Андерс Фог Расмусен ни похвали като член на НАТО

26.01.2012 г. Андерс Фог Расмусен ни похвали като член на НАТО

 Otbrana.com

Президентът Плевнелиев се срещна днес в главната квартира на НАТО с генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

В началото на разговора българският държавен глава потвърди привързаността на страната ни към принципите и целите на НАТО. Изтъкна жизненоважното значение на трансатлантическата връзка за справяне с предизвикателствата пред сигурността на 21 век.
В хода на разговора генералният секретар информира президента за подготовката на срещата на НАТО на върха в Чикаго през май т.г. и за основните теми от дневния ред – мисията в Афганистан, партньорствата и развитието на способностите.

Той окачестви инициативата за „Интелигентна отбрана” като най-ефективен отговор на потребностите за изграждане на адекватни отбранителни способности на европейските съюзници. Виждането бе споделено от българска страна, като президентът Плевнелиев открои приоритетните за България проекти в рамките на тази инициатива. 
На срещата от наша страна бе изразено разбирането за запазване на политиката на “отворени врати” на Алианса. 

По време на разговора бе потвърдена подкрепата за засилване на партньорствата на НАТО и особено на сътрудничеството с партньорите от Близкия изток и Северна Африка, за което България има готовност да даде своя принос.

Противоракетната отбрана и сътрудничеството с Русия бяха също тема на разговора. Обсъден бе ходът на изграждане на противоракетна отбрана на Европа, която отговаря на очакванията за ефикасна защита на европейската територия и население на Алианса, в това число и на България. Отново бе заявено, че ПРО не е насочена срещу Русия и бе потвърдена необходимостта да бъдат продължени активният диалог и практическото сътрудничество в рамките на Съвета НАТО-Русия.
След срещата Росен Плевнелиев и Андерс Фог Расмусен направиха съвместни изявления за представители на медиите. 

„България е важен съюзник на Алианса, опора на сигурността в Югоизточна Европа”, заяви генералният секретар. Той даде висока оценка за участието на българските сили в Афганистан, Косово, Либия. 
Президентът Плевнелиев благодари за високата оценка, дадена на България като важен и отговорен съюзник, и потвърди ангажимента на страната ни към операциите и мисиите на Алианса. 

По въпроса за Западните Балкани, генералният секретар заяви, че евроатлантическата интеграция на страните от този регион е най-добрият начин за постигане на сигурност и стабилност. От своя страна, „България е готова да поеме своята отговорност и роля в региона, с експертизата и опита, който има”, изтъкна президентът.

Източник: Прессекретариат на държавния глава