Pan.bg:Скандално:Пречат на EADS да предложи Eurofighter на България на политическата цена от 1 еврo

14.07.2012 г. Pan.bg:Скандално:Пречат на EADS да предложи Eurofighter на България на политическата цена от 1 еврo

 Както Pan.bg съобщи процесът по избор на многоцелеви изтребител за ВВС у нас e в доста напреднал етап и е изцяло насочен към придобиване на употребявани самолети F-16 от европейска държава член на НАТО. 

Ръководството на МО e получило доста строги указания от посолството на водеща държава член на НАТО да се преустановят контактите с европейските производители на изтребители.

Поради това нашата делегация за международното авиационно изложение Farnborough International 2012 бе поставена в доста трудното положение как да откаже поканите на водещите европейски производители на изтребители EADS и SAAB за посещение на техните щандове на изложението.

В отговор на негативната посока, която взима процесът по избор на многоцелеви изтребител в България европейският гигант EADS подготви нова силна и мащабна кампания за Eurofighter. 
Уве Тимке - програмен мениджър на Cassidean Eurofighter, посети България. От името на EADS той покани делегация от министерството на отбраната и ВВС да посети Германия. В рамките на на визитата трябва да бъдат осъществени контакти с Министерството на отбраната на Германия и Луфтвафе, както и да бъдат направени презентации на Eurofighter. Очаква се на българската страна да бъдат предоставени информация и споделен опит в обслужването и поддръжката на изтребителя. 
В състава на българската делегация трябва да бъдат включени някои от ръководителите на ВВС, летци и инженери от авиобаза Граф Игнатиево. 
За съжаление лобисткия кръг, който работи усилено в посока придобиване на употребявани изтребители F-16 от европейска държава член на НАТО е предприел решителни действия да осуети и тази визита. 
След като нашата страна не уважи поканата на европейския гигант EADS за посещение на неговия щанд на авиационното изложение Farnborough International 2012, сега сме на път да игнорираме и поканата на програмния мениджър на Cassidean Eurofighter Уве Тимке за посещение на делегация от ВВС в Германия.

Целта на лобисткия кръг, който работи в полза на F-16 е по никакъв начин да не допусне EADS да стигне до официално изявление, че Eurofighter ще бъде предложен на България на политическата цена от 1 евро. Според плановете на EADS посещението на делегация от нашите ВВС в Германия е последната важна стъпка преди това изявление да бъде направено. 

Кампанията на EADS започва: Eurofighter ще бъде предложен на България на политическа цена!

Както Pan.bg съобщи на 10 юли 2012 г. европейският гигант EADS подготвя нова силна и мащабна кампания за Eurofighter в България. Кампанията е в отговор на негативната посока, която взима процесът по избор на многоцелеви изтребител за ВВС у нас. 

Този процес е в доста напреднал етап и е изцяло насочен към придобиване на употребявани самолети F-16 от европейска държава член на НАТО. За съжаление и в разрез с общоприетите европейски практики не се предвижда провеждането на прозрачен конкурс за избор на изтребител или икономически изгодна за България офсетна програма. 
Кампанията на EADS започва с посещение в България на делегация от фирмата, водена от Уве Тимке - програмен мениджър на Cassidean Eurofighter. От името на EADS той ще покани представители на Министерството на отбраната и ВВС да посетят Германия. В рамките на визитата ще бъдат осъществени контакти с Министерството на отбраната на Германия и Луфтвафе и ще бъдат направени презентации на Eurofighter. Очаква се на българската страна да бъдат предоставени информация и споделен опит в обслужването и поддръжката на изтребителя. 
След това посещение вероятно правителството на Германия ще обяви официално, че е готово да предостави Eurofighter на България на политическа цена. 

EADS подготвя нова силна и мащабна кампания за Eurofighter в България 

В централата на EADS са силно обезпокоени от посоката, която взима процесът по избор на многоцелеви изтребител за ВВС в България. 

Както Pan.bg информира този процес е в доста напреднал етап и е изцяло насочен към придобиване на употребявани самолети F-16 от европейска държава член на НАТО. За съжаление и в разрез с общоприетите европейски практики не се предвижда провеждането на прозрачен конкурс за избор на изтребител или икономически изгодна за България офсетна програма. 

В отговор на тези негативни и будещи недоумение развития EADS подготвя нова силна и мащабна кампания за Eurofighter в България. Ръководството на компанията е направило план за действие, който включва официални визити в България на високо ниво и с политическа подкрепа, покана до министерството на отбраната и ВВС за посещение в Германия и много други инициативи. 

Страхува ли се военният министър от директна среща с EADS и SAAB на международното авиационно изложение Farnborough International 2012? 

Както Pan.bg, Ви информира в периода 9-15 юли 2012 г. във Великобритания ще се проведе международното авиационно изложение Farnborough International 2012. 

Възможно е българска делегация за първи път от много години насам да не посети изобщо авиационното изложение или пък да го посети за кратко и да се срещне само със специално подбрани авиационни фирми. 

Сред заплашените да не влязат в списъка на специално подбраните компании са водещите европейски производители на изтребители EADS и SAAB. 

От какво е продиктувано това специално отношение и открито пренебрежение към тях? 

Както е известно процесът по избор на многоцелеви изтребител за ВВС е в доста напреднал етап и изцяло насочен към придобиване на употребявани самолети F-16 от европейска държава член на НАТО. 

Ето защо директни срещи с европейски производители на изтребители EADS и SAAB на големи авиационни форуми като Farnborough International 2012 се избягват по препоръка на посолството на водеща държава член на НАТО. 

В случай на такава среща от SAAB вероятно биха попитали "Уважаеми господа, какво стана с нашата оферта за 8 нови изтребителя Gripen, която подадохме първи от всички кандидати още на 8 март 2011 г. А, с предложението ни за икономически изгодна за България офсетна програма?" 

Сегашното ръководство на МО трудно би могло да отговори на подобен въпрос. Още по-трудно би отговорило на въпрос от страна на EADS, който вероятно ще изглежда по следния начин: 

"Уважаеми господа, какво стана с нашата оферта за 8 мощни изтребителя Eurofighter, които Ви предлагаме на политическа цена от 1 евро?" 

Въпроси, въпроси... Твърде много и все неудобни въпроси. Които будят страх у някои хора. 

Скандално: Започва авиационното изложение Farnborough International 2012, нашата делегация вероятно няма да се срещне с EADS и SAAB, лобисти осуетяват визитата 

Както Pan.bg, Ви информира в периода 9-15 юли 2012 г. във Великобритания ще се проведе международното авиационно изложение Farnborough International 2012. МО е получило покани за посещение на щандовете на водещи авиационни компании от Европа и САЩ като EADS, Eurocopter, SAAB, Pilatus Aircraft, Lockheed Martin, Boeing и др. 

За съжаление нашата делегация вероятно няма да посети щандовете на компаниите EADS и SAAB, производители съответно на изтребителите Eurofighter и Gripen. Причината е, че процесът по избор на многоцелеви изтребител за ВВС е в доста напреднал етап и изцяло насочен към придобиване на употребявани самолети известни като "Боен сокол" от европейска държава член на НАТО. 

Ръководството на МО и делегацията са получили доста строги указания от посолството на водеща държава член на НАТО да преустановят контактите с европейските производители на изтребители. В същото време група от лобисти прави всичко възможно да възпрепятства посещението на нашата делегация на международното авиационно изложение Farnborough, да осуети дори и най-незначителните прояви на интерес към нови европейски изтребители от страна на наши експерти и да блокира всички разумни аргументи и експертни оценки в полза на придобиването на нов изтребител, придружен с икономически изгодна за България офсетна програма. 

Възможно е нашата делегация за първи път от много години насам да не посети авиационното изложение Farnborough International 2012.