Новини от ВМС: Кораби и вертолети на „Бриз-2012”

27.06.2012 г.   Новини от ВМС: Кораби  и вертолети на „Бриз-2012”

 Otbrana.com

Военноморското учение с международно участие „Бриз – 2012 г.” се провежда от 22 юни до 1 юли в западната част на Черно море. В него участват над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и около 900 души личен състав от българските Военноморски сили, както и взвод от Сухопътните войски.

В учението „Бриз – 2012 г.”  участват и екипажи от Военноморските сили на Турция с една подводница, два ракетни катера, два миночистача и един спомагателен кораб,  един патрулен катер от Военноморските сили на Гърция, самолет от патрулната авиация на САЩ  P-3C ORION, както и три кораба от Втората постоянна група кораби на НАТО: германската фрегата „BAYERN”, френската фрегата „COURBET” и турската фрегата „GEDIZ”.

Целта на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между военноморските сили на участващите страни чрез отработване на задачи, изпълнявани от военноморски компонент на многонационално  оперативно съединение по време на операция в отговор на криза, както и да се потвърди сертификацията на кораб от българските ВМС  – фрегата „Дръзки”.

По време на шестнадесетия по ред “Бриз” участват представители  на Държавната агенция за бежанците, Българския Червен кръст, главни дирекции „Охранителна полиция”, “Гранична полиция”, „Пожарна безопасност и защита на населението”, дирекция „Национална система 112” и Областна дирекция - Бургас, Изпълнителна агенция “Морска администрация”, „Пристанище Бургас” ЕАД, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Регионална инспекция по околната среда и водите - Бургас, Областна администрация - Бургас, Община Бургас,  както и медици от Болнична база за активно лечение – Варна и от Центъра за спешна медицинска помощ – Бургас, и др.

Усилията са насочени към повишаване на подготовката на  военнослужещите от ВМС за взаимодействие с представители на държавни ведомства и неправителствени организации в действията при ликвидиране на последици от терористичен акт (борба с пожар и нефтен разлив), оказване на хуманитарна помощ на бедстващо население при природни бедствия, в съвместни операции по търсене и спасяване на море, както и при оказване на хуманитарна помощ и приемане на територията на страната на евакуирани чужденци, търсещи закрила.

Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Румен Николов. Офицер, провеждащ учението е заместник - командирът на ВМС комодор Георги Мотев. Командир на корабното оперативно съединение е комодор Митко Петев. Сформиран е брегови щаб за управление на учението, под ръководството на капитан І ранг Коста Андреев - началник на Щаба на ВМС.

Сценарий

Сценарият  на „Бриз – 2012 г.“  е основан на провеждането на операция в отговор на криза,  с мандат на ООН, съгласно чл. VII от Хартата на Обединените нации.

Кризисната обстановка на въображаемия остров Вити Леву, намиращ се в западната част на Черно море,  на около 70 морски мили на изток от българския бряг, от 2002 г. се характеризира с  периоди на затихване и ескалация.

Унищожително земетресение от началото на годината и разпадането на държавността в двете островни държави Амбърланд и Грийнланд водят до  хуманитарна криза и създават  условия за незаконни действия и в прилежащото морско пространство, в т.ч. и за широко мащабна пиратска дейност.

Разрасналата се пиратска активност принуждава  международната общност да предприеме спешни мерки за разрешаване на проблема. На 16 април 2012 г. Съветът за сигурност на ООН приема  резолюция за налагане на оръжейно ембарго на Вити Леву, прекратяване на пиратството край острова и дава мандат на НАТО от 15 май до 31 август 2012 г. да проведе операция в отговор на криза “CHALLENGE”

Учебните действия по време на „Бриз – 2012г.“ съвпадат с най-интензивния период на операцията в отговор на криза.