Припомниха делото на генерал Стоян Събев, удостоиха го посмъртно с медал

10.07.2012 г. Припомниха делото на генерал Стоян Събев, удостоиха го посмъртно с медал

 Полковник от запаса Яни Янев (otbrana.alle.bg)

Клуб “Тил – Ген. Герман Германов” към Столичната организация на СОСЗР продължава традицията да оказва признание на ветераните – строители на БНА и на Тила на БНА. В края на юни 2012 г. клубът отбеляза 100-годишнината от рождението на доайена на Тила полковник от запаса Тодор Минев. На 5 юли т.г. в залата на ЦС на СОСЗР се събраха десетки офицери от запаса и резерва да отбележат 90-ата година от рождението на генерал-полковник Стоян Събев (1922-1989 г.) – началник на Тила на БНА от 1981 до 1989 г. Да уважат един от активните строители на БНА и на Тила на БНА дойдоха армейски генерал от резерва Йордан Мутафчиев – бивш министър на отбраната, генерал-полковник от резерва Христо Добрев – бивш зам.-министър на отбраната и началник на ГЩ на БНА, генерал-полковник от резерва Цветан Тотомиров – бивш началник на ГЩ на БА, членове на семейството на генерал Събев. Тук бяха слушателите от класното отделение по “Логистика” на ВА “Г. С. Раковски”.

Председателят на Клуб “Тил” полковник от запаса Иван Йорданов проследи жизнения и служебния път на генерал Стоян Събев Митев. Роден е на 25 юни 1922 г. в с. Гълъбинци, Ямболско. Член на РМС в Мъжката гимназия в Сливен. Отбива военна служба и завършва ШЗО със звание “офицерски кандидат”. Участва във Втората фаза на антифашистката война като командир на гвардейска рота в 11-и Сливенски пехотен полк.

От 1946 г. започва офицерската му служба в БНА, която преминава последователно от командир на рота през командир на полкове и дивизия, оперативни отдели и управления в ГЩ, командващ Трета армия и зам.-министър на отбраната и началник на Тила на БНА в края на жизнения му път на 16 декември 1989 г.

Спомени за съвместната служба с генерал Събев – “строгият, безкомпромисен командир и възпитател”, споделиха последователно генерал-полковник Добрев, армейски генерал Мутафчиев и генерал-полковник Тотомиров.

ЦУС на СВВБ удостои посмъртно генерал Събев с юбилеен медал “65 години от Победата над хитлерофашизма”, който беше връчен от генерал-полковник Хр. Добрев на първородния син на генерал-полковник Събев полковник от запаса Любомир Събев. На семейството бяха връчени паметни адреси от директора на Дирекция “Логистика” в Щаба на отбраната бригаден генерал Живко Михайлов и от ЦС на СОСЗР.

Полковник от запаса Любомир Събев благодари от името на семейството за добрите думи и спомени и заяви, че за наследниците на генерал Събев всичко, свързано с неговия живот и дейност е свято и те ще го предават от поколение на поколение.

Снимка: Димитър Бебенов