Тревога-а-а във ВА, за стратега Н-ски, Г/аню/ и Вашингтонския договор

02.02.2012 г. Тревога-а-а във ВА, за стратега Н-ски, Г/аню/ и Вашингтонския договор

Карсен Неврокопски

 В  МО се коригира щата на Военна академия и се утвърждава  Правилник за дейността и. По закон и двата документа са от изключителна важност за бъдещето и следваната политика от  ВУЗ-а и трябва  да са приети от Академичния съвет. А вторият  документ,  според Чл. 29 на Закона за висшето образование (ЗВО) се приема задължително и от  Общото събрание на академията. При това съгласно чл. 28. се изисква мнозинство според списъчния състав на събранието, а не обикновенно мнозинство от присъствалите!    Защото според чл. 24 от ЗВО органите за управление на висшето училище са Общото събрание, Академичният съвет и Ректорът! Но никъде не се вижда в този закон  Министерството на отбраната,Аню или създаденият от комодор Ангелов Ректорски съвет. А сега Общото събрание, т.е.  Аньо Ангелов ще матира военните ВУЗ-ве с Правилниците за дейността им,  които ще им бъдат заповядани за изпълнение, и с щатове,  които трябва да гарантират интелигентната отбрана на държавата чрез малка и все по- невидима армия, информират Otbrana.com  будни хабилитирани люде.

Такава ще е армията ни,   според прашясалите идеи на резервистите  от СОР „Атлантик „ подвизаващи се на самоорганизирани "научни" конференции на самозвани експерти, намазали ските на провала на много от  досегашните екипи в МО. Та нали именно тези експерти-хамелеони ,като своя патрон Ангелов, бяха в основата за намаляване на бюджета за министерството на отбраната  и премахването на  социалната политика в законовия и вид, след като вече лично се бяха облажили от нея! Точно те днес изземат функциите на учените хора от ВА и военните вузове. Ето някои „стратегически умозаключения”.

С носталгия по миналото, след като   маршируваха по конгресите на БКП,  сега на състоялата се  национална научна конференция, през първия ден,   плакаха  за  по-рационалното използване на намалените отбранителни разходи, които те самите защитаваха в Народното събрание като реалистични в рамките на Бялата книга,  която изписаха без да са я прочели! И няма нищо чудно, след като на тази конференция  на СОР стратегът  Н-ски роди стратегическа мисъл във вид на бисер ,поучавайки леко и  колегата Лиън Панета /Ха-ха!/, заявявайки : "Свикнали сме, и моите колеги генерали от по- старото поколение знаят- съотношение на силите, вероятни противници на самата граница, развърнати групировки и прословутото три към едно съотношение на силите , при което една отбранителна операция би имала успех"?!  Това съотношение не беше ли за настъпателните операции??? Че при такова   съотношение кой самоубиец би настъпвал, освен  резервистите на Аню, дейставайки като "Тигрите от Бистрица" по нашта система -4-4-2

Правейки си каламбур с подготовката на аудиторията за разграничението между колективна отбрана и колективна сигурност, от военния министър  разбираме ,че в министерството на отбраната две години и половина  са решавали "гатанки" поставени от средата за сигурност. И така се пръква и създава  гордо назования  План  за развитие на въоръжените сили, чиято основна особеност,освен общите пожелания и мераци без срок, отговорник и финансиране ,е промяната му още преди да е започнало неговото изпълнение.  

Дошло е май  време и прословутият Вашигтонски договор и особено членовете преди Чл. 5 да започнем да ги четем по Ганьовски, както четем  ЗОВС- "и така и иначе"! Затова не ни е необходимо образование и наука в армията- там ще ни свети Министърът на отбраната!

Днес е хубав ден. Да се свети името му!