Какъв изтребител ще получи България?

12.02.2012 г. Какъв изтребител ще получи България?

 Коментар на Pan.bg

Заглавието на този коментар би трябвало да бъде "Какъв изтребител ще избере България?". Последните политически събития обаче, сред които срещите на премиера Борисов с германския канцлер Ангела Меркел и американският държавен секретар Хилари Клинтън, ни навеждат на мисълта, че на малка България едва ли ще й бъде предоставена възможността свободно да си избере модерни многоцелеви изтребители. С други думи изборът на тези скъпоструващи самолети ще бъде по-скоро политически, отколкото експертен. И така - с какви предложения за изтребители разполага Министерството на отбраната към настоящия момент? Според публикувани в пресата изявления на военния министър Аню Ангелов, неговите заместници, както и представители на фирмите производители това са следните предложения: 
1. за нови изтребители Gripen от Швеция; 

2. за нови и употребявани изтребители F-16 от САЩ; 

3. за нови изтребители F-18 от САЩ; 

4. за нови изтребители Eurofighter от ЕАDS; 

5. за употребявани изтребители Eurofighter от Италия. 

Всички тези предложения са предоставени официално на Министерство на отбраната през първата половина на 2011 г. в отговор на запитвания от българската страна. Освен тях има още няколко предложения от израелски фирми, които са направили работни срещи, презентации и са предоставили информация за други типове употребявани изтребители. Това са израелските фирми IAI и Elbit Systems, които предлагат съответно модернизирани изтребители Kfir и F-5. 
По отделен план върви и проучване за възможностите за доставка на употребявани изтребители F-16 за България от някоя от европейските страни-членки на НАТО. Проучването се извършва от европейския клон на американската фирма Lockheed Martin, чиято централа е разположена в Брюксел, а отделните офиси - в Атина, Берлин, Букурещ, Варшава, Лондон, Мадрид и Рим. Това проучване е започнало още преди около 10 години и в неговите рамки са осъществени контакти с правителствата на Белгия, Холандия и Португалия, чиито военно
-въздушни сили разполагат с употребявани изтребители F-16. Още по времето на правителството на НДСВ (2001-2005 г.) на България са предложени употребявани изтребители F-16 от Холандия. Предложението е връчено на Министерството на отбраната от тогавашния посланик на Кралство Холандия в България. От тогава се промениха доста неща, някои от холандските изтребители F-16 бяха продадени на Чили, но в общи линии предложението на Холандия към България е валидно и до днес, разбира се при по-ниски цени на предлаганите изтребители, които междувременно са остаряли с още няколко години. 

В последно време стана ясно, че и Португалия е предложила на България 8 броя употребявани изтребители F-16. Информацията все още не е потвърдена официално от българска или португалска страна, но е била обсъждана неколкократно по време на различни събития в Португалия през последните два месеца. Едно от тях е голямото учение с международно участие Real Thaw 2012, което се проведе в периода 23 януари - 3 февруари 2012 г. В него участваха ВВС на Португалия при поддръжка от страна на Сухопътните войски и флота на страната, а сред чуждестранните участници бяха НАТО, САЩ, Великобритания, Испания и Холандия. От проведените неформални разговори по време на тези събития се разбира, че Португалия е предложила на България 8 броя употребявани изтребители F-16 като част от плановете си за продажба на военна техника и въоръжение. Тези планове предвиждат още и продажба на кораби и вертолети, както pan.bg вече информира. 
След като разгледахме възможностите на Холандия и Португалия да предоставят на България употребявани изтребители, идва ред и на Белгия. Всъщност белгийският случай е малко по-особен, защото страната не разполага с достатъчен брой двуместни изтребители F-16 (2 до 3 броя), които да отдели от своя военно-въздушен компонент и да извади на пазара за продажба. На един бъдещ етап това вероятно ще изключи Белгия от страните, които предлагат употребявани изтребители на България. Така, в списъка на участниците ще останат само Холандия и Португалия. 

Имайки предвид скорошното изказване на президента Росен Плевнелие, че към 2020 г. българският гражданин ще получава до 60 % от средния доход на европейския гражданин, а българската икономика ще се придвижи от 74 на 50 място по резултати и конкурентоспособност в света сме принудени без колебание да изключим скъпоструващи нови изтребители като F-16, F-18 и Eurofighter от възможностите за превъоръжаване на нашите ВВС. За съжаление в тази група попада и един отличен изтребител като Gripen, който при една друга, по-благоприятна икономическа и политическа ситуация ще бъде разумният избор за малка държава като България. С посочените от президента Плевнелиев доходи на гражданите и резултати на икономика към 2020 г. България няма да може да поддържа нови изтребители от типа на F-16, F-18, Eurofighter, а дори и значително по-евтиния от тях Gripen. С такива доходи и икономически резултати към 2020 г. ще бъде трудно да се поддържат в строя и употребявани изтребители от типа на Eurofighter. Трудно ще бъде да се поддържат и употребявани изтребители от типа на Kfir, които са изведени от въоръжение към настоящия момент и всяка тяхна модернизация ще постави на преден план множество технически проблеми. И така какво остава като възможности пред българските ВВС? 
За съжаление се оказва, че възможностите в случая са изключително ограничени. За България остава да се надява на Холандия и Португалия да предложат употребявани F-16 на политическа цена или като подарък. И разбира се - да поддържа в строя наличните изтребители МиГ-29 и Су-25, които са доказали своите качества и потенциал през годините, а освен това са и най-доброто, с което разполагаме в момента.