СОСЗР призовава премиера да изясни отношенията си с вицепрезидента

16.01.2012 г. СОСЗР призовава премиера да изясни отношенията си с вицепрезидента

 Otbrana.com

Писмо до премиера Бойко Борисов е изпратил председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов (на снимката).  В него той посочва „Обръщам към Вас с надеждата, че ще намерите най-добрия подход, за да изясните отношенията си с вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин, който по наше мнение заслужава високата награда, за която го предложихте и му бе връчена от президента.» Като председател на ЦС на СОСЗР и генерал-лейтенант от запаса, се отбелязва в писмото, не мога да приема обстоятелствата, които принудиха вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин да върне орден „Стара планина” – първа степен с мечове и указа за неговото награждаване.

***

До генерал-лейтенант от резерва Бойко Борисов,

министър-председател на Република България

Уважаеми г-н генерал,

Като председател на ЦС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и генерал-лейтенант от запаса не мога да приема обстоятелствата, които принудиха вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин да върне орден „Стара планина” – първа степен с мечове и указа за неговото награждаване. Изпълнителното бюро на нашия съюз е изненадано от този, както мнозина го нарекоха, скандал и смята, че той не е в полза нито на авторитета на държавните институции, нито на Българската армия и нейния генералитет. Неприятното развитие на нещата обижда и 11 военно-патриотични съюза и неправителствени организации, които бяха инициатори за удостояването на вицепрезидента с това високо държавно отличие. Сред тях бе и СОСЗР.

Вашите мотиви, с които предлагате на президента да издаде указа и да връчи отличието са повече от ясни и категорични. Те се отнасят не само до неговата, по наша преценка, забележителна военна кариера. Там Вие съвсем правилно посочвате: След избирането му за вицепрезидент о.р. генерал-майор Ангел Марин има изключителен принос в работата с българите, живеещи извън пределите на страната.

Той е един от инициаторите и активен участник в определянето и прилагането на новите приоритети в политиката на държавата и обществото за приобщаване на българите извън България. Успешно работи за активизиране на връзките с представителите на българските общности от цял свят за съхраняване на българското етнокултурно наследство, за интегриране на българските духовни ценности в световната култура и за духовното единение на всички българи по света.

О.р. генерал-майор Ангел Марин активно участва в обществено-политическия живот на страната и има голям принос за военно-патриотичното възпитание на младите хора и гражданите.»

Всичко, което се е случило на правителственото заседание на 11 януари т.г., на което разбираме, че сте изразили недоумение, относно заслугите на генерал Марин и думите Ви пред журналисти в петък в парламента, за мен и ръководството на съюза е неприемливо.

По този повод се обръщам към Вас с надеждата, че ще намерите най-добрия подход, за да изясните отношенията си с вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин, който по наше мнение заслужава високата награда, за която го предложихте и му бе връчена от президента.   

Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов

Председател на ЦС на СОСЗР