Почетоха делото на генерал Германов – емблематична фигура за тила на Българската армия

05.04.2012 г. Почетоха делото на генерал Германов – емблематична фигура за тила на Българската армия

 Спирдон Спирдонов

 

90-а годишнина от рождението на генерал-лейтенант Герман Германов бе отбелязана днес в НВИМ. Честването бе организирано от Клуб „Тил” на СОСЗР, който носи името на генерала. От 1958 до 1981 г. генерал-лейтенант Германов оглавява Тила на Българската народна армия. Много са заслугите му за развитие на различните видове осигурявания на Българската армия. Те бяха отбелязани в словата на полковник от запаса Иван Йорданов – председател на клуба и генерал-лейтенант от запаса Димитър Тодоров, който има дълга служба с генерал Германов в полосата на бившата Трета Балканска Дравска армия.

От името на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов поздравителен адрес до близките на генерал Германов прочете директорът на дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната бригаден генерал Живко Михайлов (на снимката). Председателят на ЦКК на СОСЗР генерал-майро от резерва Георги Кендеров връчи на съпругата на генерал Германов Вангелиса Германова възпоменателна грамота от съюза. Поздравителен адрес до близките имаше и от Общинския съвет на СОСЗР в Дупница, който бе прочетен от неговия председател полковник от запаса Иван Шопов.

От името на близките на генерал Германов благодари неговият внук Герман Германов. Дъщерята на генерала връчи на музея дарение от лични вещи на нейния баща. Внукът получи от клуба сувенирна чаша за чай с образа на неговия дядо.  

Снимка Димитър Бебенов