Американците спрели временно наборната армия, има гласове да я върнат

22.07.2012 г.   Американците спрели временно наборната армия, има гласове да я върнат

 Спирдон Спирдонов

В САЩ не съществува задължителна военна служба от 1973 г.. Но това не е официално отменено, но само "временно спряно" и наборниците могат да бъдат призовани във всеки един момент. Наскоро за това е призовал не някой друг, а известният генерал Стенли Маккристъл, който президентът Обама уволни през 2010 г., като командващ войските в Афганистан, съобщава DEFENZE.AZ.

Директният и честен генерал в пенсия Маккристъл заявил следното: Първо, САЩ трябва да мислят два пъти преди да започнат друга война. Второ, на тази война не трябва да се отиде само доброволна, т.е. наемна армия, а по-скоро със смесена. Сегашната не е подходяща за мащабна война, тъй като резервът е напълно неадекватен.

Изявлението на генерала провокирало силна реакция в американските медии. В. "Ню Йорк Таймс" подкрепя и развива идеята.

Изтъкват се и икономически причини за връщането на задължителнат авоенна служба. Нарастващата криза правела сегашната армия много скъпа.  В същото време американците се страхували, че бъдещата война ще бъде много по-масова и на резервът няма да е достатъчен.

 

Още от непокорния американски генерал

САЩ започнаха войната в Афганистан с "плашещо опростена" представа за страната и дори 10 години по-късно все още им липсват знанията, които биха довели конфликта до успешен край, заяви миналата есен гененерал Стенли Маккристъл, бивш командващ на натовските сили в Афганистан.
Според него САЩ и съюзниците им от НАТО са едва малко повече от 50% по пътя им към постигане на целите на войната.

Една от най-трудно постижимите цели е създаването на легитимно правителсво, в което афганистанците да повярват и което да представлява контратежест на талибаните, смята Маккристъл. Той допълва, че американските войски са нахлули в Афганистан през октомври 2001 г. с прекалено малко знания за афганистанската култура.

Според Маккристъл американските сили не са знаели езиците, които се говорят в тази страна и не са направили ефективни усилия, за да ги научат. Освен това решението на администрацията на президента Буш за инвазия в Ирак само две години по-късно още повече е затруднило усилията.
"Инвазията в Ирак промени виждането на ислямския свят за усилията на Америка. Когато започнахме преследването на талибаните в Афганистан през 2001 г. имаше известно разбиране, че имам възможността и правота да се защитаваме. Освен това беше факт, че талибаните прикриваха "Ал Кайда".
"Мисля, че решението да нахлуем в Ирак беше по-малко легитимно в очите на много мюсюлмани", смята Маккристъл.

Кой е той?

Роден е на 14 август 1954 г. в семейството на военни. Баща му също е бил генерал и е ветеран от войните в Корея и Виетнам. Той е четвъртото дете в семейство от пет братя и една сестра. Всички те са военни или женени за военни. Маккристъл е семеен и има един син, който в разрез с фамилната традиция не е военен.  Той постъпва в престижната военна академия Уест пойнт, която завършва през 1976 г. По собствените му думи е бил "голям пакостник" и е прекарал стотици часове в карцера, защото е нарушавал забраната за пиене на алкохол. Веднъж за малко е щял да бъде застрелян от полицията, когато организирал фалшиво нападение над училищна сграда с истински оръжия и гранати, които били направени от чорапи. Две години след завършването на академията влиза в редиците на специалните сили. Повечето от данните за операциите, в които е участвал през 33-годишната му кариера продължават да се засекретени, но се знае, че е служил и е бил командир на прочутите "Зелени барети" през 1979-1980 г., командвал е елитните рейджъри и е участвал във войната в Персийския залив през 1991 г. "Той е жилав, твърд, умен и действа невидимо като бомбардировач "Стелт", казва негов пенсиониран колега от спецчастите. "Знае всичко за специалните операции и освен това е много интелигентен".

Завършил е и Академията на специалните части във Форт Брагс, Северна Каролина. Някои го наричат и генерала професор, тъй като има едногодишна специализация в John F. Kennedy School of Government в Харвард през 1998 г., а през 2000 г. специализира в Съвета по международни отношения в Ню Йорк, където всяка сутрин пробягва 12 мили от дома си в Бруклин до офиса в Манхатън. Джогингът и до днес е сред любимите му занимания.

През септември 2003 г. той става командващ генерал на Обединеното командване за специални операции (JSOC), която е обвита със секретност организации, отговорна за планирането и провеждането на американските военни мисии в чужбина. Той работи за нея от 1980 г.  През февруари 2006 г. е повишен в главнокомандващ на JSOC. Въпреки че се знаят малко подробности, на организацията се приписва залавянето на иракския президент Саддам Хюсеин през декември 2003 г. и екзекутирането на лидера на "Ал Кайда" в Ирак, Абу Мусаб ал Заркауи през юни 2006 г. Маккристъл има заслугата и за разбиването на клетките на “Ал Каида” и на тези, подкрепяни от Иран през 2007 и 2008 г. Специалните сили обаче бяха обвинени, че са измъчвали затворници в Ирак. Според информациите на пресата 11 техни членове са били изключени от този елитен корпус и най-малко 36 други са били обект на разследване. По време на неговото ръководство JSOC изгради по-тесни връзки с редица американски военни и разузнавателни агенции като ЦРУ.

От август 2008 г. Маккристъл е директор на Съвета на началник-щабовете. В началото на декември 2009 г. Маккристъл заяви пред Конгреса на САЩ, че поврат в ситуацията в Афганистан ще има през лятото на 2011 г. "Следващите 18 месеца ще бъдат решителни и ще ни позволят да победим. Мисията е трудна, но можем да я спечелим", обяви той. Генерал Маккристъл е човек, който не говори празни приказки.

През юни 2010 г. американският президент Барак Обама уволни командващия силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Стенли Маккристъл заради критиките му в  списание "Ролинг стоун" по адрес на висши представители от президентската администрация.

(За биографията е използван материалът на Борис Спиридонов във в. „Политика”.)