Новият изтребител е на половин полет от България

27.02.2012 г. Новият изтребител е на половин полет от България

 Спирдон Спирдонов

Задоволително е постигната целта на Министерството на отбраната (МО) по разработването на Инвестиционния проект за придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка. Това е оценката в отчета на министерството за изпълнение на целите, заложени в Програмата на правителството за европейското развитие на България. Според документа „задоволително” означава 50 на сто при планирано за миналата година 100 процента. За 2012 г. тази цел не присъства в такъв конкретизиран вид в програмата на правителството. Записано е, че до декември 2012 г. ще тече процесът на „реализиране на инвестиционните проекти от Инвестиционния план-програма”.

В споменатия Инвестиционен план-програма на МО до 2020 г. се посочва, че с придобиването на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка се цели за постигане на способности за осигуряване на въздушен суверенитет на Република България в интегрираната система на ПВО на НАТО,  за охрана на въздушното пространство, за нанасяне на удари по морски и наземни цели и разузнаване от въздуха и за преодоляване на критичната технологична изостаналост от съюзниците в НАТО.

Самата програма на МО обаче е разчетена при бюджет за отбрана от 1,5 на сто от БВП. Това допускане засега не е налице. Процентът е около 1,2.

Отказали ли сме се от придобиване на нов изтребител? На първата си среща (13.02.2012 г.) с политическото ръководство на МО и висшето военно командване президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев отговори така на този въпрос: „Да, работим по темата за многоцелевите изтребители”. Премиерът Бойко Борисов бе категоричен пред журналисти по време на посещението си в Бургас (04.01.2012 г.): „България няма да купува нови самолети - изтребители, докато има криза и докато се решават въпросите с науката, културата и театрите, които 50-60 години не са ремонтирани”. В едно от интервютата си от края на миналата година министърът на отбраната Аню Ангелов посочва: ”Не сме се отказали от многоцелевия изтребител, напротив. През февруари очакваме уточняване на някои оферти, които някои държави считат, че могат да подобрят. Вероятно няма да обявим самия конкурс през идната година поради липса на осигурени средства. За да разкрием конкурс по Закона за обществените поръчки, трябва да има осигурени средства за първоначалния му етап. Ако ги няма, нямам право да го открия. Затова отлагаме за 2013 г. Това е дългосрочен проект, той не е толкова необходим сега, колкото през 2015-2016 г., когато основното въоръжение на ВВС излиза от ресурс.” 

Преди няколко дни pan.bg направи обобщение на постъпилите в МО предложения от държави и производители на самолети: за нови изтребители Gripen от Швеция;  за нови и употребявани изтребители F-16 от САЩ; за нови изтребители F-18 от САЩ; за нови изтребители Eurofighter от ЕАDS;  за употребявани изтребители Eurofighter от Италия. Освен тях има още няколко предложения от израелски фирми, които са направили работни срещи, презентации и са предоставили информация за други типове употребявани изтребители. Това са израелските фирми IAI и Elbit Systems, които предлагат съответно модернизирани изтребители Kfir и F-5. 
Министерството на отбраната вече обяви обществена поръчка за оценка на техническото състояние и за удължаване на ресурса на четири самолета МиГ-21. Самолетът-войник, както някои с основание го наричат, едва ли ще спаси положението. Има ли „План Б”? Според
aeropress-bg.com отговорът е положителен. Какви са аргументите в полза на тази теза? На първо място е процедурата за удължаване на междуремонтния ресурс на МиГ-21 до края на тази година.
В същото време министър Ангелов обяви, че пенсионирането на Су-25 се отлага за 2013 г. Предвид остатъчния ресурс смело можем да се предположи, че Су-25 ще лети поне до средата на 2013 г., а спарките и през първото тримесечие на 2014 г. Ако икономическата обстановка не позволява стартиране на реален конкурс в следващите две–три години (което логично отлага и доставката с поне четири–пет години) от  
aeropress-bg смята, че трябва да се помисли за малка модернизация на наличните МиГ-29 (комуникация, навигация и опознаване) и може би допълнително удължаване на живота на щурмовите Су-25 чрез извършване на капитално-възстановителен ремонт.

Засега едно е ясно. Новият многоцелеви изтребител е на половината си път до авиобаза „Граф Игнатиево”. Кога ще кацне е въпрос финансови възможности, на най-вече на политическа воля. Като че ли втората половина от полета му ще трае доста по - дълго.

На снимката: Швеция ни предлага само нови изтребители

Четете otbtana.alle.bg