Политиките на Аню Ангелов - едни духат чорба, други викат \"Ура!\"

16.03.2012 г. Политиките на Аню Ангелов - едни духат чорба, други викат \

Красен Неврокопски

Социалната политика на Министерството на отбраната за последната петилетка на хората е ясна – от Цонев до „мижем да те лажем”. Ласкателството е издигнато в ранг на  министерска политика. В кадровата политика депопитизацията е в карцера. Предлагат служба „Военна информация”  да се нарича „Цивилна информация”. Кой изкачва  върха на армейската  пирамида ?

 

Когато става въпрос да се сринат социални придобивки на военнослужещите, военният министър Аню Ангелов  винаги е  в челните редици (и като стар комунист, дълги години  член на БКП и  сега като лют демократ). Нека говорят фактите. Министър Цонев намери начин и го въведе - живеещите във ведомствени жилища да не плащат наем. Ангелов го премахна, като си помисли, че е направил нещо и е хванал Господ за ушите. Хванаха се  воините за друго. Сега тази категория военнослужещи плаща наем, а другите получават обезщетение. Ако се направи точна сметка,  ще се  види, че са на едно дередже. Влезте в някое ведомствено жилище и ще разберете за какво иде реч. Те са на годините на дедите и бащите на ползващите ги.

Когато военният вминистър прочете написаното, навярно ще се провикне като Боримечката, че това не е вярно и ще покани част от удобните му медии и журналисти там, където ще дойде на „Цоневия- както за отремонтирането на общежитията, така и за закупуването на ведомствени жилища по гарнизони за военнослужещите. Да не говорим за извършените ремонти в почивните станции и на съществуващите сега военни клубове,  или за изградените детски градини и спортни центрове. Ще припомня и вдигнатите заплати във  ведомствто от бившия министър, без които управлението на Аню Ангелов никак нямаше да е комфортно и безоблачно. Ако има нещо свястно в социалната политика на МО, то то е свършеното от подсъдимия Цонев. Другото е мижем да те лажем!

Сега най-доверените люде на министъра, онези от „нашите, го ласкаят, че МО не получава критики за бонусите или очакваното от години и  впоследсвие отменено ДМС (допълнително материално стимулиране), което останалите министерства и ведомства са получавали ежегодно. Но никой не се съобрази с мнението на обикновените воини, пък и като че ли се забрави, че Ангелов бе изигран интелигентно от финансовия бос на държавата. В  някои от МО-средите още се говори , че военният министър е бил предупреден за подготвяния от демократичната опозиция сатър за бонусите. Ако се изчисли колко парични средства са раздадени  само в годините от мандата  на Гражданите за европейско развитие на България (убеден съм, че не е любима партия на Аню Ангелов), ако прибавим към и тези от  времето на тройната коалиция, ще се разбере, че като министър Аню Ангелов има дълго време да мечтае за такъв годишен бюджет на МО.

От всички посоки се вижда, че „министерската свита /  заместник–министърката, кандидат за посланик и гафаджия; на началника на политическия кабинет – сивия кардинал на ведомството; директора на дирекция „УЧР - угодника и мандатоносителя; една правистка- вярна и безславна и няколко приближени от висшия команден състав/  реже и коли във ведомството. Много са извършените от тях мръсотии, представяни като реформа. Много са пострадалите и унижените офицери и цивилни служители.  Да вземем като пример ненастъпилата промяна в чл. 160, ал. 1, т.т. 1,7 и 8 от ЗОВС на Република България от  декември 2011 г. Или най-пресните промени в подписания и обнародван вече Указ на новия президент относно утвърждаването на длъжностите във ВС на РБ, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания (генералски/адмиралски). Целта в тях е една и се постига   сто на сто-  води до разчистване на сметки.

 В направените промени не са изравнени званията в т.т. 2 и 3, за което писахме  в  нашия сайт в края на 2011 г. (и Аню Ангелов  е бил заместник-началник на ГЩ, но тогавашните, по-умни от него военноначалници, не са го игнорирали така, както той прави сега).

За дирекция „Отбранителна политика” отпадна генералското звание. Както винаги мотивите на министъра  са неиздържани. Той  два пъти едно и също не казва. Но в случая,  за тази длъжност, е прав – нали офицерите са деполитизирани. Свестните в   МО и Щаба на отбраната отдавна се съмняват, че след бригаден  генерал Стефан  Янев и направената промяна в президентския указ, длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика” ще остане дълго време вакантна. Защото школникът с червено потекло Йордан Божилов я пази за себе си. Със сигурност след време ще я заеме, ще му я дадат, макар да се говори, че  е в кюпа с  дрехи „по поръчка” и здрава комисионна. Майната им на полковниците, завършили какви ли не престижни академии и курсове. Майната им...  Защото надигнеш ли  глава, може да считаш, че отмъстителността ще те постигне, както пишеше навремето във военната клетва. Но млъкни сърце, за всичко има „видов ден” – и той ще дойде.  Военните знаят и помнят.

Откакто Аню Ангелов е министър на отбраната по-политизирани генерали и адмирали в армията май сме нямали. Има сред тях и честни хора, успели да се съхранят по някакъв начин. Но деполитизацията е празна приказка, когато човек си пази  хляба. Страх ги е хората, да не го загубят или изпуснат. Ето и  пример. Една част от генералите и адмиралите,  макар че са учили в Русия, са забравили не само къде е посолството на тази велика държава в София, но дори и на тези страни, които са били в състава на бившия Съветски съюз. Защо ли ? Може би, за да не ги видят американският посланик или васалите му в МО.                

Навярно следите фарса със служба „Военна информация” Сериозни зевзеци предлагат тя вече да се нарича служба „Цивилна информация”. Имахме една истински работеща институция,  с традиции и изключителен авторитет. Но  и тя по анювски вече е почти разбита. Нямаше ли кой да му „светне” на министъра, да не закрива генералските длъжности в тази служба? Е, това може да се отчете като  лична негова победа (като има кой да му вярва). Но за останалите и останалото  е ясно – в ход е политическа чистка.

Късно ли е дошъл новият президентски съветник на „Дондуков” 2,  времето ли е бързало, но и той замълча по проблема на военното разузнаване. Та нали в продължение на една дузина години е ял бял хляб там. Или и него го е  страх от злопаметния Аню Ангелов, който се прави на първа дружка на президента.

От написаното досега в медиите може да се каже, че началникът на отбраната,  генерал Симеон Симеонов, има някакъв шанс да му се удължи мандата. Моята  мнение е, че Аню не мисли така. Как аз си представям нещата ?

Вероятният нов началник на отбраната ще е вицеадмирал Манушев (от варненското лоби) – опозна Китай,  с президента беше в  Афганистан, гостува в Европейското командване на силите на САЩ в Европа и центровете за подготовка на СВ в Германия (Хохенфелс и Графенвьор),  воден  от заместник-министъра на варненското лоби с една единствена цел - да се насажда на американците мнението, че по погрешка адмиралът е  учил в Русия и е най–достойният за големия армейски пост.  Другите – кучета ги яли. На едни ще им се затвори пътя с промените в указа на президента. На други ще им се удължи мандата в странство и ще им се покаже колко ги ценим. Трети ще си идат като прокудени и  обидени.

Тризвезден заместник на моряка с лампази  се очертава да бъде генерал-майор Константин Попов.  Той  е  командирът, който има поддръжката на хора от ръководството на страната. Има  висок  рейтинг и медиен комфорт. За Аню Ангелов синята войска е  вид въоръжени сили №1. А и във Военновъздушните сили успехите  са повече от проблемите и произшествията.

Двузвезден генерал, заместник на началника на отбраната, се предвижда  да е сегашният заместник-командир на Сухопътни войски бригаден генерал Нейко Ненов. Любознателната цивилна публика трябва  да го помни от „Господари на ефира”, където не бе дадена най- точната оценка за участието му в действията по спасяване в село Бисер. Като знакова се определя специалната му покана за коктейла на „Дондуков 2” в президенстството за националния празник. Знакова! Издигането на бригадния генерал към върха на пирамидата военният министър ще аргументира  с необходимостта от подмладяване на Щаба на отбраната. В същото време ще направи   реверанс на свой  съветник и приятел, бивш министър на отбраната, който  стоял зад гърба на бъдещия двузвезден.

Може и да греша в някои изводи и прогнози, но със сигурност, след време, грешките   се оказват верни. Военният министър знае как да противопоставя генерали един на друг и как да разбива единството на генералитета

От прословутите планове и планчета на сегашния министър на отбраната би имало някаква полза във времето на реалния социализъм. В днешния ден на криза и военен бюджет само за заплати, всякакви директивни документи , програми и книги, както едно време,  само отчитат, без да вършат работа. Това е.

В едно няма как да греша. Политиките на Аню Ангелов са едни и същи във всички армейски сфери , откакто е станал и бил някакъв началник. Едни духат войнишката чорба. За други - ура, ура, ура! Зад всичко прозира личният му интерес. Нравът си  той не променя.


Военният министър се завърна читав и без картон от Катар. Ньойската авантюра продължава!

На снимката: Това е голяма  част от  вярната свита на Аню Ангелов