За Аню, кадрила около законите и иезуитството

30.01.2012 г. За Аню, кадрила около законите и иезуитството

Красен Неврокопски

 

След пресконференция на министъра на отбраната нито една медиа не отрази  казаното от Аню Ангелов «за успехите и победите” на ведомството през изминалите година. Защо ли ? Ами не са чули нищо ново в министерската логорея за тригодишния период, който ще влезе в армейската история нй-вече с а ла ньоиските съкращения и демотивацията на войската. Дали е усетил за какво и за кого свири тръбата ?

Един бивш началник на ГЩ на БА пишеше непрекъснато докладни записки до министъра на отбраната. После обясняваше  това с намеренията му да остане чист пред съвестта и войската си, че друг не си е свършил работата по реформата. Та и Аню сега.  Хвали се под път и над път  с писания и закони, някои само за хиляда калпака. Целта му, за разлика от  други неща, е прозрачна. Не той, а министерският  съвет и праламентът да носят отговорност за неизпълнението на законите и книгите.

Друго щеше да  е, ако Аню Ангелов беше загърбил патологията на речта и  откровено признае , че Бялата книга е торплирана от вси страни и е изтеглена поне с десетилетка нататък във времето. Ако каже, че модернизацията боксува като снегорин на магистрала. Бойната подготовка си е на същото ниво като от преди три години. Мисиите си вървят по инерция. Сделката за изтребителите е зациклилила от финансов и бюджетен  недоимък. Утилизацията и Челопечене продължават да са бомба със закъснител. И още, и още.. Ето тези неща искаха да чуят журналистите, а не  една шаблонна  репетиция  на отчет  преди срещата с новия президент и Върховен главнокомандващ Въоръжените сили.

 За сметка на това  в повечето от вестниците и сайтовете бяха  отбелязани  изявления на генерал-министъра  за колегата Марин, кадровите назначение по върха на пирамидата и в президенството и за това как «танцува» в междуредията на  стария и новия закон.

Остра е реакцията на Ангелов по въпроса за ордена на бившия вицепрезидент Марин. «Аз не мога-  вижте има цяла институция над мен – това е МС, има президент, който взема решение да приеме или не приеме решение по предложение на МС...Аз съм свършил своята работа на основата на това, което са представили обществените организации...»  След като си дал предложението, защо не застана зад декларациите  на тези 11 обществени организации, които защитиха Марин. Мота се като пиле в кълчища.

«Не се мъчете  да ме вкарвате в някакви ваши конструкции, да ме противопоставяте на когото и да било в МС и президенството. Аз съм свършил своята работа и оттам нататък не зависи от мен какви решение се вземат както в МС, така и от самия президент...» Брей, нерви се и си измива ръцете  ту с МС, ту с бившия президент. Прехвърля отговорността нагоре. Но няма и дума за Б.Б.-премиера. Пази си  залъка човека.

Военният министър  коментира, че изборът на секретар по отбрана и сигурност и на съветник по отбраната си е изцяло на държавния глава. Безспорна ще е тук ролята пак на Б.Б. Затова Аню Ангелов не смеe да казва открито своето мнение и да информира , че е  дал неофициално предложение за един от тези постове. Може би се страхува от мненията против кандидатурата ? За другия пост отдавна каза, че не е необходим. Днес вече не го повтаря, усещайки, че и новият президент и  част от генералитета не споделят мнението му.  Прав е за себе си, защото отново може да попадне между шамарите на институциите  и да омотае  конците. Позицията на пукъл сега  е за предпочитане, след като не вреди на интереса му.

Връх на безпардонния маньовър  на министъра  са изказванията му за мандата на сегашния началник на отбраната генерал Симеон  Симеонв. «Един закон може да се чете и така , и иначе.... Ако има възможност генерал Симеонов ще остане... аз бих поискал  той да продължи да бъде началник на отбраната поне още една година, за да даде възможност и на новия началник на отбраната след това да бъде съответно подготвен. Но всичко зависи от закона.»   Зависи още и от Б.Б. Някак нахално ще бъде вицеадмирал Манушев , след като бе повишен в звание и длъжност през  декември, пак да бъде издигнат след половин година. След повишаване на възрастта за чист генерал, другите кандидати за поста началник на отбраната, също могат да почакат. В случая  Аню Ангелов е двуличен спрямо началника на отбраната. Хем харесва генерал Симеонов, хем го хвърля на гледната точка на  юристите и тълкуването на закона като врата в полето. С една дума – на кучетата. Самият началник на отбраната, след думите на министъра,  едва ли се чувства комфортно на върха на  военната пирамида след министерските думи, макар да демонстрира загриженост за бюджета и  войската. Подигравката е налице. Друг е въпросът дали не си я заслужава...Като подаяние ще се възприеме удължаването на мандата му само с една година.

Поглед в тълковния  речник показва, че  думата «иезуит» има най-малко две  определения. Първото  – християнски религиозен орден на Римо-католическата църква. Членовете му се наричат иезуити. Другото   – лицемерен, хитър и коварен човек. Кое се отнася за нашият герой по-горе решете сами.

 

P.S: Ако сънуваш иезуит , ще те връхлетят съмнения - във вярата ти, в собствените ти умения, в смисъла на заниманията ти или в ответните чувства на интимния партньор. Ако сънуваш.....