Pan.bg: Гърци разкриха на 100 % българския план за придобиване на изтребители F-16 под масата

15.07.2012 г. Pan.bg: Гърци разкриха на 100 % българския план за придобиване на изтребители F-16 под масата

Otbrana.com

В публикация от 12 юли 2012 г. под изключително непретенциозното и невинно заглавие "Гърция ще обучава български пилоти" гръцкият уеб-сайт www.defencegreece.com разкри на 100 % българския план за придобиване на изтребители F-16 под масата. 

По този начин гръцкият уеб-сайт потвърди позицията на Pan.bg, която бе изразена в публикацията "България пред прага на безпрецедентен избор на изтребител - без конкурс, без офсет и без прозрачност" още на 8 април 2012 г. 

Според уеб-сайта www.defencegreece.com заместник-министърът на националната отбрана на Гърция Димитриос Елефсиниотис е посетил София на 10 юли 2012 г. и се е срещнал с "политическото ръководство на българското министерство на отбраната". Конкретни имена на участниците в срещата от българска страна не се посочват. 

Припомняме, че на 10 юли 2012 г. уеб-сайта на българското министерство на отбраната съобщи: 

"Министърът на отбраната Аню Ангелов и заместник-министърът на националната отбрана на Гърция Димитриос Елефсиниотис се срещнаха днес, 10 юли, в Министерството на отбраната. Те дадоха висока оценка на интензивността и качеството на двустранното отбранително сътрудничество, особено интензивно между Военноморските сили, както и между Военновъздушните сили след подписването на първото за Балканите Споразумение за провеждане на презгранични операции по защитата на въздушното пространство на двете страни (Air Policing)". 

Публикацията на уеб-сайта www.defencegreece.com продължава със съобщението, че пилоти от българските ВВС ще осъществяват обучението си на изтребители F-16 в Гърция, а инструкторите ще бъдат гръцки, на щатна служба в гръцките ВВС. В името на коректността се уточнява, че това могат да бъдат изтребители F-16 или друг западен тип изтребител, който България ще придобие скоро. За европейски изтребител и дума не се споменава.

 Съмненията, че това може да бъде някакъв друг тип западен изтребител освен F-16 окончателно отпадат при един близък поглед към следващия параграф на публикацията. 

Тук авторът разкрива, че гръцката фирма Hellenic Aerospace Industry (HAI) ще осигури обучение на наши инженери и техници по въпросите свързани с организацията на логистиката и поддръжката на изтребителите. 

Една бърза проверка на уеб-сайта на Hellenic Aerospace Industry (HAI) показва, че фирмата извършва ремонти и поддръжка на изтребители F-16 и Mirage 2000. А не на Eurofighter или Gripen, които също са кандидати за бъдещия многоцелеви изтребител на българските ВВС. 

Статията от уеб-сайта www.defencegreece.com не свършва с тези разкрития. По-нататък в нея се твърди, че (на срещата в София на 10 юли бе обсъдено) "част от поддръжката на новия български изтребител да се извършва на място в Hellenic Aerospace Industry (HAI)". Е, след като видяхме, че фирмата извършва само ремонти и поддръжка на изтребители F-16, то тогава новият български изтребител едва ли ще е Eurofighter или Gripen. 

В заключение авторът допълва: "Г-н Елефсиниотис се договори със своя колега (вероятно Аню Ангелов) и командира на българските ВВС, че към септември т.г. всички предложения ще бъдат оформени и завършени (включително технически изисквания, цени, срокове, конкретни ангажименти и т.н.), като те ще се базират на предварителните проучвания, които вече са били направени от ВВС на Гърция. " 

Пълният текст тук: 

http://www.defencegreece.com/index.php/2012/07/greece-will-train-bulgarian-pilots/ 

При това положение на обстоятелствата остават за разрешаване само два въпроса - от коя държава България ще придобие употребявани изтребители F-16 и от къде ще бъдат намерени парите.