Екипът убил талибан в Афганистан, временно не изпълнява задачи

24.04.2012 г. Екипът убил талибан в Афганистан, временно не изпълнява задачи 

Красен Костадинов

 

Екипът , който разстреля преоблечев в униформа на афганистанската армия талибан, временно е спрян от изпълнението на задачи по обучението на военнослужещи от батальон  на АНА- това каза по БНТ министърът на отбраната Аню Ангелов. Той потвърди думите на  на генерал-лейтенант Атанас  Самандов, че целта на атаката и инцидента е била да се разруши доверието между българските групи и афганистанските военнослужещи в този район на страната. Повтори, че  наши разузнавачи са имали данни за талибански атаки  дни преди случая.

“Повишено е нивото на риск в Афганистан. Нашите части действат с висок професионализъм. Обстрелът срещу нашите оказа своето влияние, защото има напрежение. Екипът не изпълнява задачите си по моя заповед, но те са действали професионално. Вярвам, че постепенно напрежението ще бъде овладяно. Случаят се разследва. Имахме данни за готвени атаки и екипът ни трябваше да се изтегли от базата. Още на 10 април бяхме получили данни на внедряване на групи в Кандахар. И то така стана”.

Подготвяли са се цели групи за атаки по сили на коалицията. Но остана незададен въпросът, защо след като са знаели за това, се е стигнало до случая със стрелбата, а не са взети необходимите мерки за предотвратяване на  инцидента. Та в Афганистан не трябва да си военен разузнавач, за да знаеш, че от талибаните се очакват атаки по всяко време на денонощието.

Министърът на отбраната каза още, че не е в състояние да реабилитира уволнените дисциплинарно в Кандахар военнослужещи за нарушение извършено в началото на 2009 г. Те са осъдени и затова е последвало дисциплинарно уволнение. Сега ще съдят страната и армията в Страсбург.

«Знам, че в случая не е имало опасност. Те са освободени от армията, защото са осъдени. Това, което правим в момента, е да не допускаме и да няма ни най-малка нотка на неподчиненост. Хората там са под голям стрес. Ако има такива, които не се подчиняват, незабавно се извеждат от операцията”, добави министърът.

Годишната издръжка нашите контингенти е 55 млн. лева, но всяка една стотинка за нашите бойци се цепи на две и се оправдава.Ще изтеглим нашите войници от Босна, които са 110 човека. Към 2014 трябва да имаме общо 130 души, които да участват в мисии”, каза още Ангелов.

Военният министър Аню Ангелов обяви, че не може да отговори на въпроса, кой ще е новият началник на отбраната на Българлската армия. Очаква решение и предложение на президента и правителството.

И накрая едно предложение на Otbrana.com: След като нашите  воини от екипа за подпомагане на Афганистанската армия са действали съгласно правилата и са ликвидирали  опасен талибан, да бъдат удостоени с президентска награда. За същото да бъдт предложени и разузнавачите, които са имали информация за бъдещите атаки на талибаните. Те заслужават награди не по-малки от тези , които заслужиха воините от СВ и ВВС,, които помогнаха на хората от село Бисер.