопатрул на КАТ-Сливен вчера около 12 часа. В колата имало двама души - охранител и шофьор. При проверка на документите се установило, че върху една от накладните липсва печат. При обиска в каросерията полицаите открили 14 сандъка с ракети, единият от които разпечатан. При разпита било установено, че охранителят и шофьорът нямат отношение към случая и затова са освободени.

 За първите 24 часа от разследването са разпитани 10 заподозрени, като за 72 часа с прокурорско разпореждане са задържани сержант Живко Спасов, отговарящ за складовата база на авиобазата, и неговият пряк началник – шефът на логистиката майор Николай Николов.

 Срещу двамата са повдигнати по две обвинения - за длъжностно присвояване и за държане и съхранение на боеприпаси в големи количества без надлежното разрешение. За първото престъпление законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, а за второто - от 3 до 10 години. И на двамата арестувани ще бъде искана от съда постоянна мярка "задържане под стража".

 Сержант Спасов и майор Николов са задържани заради това, че са пряко отговорни за сигурността на авиобазата и съхраняваните там в складовете боеприпаси. В момента се прави цялостна проверка на складовата наличност и документация на авиобазата в „Безмер”. Установява се и къде са произведени авиационните ракети.

По случая е разпитан и пенсиониран служител, който е работил на граждански договор във ВМЗ „Сопот”, но той не е дал никакви разумни обяснения, коментира наблюдаващият прокурор началникът на Военна прокуратура в Сливен Христо Тинев.

 Главният секретар на МВР Калин Георгиев пък заяви, че няма данни кражбата  да е дело на международни организации или да е свързана с тероризъм. По думите му става въпрос за чисто криминално деяние и тепърва предстои да се установява дали зад него стои организирана престъпна група.

 „Всяка от ракетите тежи около 5 килограма, има гориво и взривно вещество, това са военни изделия и са изключително опасни”, допълни Калин Георгиев, цитиран от Дарик радио.  Ракетите са върнати в авиобаза „Безмер”, където са под охрана на Военна полиция. 

Каква бе реакцията на премиера по това време?

Премиерът Бойко Борисов поиска тежки наказания за заловените да пренасят ракетите, съобщи "Фокус". "Тези 100 и колко ракети, които заловиха колегите от МВР - това е такова безразсъдство вече. И се надявам, сега, Военна прокуратура да повдигне обвинения и в края на краищата - тези хора да получат тежки наказания. Това са близо тон тротилов еквивалент и то - от най-мощните. Този бус, ако случайно претърпи авария, катастрофа по време на движение по магистралата, не дай Боже, с автобус или ТИР, ще стане кратер и ще изгинат много хора. Това е не само престъпление, това е безразсъдно престъпление. И те трябва да отидат сега, още повече, че са и военнослужещи, за много години в затвора – за превенция, да внимават какво правят", категоричен бе той. 

Наложи се министърът на отбраната  да опровергава апокалиптичните изказвания на Бойко Борисов,

че при катастрофа при превозването заловените миналата седмица на пътен възел “Петолъчката” 103 ракети “въздух-земя” могат да избият много хора.  Единственото вярно в думите на премиера бе това, че са заловени от МВР “100 и няколко ракети”. За другото очевидно никой нищо не му е казал. Това става ясно от изявлението на министъра на отбраната, в чиято компетентност, включително и като генерал, и като екип, с който работи, не би трябвало да се съмняваме. Тези ракети не могат да направят кратер, в който да загинат много хора. И още нещо – “не е имало военнослужещи в буса, превозващ ракетите”, твърди министърът на отбраната. А премиерът вече ги беше пратил в затвора: “И те трябва да отидат сега, още повече, че са и военнослужещи, много години в затвора – за превенция, да внимават какво правят”.

Какво каза министърът на отбраната на пресконференцията в петък?

Аню Ангелов: „Искам да се спра на случая с незаведените бойни припаси в авиобаза Безмер. Завърши служебната проверка и извънредната инвентаризация, която бе направена в БА по мое указание и със заповед на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов. Оказа се че има проблем и с някои нормативни актове, които са издавани през годините по воденето на отчета на боеприпасите. Тези недостатъци се отстраняват, променят се и съответните нормативни документи, най-вече касаещи ВВС. Инвентаризацията доказа че общата картина е добра, водят се отчети, боеприпасите се отчитат и съхраняват добре, изписват се както трябва. Това доказаха и проверките, които направихме със специалисти от армията на САЩ, които проведохме. Ще заделим повече средства до края на тази година и през следващата за разширяване на обхвата на видеонаблюдението, за разширяване на обхвата на охраната чрез включването на военно-полицейските формирования, които вече бяха създадени в трите вида въоръжени сили. 

Що се отнася до случай Безмер в резултат на служебните проверки се оказа че той е изключение, изолиран е и виновните лица бяха наказани строго. С предупреждение за уволнение и за намаляване на званието с 1 степен са наказани 4 отговорни длъжности лица. Във структурите на ВВС отговарящи за контрола на боеприпасите са наказани с „мъмрене” още 4 души. 

Досъдебното производство продължава, като майора и сержанта все още са в следствения арест. Те не са наказани служебно, защото се чакат резултатите от досъдебното производство, а към тях нямаше как да се осъществи служебна проверка докато са в следствения арест. 
Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов наказа с предупреждение за уволнение и с понижаване на званието с 1 степен още 4 души от по-високите нива за занижен контрол и нарушаване на военната дисциплина".

Реакцията на наши читатели?

Име: Hristo: „Как може толкова време военните от Безмер да бъдат в следствен арест! След като е завършила служебната проверка.....всичко трябва да е ясно?”

Име: Петров:Дали служебната проверка е била обективна или нагласена? Дали инвентаризациите другаде са били толкова задълбочени както в Безмер? Дали положението е толкова добро, а в Безмер толкова лошо? Как пък досега за толкова много години и толкова много проверки никой не разкри че само в Безмер са толкова зле? Дали всички наказани са толкова много виновни? И защо набързо се спретна служебна проверка, която няма как да е напълно компетентна и обективна, а не се изчака резултата от досъдебното производство, което както разбираме все още продължава? Все въпроси които напират в главата на всеки непредубеден човек!”