21 артилерийски салюта ще оповестят смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили

17.01.2012 г. 21 артилерийски салюта ще оповестят смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили

 Otbrana.com

Официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република България ще се състои на 22 януари, неделя, на площад “Св. Александър Невски” и ще започне в 11.00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Преди това, от 10.30 часа, мястото си ще заемат официалните лица и гостите на церемонията.

Поканени са министър-председателят Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното  събрание Цецка Цачева и всички народни представители, председателят на Конституционния съд проф. Евгений Танчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Борис Вечлев, президентът д-р Желю Желев, президентът Петър Стоянов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус, секретарите на президента Георги Първанов и директорите на дирекции, техните приемници от екипа на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, както и други официални  лица.

В 10.45 часа пред Паметника на незнайния войн ще бъдат построени представителните части на Българската армия.

В 10.55 часа на площад “Св. Александър Невски” ще пристигне новоизбраният вицепрезидент Маргарита Попова.

В 10.58 часа на площад “Св. Александър Невски” ще пристигне  президентът Георги Първанов заедно със съпругата си г-жа Зорка Първанова. Съпроводен от командира на Националната гвардейска част полковник Ставрев, държавният глава ще се отправи към десния фланг на строя.

В 11.00 часа президентът Георги Първанов ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. 

В 11.03 часа пред катедралата “Св. Александър Невски” ще пристигне новоизбраният президент Росен Плевнелиев. Съпроводен от командира на Националната гвардейска част полковник Боян Ставрев, новоизбраният президент ще се отправи към десния фланг на строя, ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. След като приеме строя президентът Плевнелиев ще се присъедини към президента Първанов и заедно ще се качат на трибуната.

В 11.05 часа  Президентът Първанов ще произнесе слово. След него слово ще произнесе президентът Плевнелиев.

В 11.15 часа Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

В 11.16 часа двамата президенти ще положат венец и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България пред паметника на Незнайния войн.

В 11.18 часа двамата президенти отново ще се качат на трибуната и ще приемат тържествения марш на почетния караул. До престрояването на караула за преминаване в тържествен марш ще звучи камбанен звън.

В 11.30 часа двамата президенти ще се отправят към храм „Св. Александър Невски“.

В 11.50 часа президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин ще посрещнат президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова пред парадния вход на президентската институция.

В 11.55 часа в Гербовата зала предстои официална снимка на двамата президенти, а след това официална снимка на двамата президенти с вицепрезидентите.

В 11.57 часа президентът Георги Първанов и президентът Росен Плевнелиев ще проведат среща в Зелена зала, а двамата вицепрезиденти – в кабинета на вицепрезидента Ангел Марин.

След приключване на срещите президентът Росен Плевнелиев ще изпрати на параден вход президента Георги Първанов, а вицепрезидентът Маргарита Попова – вицепрезидента Ангел Марин.