Социализмът дошъл у нас десетина години след Освобождението, уточни здравният министър

29.12.2011 г. Социализмът дошъл у нас десетина години след Освобождението, уточни здравният министър

 Д-р Стефан Константинов е със сериозен принос в новия прочит на българската история.

Спирдон Спирдонов

Ведомствените болници са остатък от социализма. Тази крилата фраза на здравния министър д-р Стефан Константинов обиколи вчера всички медии. С нея той се опита да обясни поредната реформа в здравеопазването ни. Както и указанията на премиера Бойко Борисов ВМА и болниците към вътрешното и транспортното министерство да станат търговски дружества. Срокът за предложенията е до няколко дни. Той трябва да бъде спазен от четирима министри – на здравеопазването, на отбраната, на МВР и на транспорта.

Дали ще има реформа и каква ще бъде тя е спорен въпрос. Ясно е обаче, че д-р Константинов вече има сериозен принос в новия прочит на българската история. Той премести идването на социализма у нас поне с половин век назад във времето. Вярно е, че руснаците имат заслуга за това, но съветските, а не тези на Дядо Иван, братушките, както ги нарича народният поет Иван Вазов.

Така се е случило, че ВМА е наследник на Софийската обща гарнизонна болница, основана през 1891 г. За първи началник на новооткритата болница е назначен д-р Георги Золотович, виден общественик и активен участник в създаващото се тогава здравно законодателство. (Интересно какво би казал той днес за състоянието на българското здравеопазване?) Преминала през различни етапи в своето развитие, през 1960 г. болницата е преструктурирана във Висш военномедицински институт /ВВМИ/. Израз на признанието за завоювания авторитет е издаденият указ № 546 на МС от 7.04.1989 г., с който се създава Военномедицинска академия, обединяваща тогава ВВМИ, Обединен, авиомедицински научноизследователски институт, Военноморска болница – Варна и Правителствена болница - София.

Сигурно е, че и цар Борис III не е живял по времето на социализма у нас. При неговото управление обаче са ставали неща, които днешните управляващи наричат остатъци от социализма. През май 1935 г., възниква желизничарската болница, чийто наследник е днешната Национална многопрофилна транспортна болница “Цар Борис ІІІ”. Дейността й е определена с Правилник на медицинската служба на железниците още през 1906 г., а решение за построяването й е взето през 1919 г. Болницата е създадена, като държавна на бюджетна издръжка, при наличие на здравно-осигурителна система в Царство България. Лечението на железничарите и техните семейства е било безплатно, подпомагано от доброволен железничарски фонд.

Днес голямата директива е „остатъците от социализма” да бъдат реформирани. Главно действащо лице е д-р Стефан Константинов. Нормално е. Той е министърът на здравеопазването. Ясно е, че бъдещето на ведомствените болници не е особено бляскаво, Военна болница доколкото изпълнява специфични мисии – да, категорично ще остане, посочи той. Транспортна болница – има много малко неща, които са специфични, те могат да се поемат буквално от няколко кабинета, уточни по-нататък. И заключи: “От десетилетия се говори за ведомствените болници, те са остатък от социализма и мисля, че е крайно време да се намери решението. Решението е да бъдат болници като всички останали. Не е редно да получават финансиране от няколко места – един път от НЗОК, един път от бюджета на съответното ведомство и накрая някои от тях да завършват с огромни дългове. Мисля, че това не е сериозно“.

Понеже министърът е любител на историята ще припомня какво се случи преди 6-7 месеца с единственото желание да бъда в помощ на дискусията по бъдещите решения. Тогава не къде да е, а в Министерския съвет, се проведе кръгла маса на тема „Ведомственото здравеопазване – перспективи на развитие”. Идеята на концепцията, представена от началника на ВМА генерал-майор професор Стоян Тонев, бе за обединяване на здравните дейности на Медицинския институт на МВР и на Военномедицинска академия. Защо да не прибавим и транспортна болница? Може да се окаже добро решение, освен ако не се реши, че така ще се получи един голям остатък от социализма. Което наистина си е лошо и оправдава всяка реформа.

На снимката: Добре е на здравния министър зад широкия гръб на премиера. Скоро обаче трябва да му докладва какво ще прави с остатъците от социализма, т.е. ведомствените болници.