Аню Ангелов -танк-пожарна, или осми шланг-шеста струя?

04.07.2012 г. Аню Ангелов -танк-пожарна, или осми шланг-шеста струя?

Красен Гоцеделчевски

 

«Реакцията на държавата при пожара не е закъсняла» Дрън, дрън та пляс. Само така може да се коментират думите на военния министър, който пак иска да се превърне в адвокат на правителството и Борисов, без никой да му е искал това. Абе то половината Бистришка Витоша пламно в огин та чак до Железница, стотици декари гори се изпепелиха, другите министри бият тревога, а Аню успокоява народа.
Една от големите задачи на армията е да помага на хората при бедствия. И армията го прави.Друг е въпросът какво е направило ръковоството на министерството на отбраната за да организира тази помощ.
Хвала на Военновъздушните сили. Вертолетчиците нямат нужда от толкава теманета и хвалебствия. Те знаят какво трябва да правят, когато трябва да дадат рамо на населението. Жалкото е, че разполагат само с няколко полуоборудвани хеликоптера и има риск някои от машините да пламнта като при Бетоловото. Не, не искам да съм лош пророк, но вече няколко години Аню Ангелов и ръководството парадират с модули и готовност за помощ на населението, но гръмне ли камбаната се ослушват като зайци на лов.Като няма пари за модернизация и нови изтребители, толкова ли е трудно и скъпо да се оборудват повечето от вертолетите с техника и устройства, с което не биха се създавали трудности пред държавното ръководство.Тогава приносът на армията би бил тотален и важен.
В гасенето на пожара се включиха няколко три дузини химици от Мусачево, които Аню също искаше да съкрати до крак. Но къде са другите воини? Ами няма ги. София е останала без войска и не дай си боже да трябва да се помага повече на столичани.
Сапьорите са далече и май никой не се сети за тях. Пък и те са орязани като селски плет. Нямат ли инженерни войски машини, които да направят прословутите просеки над Бистрица? Няма ли обучени командири от инженерни войски, които да поведат воините след себе си? Май са кът. И те са съкратени до ненормания минимум.Май и те са на път да влязат в червената книга на изчезващия вид.
Когато над Витоша дими, като че ли пак става актуална репликата «Да дойдат танковете!». Да дойдат, ама са са далече. Има няколко десетки дула в Сливен и толкоз. Иначе танковете са яки машини, биха могли да направят не просеки, а цял път, който да опаше пожара. Въпросът е дали има подготвени танкисти и дали механик-водачите са готови да изпълнявят третата главна армейска задача по подпомагане на населението при пожари и бедствия. А може би ръководството на армията го е страх да повика танкистите от Сливен към София. Защото след поредните съкращения в танковия център, танкистите може да обърнат дулата на разклона при Панчалево вместо към Витоша към София. Знае ли човек?
На помощ като Радецки пристига от Търговище танк-цистерна. Последно изобретение на българската военна мисъл. Аню Ангелов се изпъчи гордо пред журналисти в правителството и изрече, че танкът-пожарна в пет следобед ще е на позиция и ще гаси пожара. Ами този танк на самоход да беше тръгнал щеше да пристигне по-бързо в Бистрица и без пластмасови тракове. Но пък щяха ли да издържат магистралите. И само един ли е тази танк-пожарна последна дума на техниката. Той ли ще измие очите на военното ръководство и ще спаси Витоша?

Аню си е Аню. И в пожара за Витоша той се включи като осми шланг, десета струя в гасенето. Премиерът знае какво е това.Просто е дошло време такива хитри министри, които не могат да ръководят мисията на армията дори в мирно време, да си ходят.Представяте ли си какво ще е на война или в по-сложна обстановка?

Минало е времето , и като на политик и министър в амията, на презрели експерти от типа на Аню Ангелов. Ако беше на място би вдигнал половината армия за гасене на пожара. Би проявил иницатива,без да чака указания и разчита на главни комисари и земеделски министри. Сам би бил танк-пожарна. Ама...

Сега военния министър е намерил щит и броня в армията и когато някой го критикува и кори казва заплашително, че не би позволил да се напада и да се обижда армията.Г-н Ангелов, хората обичат армията си, разчитат на нея. Те са против вас и вашето некадърно ръководство. Затова не размахвайте армията като знаме в собствен интерес и защита.