Може ли атолът в Индийския океан да се превърне в нов Пърл Харбър?

22.12.2011 г. Може ли атолът в Индийския океан да се превърне в нов Пърл Харбър?

Може ли атолът в Индийския океан да се превърне в нов Пърл Харбър за Америка ?

SOFIA POST

Но нека да вървим стъпка по стъпка.

Повечето специалисти и анализатори вeчe смятат, че една война срещу Иран е много вероятна, едва ли не – неизбежна, и може би дори – предстояща. Това разбира се, не е желано от никого, най-малко от нас, но предпочитаме да се замислим, възможно ли е това да стане наистина? Ако не – чудесно, няма нищо по-добро от мир на Земята. Но ако да?

Какви са възможните сценарии на развитие на една нова война в Близкия изток?

В основата на всичко е стремежът на Иран да разработва собствена ядрена програма, за да се сдобие с ядрена енергия, но и може би и със своя атомна бомба. Ясно е, че няма по-добра индулгенция в този несигурен свят, освен притежаването на своя „бомба“. Тогава си почти недосегаем (справка – КНДР). Ясно е, че режим, който притежава атомна бомба, е недосегаем, каквото и да си позволи във вътрешен план.

Международната общност обаче не е съгласна и едва ли ще позволи Иран да се превърне в нова ядрена сила. Израел, който се чувства директно заплашен от един „Ислямска Република Обогатен Иран“ не може да се позволи това, особено след изказване на президента Ахмадинеджад, че ще „изтрие Израел от картата на света“. САЩ имат собствено мнение и то е много близко до това, което си мисли и Израел.

Понеже Техеран не желае да сътрудничи с МААЕ, а времето тече и до създаване на „иранска атомна бомба“ не остава много, то е твърде вероятно решението за военен удар срещу Техеран да е вече взето. В британските медии вече се появи информация, че Израел е готов да нанесе първият удар по Коледа.

Три сценария за войната

1. Американски сценарий – Америка напада Иран.

Според нас този сценарий е по-скоро невероятен. Поне не сега, не и тези дни.

САЩ вече заявиха, че дават време на Иран до пролетта, за да спрат окончателно ядрените си игри със света. Ако Ви е направило впечатление, в последните години САЩ започват своите войни по едно и също време – най-често през март (месеца на бога на войната Марс). Изключението, което потвърждава правилото, е войните срещу Ирак, които започнаха не в ранна пролет, а в късна зима (края на януари-началото на феврувари). Но това бе обусловено от климатичните особеностти на региона. Дори да приемем, че регионът, както и климатът, са същите,  то много по-вероятно е САЩ, ако изобщо воюват – то да е именно по това време – не по-рано от 20 януари 2012.

Осен това, има и друга причина, за да се смята, че САЩ няма да ударят първи. Ако Вашингтон изобщо искаше да атакува Иран, то беше много по-лесно да го стори тогава, когато бе обкръжил целта от всички страни. До скоро САЩ имаше свои войски едновременно и в Ирак, и в Афганистан, имаше подкрепата и на Турция, и на Пакистан. Сега, след изтеглянето на американците от Багдад положението е коренно различно. T.e., моментът е изпуснат. Затова и вероятността американците да започнат една война с Иран точно сега изглежда  по-скоро невероятно.

2. Израелски сценарий – Израел атакува изненадващо Иран.

Този сценарий изглежда най-вероятен, не само на нас, но и на всички военни експерти по света. Няма да се спираме на подробностите, кое, защо и как – в Интернет всичко е изписано вече. Всички смятат, че е много вероятно Израел в една тъмна нощ да извърши масиран военен удар по въздуха по иранските ядрени обекти, точно така, както вече го е правил на два пъти  – срещу Ирак и срещу Сирия.

Както се казва – когато нещо е станало веднъж, може и да не се повтори, но когато е станало повторно, то вероятно ще стане и трети път.

Така че, наистина най-вероятно Израел отново ще прекрати със сила опитите на своите противници да се сдобият с ядрена бомба. Има обаче две неща, за които се струва да споменем, защото са принципно различни и нови.

Първото е, че едва ли израелската операция „Самсон“ (и името й вече се знае) ще е точно в „тихата и свята нощ“ на 24 декември. Защото, освен че е християнското Рождество (и българската Коледа), сега е и еврейската Ханука. А това е един от най-светлите юдейски празници. През 2011 „празникът на светлината“ Ханука е от 20 до 28 декември. Залагаме на това, че точно през тази свята и за евреите седмица няма да започнат нова война. Много по-вероятно е да го сторят веднага след това.

Второто е, по-скоро техническа забележка. Ако приемем, че Израел ще бомбардира иранските ядрени обекти, то нека не си правим илюзиите, че това ще бъде просто повторение или потретване на операциите „Озирак“ или „Ал-Кибар“ Тук ще бъде малко по-различно.

Преди всичко, трябва да сме наясно, че за разлика от предните пъти, сега Израел ще има да решава едновременно три важни задачи.

Първата е – как с един-единствен удар да разруши цялата иранска ядрена програма. Това очевидно няма как да стане, поне не и с един удар. От тук следва и втората задача – да се обезвреди иранската въздушна защита, която пази ядрените обекти. Веднага изниква и третата пак, най-важна задача – как самият Израел да се предпази от ответен удар от Иран. И всъщност се оказва, че тези три първостепенни задачи Израел трябва да реши едновременно или в обратен ред – първо да съкруши иранските атакуващи сили, после да им разбие отбраната и едва тогава да стигне до същността на задачата си – да разрушава ядрените им обекти. Задача с повече от повишена трудност.

Как може да стане това на практика? При всяко положение няма как да се извърши един-единствен нальот на една „отчаяна ескадрила на обречените“ – просто, защото и разстоянието до Иран е много по-голямо, а и целите са много по-различни и раздалечени една от друга. Значи, по-вероятно е да има една нова „шестдневна война“, само че въздушна. Да, разбира се, че Израел ще използва своите перфектни ВВС за атака. Но този път акцентът ще падне на безпилотните самолети, а не толкова на Ф-16.

И последното, което сякаш никой не взема предвид, а то ще се окаже решаващо в първите часове – Израел няма да атакува Иран със самолети от собствена територия, поне не веднага. Първият израелски удар ще бъде нанесен по Иран от ракети, изстреляни от подводниците „Делфин“, под водите на Индийския океан. Така всъщност и Иран няма да знае кой точно го атакува от морето – Израел или САЩ? След това ще последва някакъв ответен ирански удар, който вероятно ще засеге и американските бази в Залива и така и САЩ ще бъдат „принудени“ да се намесят в „последната от войните“…

Остана само да споменем и за третият сценарий за една евентуална война в Залива, който по-скоро ще е първият сериозен конфликт във водите на Индийския Океан. Ето го и него:

3. Ирански сценарий: Иран решава да атакува пръв.

Звучи невероятно или дори самоубийствено, но всъщност не е. Поставете се Вие на мястото на ирански пълководец или държавник, какво ще направите? Всичко говори, че страната Ви ще стане обект на нападение на най-голямата военна сила в света. Ако влезете във война с него, най-вероятно ще загубите, така или иначе. Единственият шанс е да го изпреварите и да атакувате пръв. Така ще можете да го изненадате и да го обезоръжите в известна степен. Звучи самоубийствено, но не е съвсем така. Атаката на 11.9 също бяха самоубийствени, но какво от това?

Америка бе унизена, показа се слаба, а десетилетие по-късно, Ал Кайда все така съществува, макар да предизвика гнева на целия свят. Щом е така, защо Иран да не опита и той? Ако знаете, че Вие ще бъдете атакуван, много вероятно на 25 декември, то можете да се опитате да изпреварите събитията с ден или два и да изненадате врага, нанасяйки му съкрушителен удар.  Всъщност, нещо подобно се е случи и в оназивойна на ужким“ през 2002-ра между Иран и САЩ – иранците печелят именно с превантивен удар по американския флот.

Затова и сега никой не трябва да бъде изненадан, ако Иран атакува американската военноморска база Диего Гарсия. Това може наистина да стане факт в най-дългата нощ на 22 декември. Иран ще иска да превърне прекрасния атол в пореден Пърл Харбър за американците, пък после, ако ще да загине с чест, като японците.

Дали обаче Иран има изобщо някаква техническа възможност да осъществи подобен въздушен или морски удар по един самотен остров  в сърцето на Индийския океан, доста далеч от Залива и бреговете на Персия? Всъщност да, има, дори може би точно това прави. Фактът е, че от известно време насам един ирански кораб-майка стои на рейд край така наречените „Райски острови“. Става дума за Лакадивските острови, близо до южният бряг на  Индия, а иранският кораб се нарича Assa MV. Наскоро, в началото на декември, индийските власти за сетен път помолиха иранският кораб да напусне икономически води на Индия. Иранците отново отказаха, под предлог, че се борят със сомалийските пирати (които отдавна са прогонени от тези води от индийските ВМС).

Така че, вариантът е много прост – така нареченият 16 флот на иранския военен флот (ескадрения миноносец Jamaran,  бронирания катер Bandar Abbas плюс подводници), заедно с кораба-майка Assa MV, да пробва да атакува американската военна база Диего Гарсия, в отчаян опит да го превърне в нов Пърл Харбър.

Дали това е възможно и дали ще стане, можем ще разберем и то много скоро. Всъщност, само след няколко часа.