Военният министър проверява по складовете боеприпасите

19.06.2012 г. Военният министър проверява по складовете боеприпасите

 Аню Ангелов иска законови промени, за да се справи с проблемите на утилизацията


Спирдон Спирдонов (argumenti-bg.com)

Нещата стигнаха до там, че политическото ръководство на Министерството на отбраната се нагърби да проверява в поделенията как се съхраняват боеприпасите. По този повод министърът на отбраната Аню Ангелов е бил в авиобаза „Граф Игнатиево”. Извършил е проверката и, както каза по БНТ, нарушения няма. Неговият заместник Валентин Радев проверява други складове. И там нещата били наред. Освен това имало заповед на началника на отбраната за извънредна инвентаризация на боеприпасите във войсковите формирования.
Поводът за всичко това са заловените 103 ракети „въздух-земя” в района на пътен възел „Петолъчката” по време на взривовете в складовете на „Берета Трейдинг”. Министърът все още очаква доклада от служебната проверка, но обеща да вземе строги мерки, включително и с освобождаване от армията. Нарушението, според него, се изразява в незавеждането отново в склада на неизстреляни ракети. Така в авиобаза „Безмер” се е получило това количество незаведени неуправляеми реактивни снаряди. Под прикритето на това, уточни министърът, че са имали да връщат шест такива снаряди на ВМЗ, са натоварили допълнителни количества, за да изчистят поделението. Правилното било да ги заведат и да ги сдадат както се полага. Това е грубо нарушение на устава и на нашата наредба за съхраняване на оръжията и боеприпасите и ще последват много строги наказания, подчерта Аню Ангелов. За съжаление в авиобаза „Безмер” организаторската работа и на командира, и на щаба не е на необходимото ниво и те ще си понесат последствията, каза още той.
От Министерството на отбраната се надяват Комисията по бедствия и аварии да му възстанови половин милион лева, които ще отидат за участието на армията в разчистването на взривените складове на „Берета Трейдинг” и района около тях.След това държавата можела да си иска парите от фирмата. Самото министерство не се надява на кой знае какви приходи от неустойки от неизпълнение на договора с „Берета Трейдинг”. Важното е, посочи министър Ангелов, че в рамките на това, което не е изпълнено по договора, ще изтеглим банковата гаранция, която гарантира авансово платените средства на фирмата. Самият договор ще бъде разтрогнат през тази седмица. Вече било налично условието да има обективна невъзможност за неговото изпълнение.

Като абсурдни министърът на отбраната определи настояванията армията да утилизира излишните си боеприпаси. Що се отнася до държавните фирми, те участват в търга, ако имат интерес. ВМЗ, които са със 100 процента държавно участие, имат възможности, но не участват, даде пример министърът. Като изход, той посочи промяна в закона за обществените поръчки, с която принципалът да има право да дава на своите фирми изпълнението на дадени поръчки. Това не е прието.
Необходима е промяна в закона, с която да се отвори забраната фирми от други държави от ЕС да участват в подобни търгове, смята министърът на отбраната. Такива случаи е имало през 2008 г. Когато са в по-големи количества, те ги изнасят, унищожават ги в своите заводи, които са високо технологични и относително по-малко опасни. Промяната на закона вече е в парламента. У нас, отбеляза министърът, винаги ще има около три или четири хиляди тона боеприпаси, които трябва да се утилизират. В момента са 14 хиляди тона. Веднага след взривяването на поделението в Челопечене през лятото на 2008 г. са били 45 хиляди тона.

Министърът е категоричен, е „Берета Трейдинг” не е спазила технологичните изисквания, нарушила е договора, който предполагал унищожаване на боеприпасите, а не извличане на взривно вещество от тях.

По-рано бе разпространена информация, че изпълнителят носи пълната отговорност за щети на Министерството на отбраната и на трети лица от приемането на боеприпасите от военното формирование до момента, когато сдаде остатъчните продукти от демилитаризацията. В предмета на договора били включени и бойни части на зенитно управляеми ракети В-750-В, които в зависимост от конкретната модификация могат да бъдат различен цвят, различна форма, но са бойни части за една и съща ракета. Изрично и еднозначно било записано, че те трябва да се демилитаризират, т.е. утилизират, чрез взривяване. Защо тези бойни части не са взривявани, а по тях са извършвани различни манипулации от работници на фирмата – на този въпрос трябва да отговори изцяло изпълнителят, той е бил длъжен да ги взриви съгласно нашата спецификация, заяви министърът на отбраната.

 

На снимката: Ракетите, които накараха лично министър на отбраната да проверава складовете за съхранението им.