Простатата? Оплакванията започват след 50 години

01.06.2012 г. Простатата? Оплакванията започват след 50 години

 С намаляването на серумния тестостерон, намалява половата активност и се увеличава простатната жлеза, но тя не е абсолютно условие, наличието на което да води до полова слабост, казва д-р Цветко Цветков – уролог в МБАЛ „Св. Пантелеймон” в Ямбол.

Илко Капелев

Информационна среща с д-р Цвятко Цветков за проблемите на простатата се състоя във Военен клуб – Ямбол. Тя бе част от кампанията за мъжко здраве „Отиди на лекар”, която стартира в началото на април 2012 г. по инициатива на Българско урологично дружество, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари и БЧК със съдействието на ГлаксоСмитКлайн. Основна цел на инициативата е да бъдат насърчени всички мъже над 50-годишна възраст да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простата и да посетят личния си лекар или специалист-уролог. Кампанията „Отиди на лекар” е свързана със заболяването доброкачествена  хиперплазия на простата и разясняване на ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им. След срещата разговаряхме с д-р Цветков – уролог в МБАЛ „Св. Пантелеймон”.

- Д-р Цветков, много ли са мъжете в България, които страдат от заболяване на простатата?

- Много са. Общо взето можем да кажем, че на 60-70-годишна възраст около 60 процента от пациентите имат заболяване на простатата. Част от тях са с по-тежко изразена симптоматика, други – по-леко. Смята се, че на колкото години е човек, такъв процент от тази възрастова група имат това заболяване. Над 50-годишна възраст 50 процента имат такива оплаквания. Това е доказано с биопсичен материал при изследване на клетки от простатата. Тоест, заболяването е много често.

- Имате ли данни на кое място сме в Европа по заболяване на простатната жлеза?

- Не, нямам такива данни. Не мога да посоча конкретна цифра, но тя е почти еднаква както в другите развити страни. То е обяснимо, защото това е заболяване на напредналата възраст.

- Кои са основните симптоми при това заболяване?

- Основните симптоми за простатната хиперплазия са учестеното уриниране, уринирането с по-чести позиви – понякога с елемент на неотложност; уриниране на тънка струя, с чувство на недоизпикаване, с позиви за уриниране нощем – пациентите съобщават, че първите позиви ги получават обикновено около 2 часа през нощта. Това са основните симптоми.

- Мъжете много се страхуват, и вероятно с основание, от заболяване на простатата. Всяко заболяване на простатната жлеза ли е опасно?

- Всяко заболяване може да предизвика определени усложнения, които да застрашат здравето и живота. Но първо – най-опасно, е карциномът на простатата, т.е. ракът. Хиперплазията на простатата е най-масовото заболяване, но за него има медикаментозни средства, а при недостатъчен ефект с тях имаме различни хирургически способи, с които можем да облекчим състоянието на пациента и да подобрим неговото качество на живот.

- След 50-годишна възраст мъжът колко пъти трябва да посещава лекар?

- Между 50 и 60-годишна възраст мъжът трябва да посещава лекар веднъж на две години при липса на оплаквания. Подчертавам – при липса на оплаквания. Но от 60-годишна възраст веднъж годишно задължително.

- Коя възрастова група е най-застрашена: над 50 години, над 60 години?

- С напредването на възрастта процентът на заболеваемост на простатата нараства. Тоест, процентът на боледуващите на 80 години е по-висок, отколкото на 60. С възрастта заболеваемостта нараства.

- По време на тази кампания научих един доста стряскащ факт: че след 60-годишна възраст 8 от 10 мъже имат проблеми с простатата. Това така ли е?

- Шест от десет - бих казал да.

- Д-р Цветков, пречи ли заболяването на простатата на секса?

- Отговорът не може да бъде абсолютно точен. Заболяването на простатата и половата активност имат връзка, тъй като развитието на хиперплазията на простата се получава с намаляване нивото на серумния тестостерон, който е в основата на половата активност. Следователно с намаляването на серумния тестостерон, намалява половата активност и се увеличава простатната жлеза. Но тя не е абсолютно условие, наличието на което да води до полова слабост.

- Действа ли алкохолът при здрав човек на простатата, уврежда ли я? Ние българите обичаме вечер да правим разбор на деня зад чашка ракия със салата…

- При пациенти с развита симптоматика на простатна хиперплазия или на друг вид заболяване на простатата алкохолът вреди, защото води до увеличаване обема на простатата. Чаша червено вино, например, или 20-25 грама концентрат не би трябвало да влияе на организма. Говорим за хора, които имат развита симптоматика. Който е здрав и се чувства здрав, алкохолът не може да му навреди.

- В крайна сметка какво трябва да прави един мъж, като навърши 50 години?

- Над 50 години един мъж трябва да посещава поне веднъж годишно или на две години веднъж уролог. Няма средства, които той като предприеме, да намали риска от развитие на хиперплазия на простатата или друг вид страдание на простатата. Това е едно изменение, което се съпътства от възрастта и което не можем да избегнем. Това е което можем да направим, т.е. бидейки под периодичен лекарски контрол да установим в по-ранен стадий някакво заболяване, ако такова се появи.